Τη συναντήσαμε με αφορμή τα «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν». Η Χριστίνα Αλεξανιάν, Αρμένισσα και η ίδια, «βουτά» σε ιστορικά θέματα που αφορούν στην Γενοκτονία των Αρμενίων. Η ηθοποιός που συνεχίζει να ασχολείται και εφέτος με πιο «απαιτητικά» θέματα μετά την επιτυχία της παράστασης «Σμύρνη μου αγαπημένη», αναφέρεται στην παράσταση, στον Πολιτισμό, στην τέχνη, στα γράμματα, στην κριτική του θεάτρου, τι έχει εισπράξει μετά από κάποια χρόνια εμπειρίας από το θέατρο ενώ παράλληλα αποκαλύπτει τι είναι εκείνο που την ιντριγκάρει περισσότερο στην ζωή της!

Της Φωτεινής  Δημητριάδου

Χριστίνα μίλησέ μας για την παράσταση που πρωταγωνιστείς και για την οποία έχεις γράψει τα κείμενα και την έχεις σκηνοθετήσει…

Πρόκειται για  «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», μια αληθινή ιστορία από το ομότιτλο βιβλίο των εκδόσεων «ΠΛΕΘΡΟΝ». Το θεατρικό κείμενο προέκυψε  από το υλικό που πήρα από το βιβλίο και από συνεντεύξεις που έκανα από την κόρη της Ατζέλ Κουρτιάν, η οποία και μου χάρισε το βιβλίο. Συγκλονίστηκα, όταν το διάβασα και εκεί γεννήθηκε η ανάγκη να το ανεβάσω στο σανίδι. Αυτό είναι ένας μονόλογος που μια μάνα από την Προύσα Αρμένισα, ξεκινάει το οδοιπορικό του διωγμού, προκειμένου να διαφυλάξει από την καταστροφή την οικογένεια της αλλά να σωθεί και εκείνη. Έτσι αρχίζει ο μεγάλος της αγώνας… Η συγκλονιστική συνέχεια στην σκηνή του θεάτρου «Altera Pars», στον Κεραμικό. Συνοδοιπόρος μου σε όλα αυτά είναι ο Χάικγ Γιαζιτζιάν υπέροχος σολίστας στο ούτι, και φανταστικός ερμηνευτής, όπου με τις μελωδίες του μας ταξιδεύει σε εκείνες τις εποχές. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε όλη μου αυτήν την προσπάθεια με βοήθησε πολύ ο Βαγγέλης Χατζαντουριάν που είναι Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού Ν.Σμύρνης, ο οποίος ενθουσιάστηκε και στάθηκε δίπλα μου ως το τέλος και τον ευχαριστώ πολύ!

Έχετε ήδη «ταξιδέψει» την παράσταση στην επαρχία. Ποια τα σχέδια σας για από εδώ και πέρα;

Πράγματι έχουμε πάει στην Πάτρα, Χαλκίδα, Σκιάθο, Σύρο, και από τις 21 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου θα είμαι Θεσσαλονίκη στο θέατρο «ΑΘΗΝΑΙΟΝ» και στην συνέχεια 1 Μαρτίου στην Ξάνθη και στις 2 Μαρτίου στην Κομοτηνή. Θα ταξιδέψω σε όλη την Ελλάδα και κάνω κάποιες επαφές και με την Γαλλία και τις Βρυξέλλες. Και θα ολοκληρώσω φυσικά στην Αρμενία όπου είναι μία συζήτηση σοβαρή που κάνω με τον Δήμο Ν. Σμύρνης για κάποιες παραστάσεις.

Τηλεοπτικά υπάρχει κάτι στα σκαριά;

Αυτή την στιγμή με ενδιαφέρει μόνο η παράσταση και τίποτα άλλο! Έχω δοθεί απόλυτα εκεί!

Σε αγγίζει περισσότερο η κριτική του κόσμου ή η κριτική των κριτικών θεάτρου;

Επειδή είμαι χρόνια στον χώρο και έχω εισπράξει πολλές κριτικές, είναι πάντα ευπρόσδεκτες γιατί σε βελτιώνουν. Φυσικά και η κριτική του κόσμου έχει πολλή ισχυρή απήχηση, αλλά και οι κριτικές των συναδέλφων μου και ανθρώπων που εκτιμώ πολύ, μου δίνουν πραγματικά χαρά. Όσον αφορά όμως, στα «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», ευτυχώς όλες οι κριτικές συγκλίνουν θετικές προς εμάς!

Που δίνεις περισσότερη βάση στην εισπρακτική κίνηση ενος θεατρικού έργου ή στην θεατρική ερμηνεία;

Το καλύτερο είναι ο συνδυασμός και των δύο!

Από το θέατρο τι έχεις εισπράξει;

Είχα την τύχη να δουλέψω με πολύ σημαντικούς ανθρώπους, με ήθος και προσωπικότητα, με συνέπεια και πραγματικά μου δείξανε τον δρόμο για να σταθώ στο θέατρο. Κάποιοι από αυτούς είναι οι Παπαμιχαήλ, Χατζηαργύρη, Αρώνη, Ζίλ-Ντασέν, Μίνως Βολανάκης κα. Για εμένα το θέατρο είναι ήθος, επαγγελματισμός και συνέπεια.

Πόσο σημαντικός πιστεύεις πως είναι ο Πολιτισμός στις ζωές μας;

Ο Πολιτισμός του καθενός φαίνεται στο πως συμπεριφερόμαστε στην καθημερινότητά μας, στο πως κινούμαστε, στο πως περπατάμε και κυρίως στο πως φερόμαστε στην ζωή μας γενικά.Το παν είναι να σεβόμαστε τον εαυτό μας και ύστερα τους άλλους. Για εμένα τα πάντα είναι αισθητική και Πολιτισμός.

Αληθεύει ότι θα κάνετε περιοδεία με την υπερπαραγωγή «Σμύρνη μου Αγαπημένη», στην Αμερική;

Δεν έχω ενημέρωση και δεν μπορώ να ξέρω…

Παιδικό θέατρο σκέφτηκες να κάνεις; Θα σε ενδιέφερε;

Δεν έχει τύχει, μέχρι σήμερα να δεχθώ μία τέτοια πρόταση. Εάν συμβεί, με χαρά μου, γιατί όχι…

Και κλείνοντας τι σε ιντριγκάρει ποιο πολύ στην ζωή σου;

Οι ειλικρινείς σχέσεις, η ουσιαστική επαφή με τους ανθρώπους και οτιδήποτε περιέχει δημιουργία!