Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, στην πρωτεύουσα δεν υπήρχε πουθενά ένας χώρος ψυχαγωγίας, μία παιδική χαρά που να απευθύνεται σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι υποδομές που είναι προσβάσιμες και ιδιαίτερα βοηθητικές στα άτομα με ειδικές ανάγκες, βρίσκονται σε έλλειψη στη χώρα μας, εξαιτίας της αδιαφορίας; Της έλλειψης πόρων; Μπορεί ο καθένας να αποδώσει τη δική του εξήγηση πάνω σε αυτό.

Πρόσφατα όμως, εγκαινιάσθηκε στο Παλαιό Φάληρο, η πρώτη παιδική χαρά στην πρωτεύουσα κατάλληλα εξοπλισμένη, για να χαρίσει σε παιδιά ΑμΕΑ, στιγμές ασφαλούς και ξέγνοιαστου παιχνιδιού. Τα εγκαίνια πραγματοποίηθηκαν περίπου πριν μία εβδομάδα, παρουσία του Δημάρχου και του προέδρου Special Olympic Hellas. Ο χώρος καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ και υπόσχεται να χαρίσει πολλά χαμόγελα σε όσα παιδιά το έχουν ανάγκη.

Παρά το γεγονός πως είναι η πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια, για να δοθεί πρόσβαση σε ΑμΕΑ ανθρώπους σε χώρους ψυγαγωγίας, οφείλουμε να σημειώσουμε πως ανάλογες μικρές ή μεγάλες προσπάθειες όπως οι μπάρες στους δρόμους, συχνά παραβιάζονται με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί τελικά να εμποδίζονται. Μία καθημερινή ημέρα στην πόλη έχεις ως εξής για κάποιον με ειδικές ανάγκες. Αρκετοί οδηγοί, είτε από βιασύνη, είτε από αμέλεια “κλείνουν” την είσοδο στα πεζοδρόμια στην οποία έχουν εύκολη πρόσβαση τα αναπηρικά αμαξίδια και όχι μόνο. Πολλά πεζοδρόμια, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις κατασκευής τους, αφού τα περισσότερα είναι είτε μικρά – με δυσκολία να περπατήσει κάποια γάτα- ή είναι κατεστραμμένα, με σπασμένες πλάκες κάτι που δυσκολεύει ανθρώπους με περιορισμένη όραση. Υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να υπερκεραστούν προκειμένου οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες να απολαμβάνουν τα δεδομένα, είναι όμως στο χέρι όχι μόνο της εκάστοτε πολιτείας, αλλά του καθενός ξεχωριστά.

Επιλέγουμε να δούμε αυτή την προσπάθεια του Δ. Φαλήρου ως την κινητήριο δύναμη που θα εμπνεύσει κι άλλες αντίστοιχες προσπάθειες. Να “παρασυρθούν” κι άλλοι Δήμοι της χώρας μας και γιατί όχι να δούμε κάτι ανάλογο και στην πόλη μας, ένα έργο που μόνο καλό θα κάνει!