«Εγώ να λέω «Μίλα ρε» κι αυτός να λέει Μιρέλα, τάνγκο του χόρευα εγώ κι εκείνος ταραντέλα…» Και ποιος δεν έχει σιγοτραγουδίσει τους συγκεκριμένους στίχους; Ποιος δεν την έχει αποθεώσει όταν βγαίνει στη σκηνή με το ακορντεόν της και μας ταξιδεύει με τη ζεστή φωνή της; Μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στη Νομική και το τραγούδι και φαίνεται πως τα καταφέρνει σε όλα. Φυσικά και μιλάω για τη Μιρέλα Πάχου που έχει καταφέρει μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να μας συνεπάρει. Δεν ξέρω αν φταίει το ταλέντο της, αυθόρμητη καλοσύνη ή το μεγάλο της χαμόγελο, πάντως πρόκειται για έναν από τους πιο θετικούς ανθρώπους που θα συναντήσετε ποτέ. Ήρθε για να βάλει «Λίγο Χρώμα» στις μέρες μας και σκοπεύει να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Συνέντευξη στην Αγγελική Μπαλτσιώτη

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τη μουσική;
Η σχέση μου με τη μουσική υπήρχε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και όσο μεγάλωνα περνούσε από διάφορες φάσεις. Στην αρχή ήταν τα ακούσματα στο σπίτι και τα μουσικά παιχνίδια, ύστερα το «αληθινό» πιάνο και τα πρώτα μαθήματα, οι γιορτές στο νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα!

Θεωρείς ότι ο πατέρας σου και μουσικός και ο ίδιος, Αγαπητός
Πάχος, σε επηρέασε όσον αφορά στην αγάπη σου για τη μουσική;
Σίγουρα από τον Αγαπητό είχα πολλά μουσικά ερεθίσματα και πολλές επιρροές. Πρώτος εκείνος διαπίστωσε την αγάπη μου για τη μουσική και με βοήθησε ουσιαστικά να εκφραστώ μέσα από αυτή. Έτσι ήρθαν όλα τελείως φυσικά.

Μουσική και νομική. Υπάρχουν στιγμές που βρίσκεσαι σε δίλημμα; Θα άφηνες κάποιο από τα δύο;
Ναι, συμβαίνει συνεχώς, ιδίως όταν ο χρόνος με πιέζει ασφυκτικά. Αλλά όχι, δεν θα άφηνα τίποτα από τα δύο!

Το νέο σου cd κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου. Τι μεσολάβησε από τότε σε προσωπικό και καλλιτεχνικό επίπεδο; Θέλω να πιστεύω πως ήταν μια πορεία ωρίμανσης σε όλα τα επίπεδα. Σαν καλλιτέχνης πειραματίστηκα με νέους μουσικούς δρόμους,
έκανα προσωπικές εμφανίσεις και εκλεκτές συνεργασίες, συμμετείχα σε δράσεις ακτιβισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι η εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Ένα ακόμα νέο βήμα ήταν η καλλιτεχνική επιμέλεια και η διεύθυνση της νεοσύστατης Χορωδίας «Note Allegre», που ξεκίνησε τη διαδρομή της στον χώρο του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας και της εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων.

Ποια είναι η πιο δυνατή στιγμή στην μέχρι τώρα πορεία σου;
Είναι πολλές και χαίρομαι γι’ αυτό! Πανεπιστήμιο, ορκωμοσίες, μεγάλες συναυλίες, συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες αλλά και μικρά βήματα, καθημερινές στιγμές δουλειάς και δημιουργίας.

Από που αντλείς έμπνευση; Από τα πάντα! Η έμπνευση συμβαίνει οποτεδήποτε και πηγή της μπορεί να είναι οτιδήποτε. Συχνά έχει να κάνει με ό,τι συγκινεί ή προκαλεί συναισθηματική φόρτιση, αλλά τις περισσότερες φορές η μουσική έχει τον πρώτο λόγο. Μια μελωδία που σε εμπνέει γεννά στίχους και νέες μουσικές.

