Μπορεί το “Purge” να είναι προιόν μυθοπλασίας και σεναρίου ενός μυαλού με πολύ φαντασία, αλλά η πραγματικότητα πολλές φορές επιβεβαιώνει τον κινηματογράφο. Η ταινία η Κάθαρση, όταν βγήκε στις αίθουσες δημιούργησε θόρυβο γύρω από το όνομα της καθώς έδειχνε την ωμή πραγματικότητα μιας κοινωνίας που δεν διστάζει να κρατάει ένα όπλο δίπλα στο κομοδίνο και που θεωρεί δικαίωμα της να το χρησιμοποιεί όταν αυτή κρίνει αναγκαίο.

Η ταινία διαδραματίζεται το 2022, σας θυμίζω ότι έχουμε 2022, και με νόμο του κράτους για 12 ώρες επιτρέπεται οποιοδήποτε έγκλημα στις ΗΠΑ. Με αυτή τη πρακτική, το κράτος κατάφερε να επαναφέρει το μεγαλείο του Αμερικανικού ονείρου, να μειώσει την ανεργία σε μηδενικό ποσοστό και κάνει το έθνος να αισθανθεί ξανά περήφανο.

Η ταινία είναι αρκετά καλή, έχει θεαματικές σκηνές, φυσικά φτιάχτηκε για εμπορικούς λόγους, αλλά έχει και δεύτερη ανάγνωση και τοποθετεί στο κάδρο ζητήματα που καίνε την κοινωνία των ΗΠΑ δεκαετίες τώρα.

Ταξικές, κοινωνικές, φυλετικές διακρίσεις, συσσωρευμένος θυμός είναι πάντα ορατά στη πλοκή της ταινίας. Η ροπή προς τη βία, η ευκολία που η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία και άλλα πολλά μυνήματα μπορούν να εντοπιστούν πίσω από τις υπερβολικές σκηνές βίας και αιματοχυσιών.