Πρόκειται για ένα από τα πιο πετυχημένα βιβλία όλων των εποχών. Η τεράστια επιτυχία του βιβλίου που έγραψε ο Ναμπόκοφ ανάγκασε τους παραγωγούς ταινιών να δώσουν πολλά εκατομμύρια δολάρια για να το μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη. Και σωστά έπραξαν αφού και η ταινία θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών.

Όμως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο συγγραφέας εμπνεύστηκε το βιβλίο από μια θλιβερή ιστορία, που εξελίχθηκε στις ΗΠΑ και σόκαρε τη κοινή γνώμη.

Η 11χρονη Σάλι Χόρνερ ήταν ένα υπάκουο και μετρημένο παιδί, που για να γίνει αρεστή στη παρέα της έκλεψε ένα περιοδικό από ένα περίπτερο. Την πράξη της αυτή είδε ένας 50χρονος, ο Φραν Λα Σάλε, ο οποίος είχε καταδικαστεί για βιασμό, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λίγα χρόνια μετά.

Προσποιήθηκε ότι είναι αστυνομικός και απείλησε τη μικρή Σάλι ότι αν δεν κάνει ότι της πει θα την οδηγήσει στη φυλακή και την οικογένεια της σε διασυρμό.

Η Σάλι προερχόταν από μια φτωχή οικογένεια και ήξερε πως δεν θα μπορούσε να πληρώσει δικηγόρο για να βρει το δίκιο της. Όλα αυτά στο παιδικό της μυαλό την έκαναν υποχείριο στα χέρια του αδίστακτου Φραν.

Την ανάγκασε να φύγουν μαζί ταξίδι και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Άλλαζαν συνέχεια μέρη και ο 50χρονος παρίστανε τον πατέρα της. Όμως έκανε το μοιραίο λάθος να υποκύψει στις πιέσεις της μικρής και να την γράψει στο σχολείο. Εκεί μια έμπειρή δασκάλα κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά. Όταν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της μικρής, το φρικιαστικό μυστικό αποκαλύφθηκε.

Ειδοποιήθηκε το FBI και ο απαγωγέας και παιδεραστής Φραν συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση.

Η μικρή Σάλι έκανα τις ΗΠΑ να δακρύσουν όταν κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες από τη στιγμή της επανένωσης μητέρας και κόρης.

Ο συγγραφέας αποκάλυψε πως επηρεάστηκε από την ιστορία και πως το βιβλίο ήταν μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας με την απαγωγή της μικρής Σάλι.