H μοναδική αυτή σχέση που έχεις με το ακορντεόν, με το οποίο σε έχουμε ταυτίσει πλέον ως μουσικό, ξεκίνησε με τον Ηρακλή Βαβάτσικα. Θα ήθελες να μας μιλήσεις για την αρχή αυτού του «ταξιδιού» σου;
Ο Ηρακλής Βαβάτσικας, ο σπουδαιότερος κατά τη γνώμη μου ακορντεονίστας στην Ελλάδα, ήταν ο λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ με το ακορντεόν. Είχα μόλις περάσει στη Νομική, είχα πάρει το πτυχίο μου στο πιάνο και σκεφτόμουν αν θα συνεχίσω για το δίπλωμα ή θα μάθω κάποιο άλλο όργανο. Όταν άκουσα τον Ηρακλή να παίζει ακορντεόν, συνειδητοποίησα τι πραγματικά ήθελα!

Η σύμπραξη με τη Μαριάννα Πολυχρονίδη, θα έχει και συνέχεια;
Με τη Μαριάννα κάναμε τρεις παραστάσεις στο Σταυρό του Νότου και στο Μύλο της Θεσσαλονίκης. Περάσαμε πολύ όμορφα και η ανταπόκριση του κοινού ήταν θερμή και συγκινητική! Εννοείται πως θα υπάρξει συνέχεια. «Όσα λένε οι φίλες» έχουν μεγάλο ενδιαφέρον κι εμείς δεν είπαμε ακόμα σχεδόν τίποτα.

Μετά από πολλές συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες, ήρθε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στην επαγγελματική σου ζωή. Πες μου δυο λόγια για αυτό το μουσικό ταξίδι;
Θα μπορούσα να μιλάω ώρες ατέλειωτες για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Για το πόσο τον θαύμαζα και τον θαυμάζω σαν καλλιτέχνη. Για τα τραγούδια του, που εξακολουθούν να είναι το μόνιμο σάουντρακ στις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή μου. Για το πόσο τον αγαπώ και τον εκτιμώ σαν άνθρωπο: ευφυής, δοτικός, γενναιόδωρος, ειλικρινής… Για τις καλλιτεχνικές εμπειρίες που μου έδωσε τη δυνατότητα να ζήσω: στο Καλλιμάρμαρο, στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες και στη Γερμανία την προηγούμενη εβδομάδα. Για το «Δύο και κάτι» που έντυσε με τη μουσική του. Για την καλοκαιρινή περιοδεία και τη
φετινή συνεργασία μας. Και τόσα άλλα…

Μεγάλο σχολείο ο Μίλτος Πασχαλίδης, αλλά και προσωπικός σου παραγωγός για αρκετά χρόνια. Βλέπεις στο κοντινό μέλλον την πιθανότητα να συνεργαστείτε ξανά;
Η συνεργασία με έναν σημαντικό καλλιτέχνη με γνώσεις, ταλέντο, ευαισθησία και ευφυία όπως ο Μίλτος Πασχαλίδης ήταν πραγματικά ένα μεγάλο σχολείο. Θα χαρώ να βρεθούμε κάποια στιγμή ξανά στη σκηνή.

Τι σχέδια έχεις για τον επερχόμενο χειμώνα;

Από 30 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα βρίσκομαι
στο Γυάλινο Μουσικό θέατρο με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον
Νίκο Πορτοκάλογλου. Παράλληλα, θα κάνω προσωπικές παραστάσειςστην υπόλοιπη Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό χριστουγεννιάτικη συναυλία της χορωδίας «Note Allegre» με εκλεκτούς καλεσμένους: Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Πέννυ Μπαλτατζή, Σπύρο Γραμμένο, Μαριάννα Πολυχρονίδη και Πέτρο Λαγούτη.