Είναι το λουλούδι που μαζί με το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει καθιερωθεί σε πολλά νοικοκυριά ανά τον κόσμο σαν κομμάτι της ιεροτελεστίας διακόσμησης του σπιτιού την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα.

Το πολυαγαπημένο Αλεξανδρινό, με το ζωηρό του χρώμα, έχει ταυτιστεί με τον εορταστική περίοδο σε πολλές χώρες του κόσμου, ίσως γιατί, μεταξύ άλλων, το ζωηρό του χρώμα παραπέμπει σημειολογικά στην πολύχρωμη, φωτεινή διάθεση των Χριστουγέννων. Το όμορφο χειμωνιάτικο λουλούδι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου σε όλο τον κόσμο, με λάτρεις σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αυστραλία, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Νότια Αφρική, η Ταιβάν και η Τουρκία.

Οι ονομασίες του Αλεξανδρινού σε μερικές χώρες είναι ενδεικτικές της ταύτισής του με τα Χριστούγεννα. Γνωστό με την ονομασία «Το Αστέρι του Χριστού» ή «Το Λουλούδι του Ατατούρκ», είτε πρόκειται για το Κινέζικο Νέο Έτος, είτε για την Εβραϊκή Γιορτή των Φώτων, κανένα άλλο φυτό δεν γεφυρώνει καλύτερα τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, των πολιτισμών και των παραδόσεων σε όλο τον κόσμο, με τον τρόπο που το κάνει το Αλεξανδρινό. Στη χώρα καταγωγής του μάλιστα, το Μεξικό, όπου το Αλεξανδρινό λέγεται «Το Λουλούδι των Χριστουγέννων», έχει συνδεθεί ευθέως με τα Χριστούγεννα από τον 16ο αιώνα. Ωστόσο, σε χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, το Αλεξανδρινό έχει μια μακρά παράδοση που δεν σχετίζεται με τα Χριστούγεννα. Το ελκυστικό χειμερινό φυτό καλλιεργούταν εδώ όταν ήταν ακόμη άγνωστο στην Ευρώπη. Στην Τουρκία, συγκεκριμένα, ονομάζεται το Λουλούδι του Ατατούρκ. Ονομάστηκε έτσι εις μνήμην του Στρατηγού Κεμάλ Μουσταφά, του ιδρυτή της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας. Το Αλεξανδρινό ήταν ένα από τα αγαπημένα φυτά του ηγέτη.

Το Αλεξανδρινό άρχισε να «μαρκετάρεται» πιο μαζικά ως το απόλυτο χριστουγεννιάτικο φυτό στις αρχές του 20ου αιώνα, στη Hollywood Boulevard στο Λος Άντζελες, όπου ένας Γερμανός μετανάστης ονόματι Έκε, πούλησε με μεγάλη επιτυχία τα πρώτα κλαδιά Αλεξανδρινού με την επωνυμία «Λουλούδι των Χριστουγέννων». Τη δεκαετία του ’50 έγινε επίσης εφικτή η καλλιέργεια του Αλεξανδρινού σαν φυτό εσωτερικού χώρου. Αυτό άνοιξε το δρόμο για το χειμερινό φυτό σε πολλές άλλες χώρες. 

Σήμερα, το Αλεξανδρινό καλλιεργείται σε μια σειρά από διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη, με νέες ποικιλίες να προστίθενται κάθε χρόνο. Είτε πρόκειται για φλογερό κόκκινο, ντελικάτο ροζ, εντυπωσιακό φούξια, φωτεινό κίτρινο ή μεγαλοπρεπές κρεμ και λευκό, δίχρωμο ή με πιτσιλιές, με στρογγυλά ή οδοντωτά φύλλα, από κομψά μίνι φυτά ή πλούσιους μεγάλους θάμνους, τα Αλεξανδρινά είναι η σωστή επιλογή για τον καθένα, ανεξάρτητα από το πόσο διαφορετικά είναι τα γούστα τους.