Selfie, μία λέξη ισούται με αμέτρητες εικόνες αφού πλέον από τη μικρότερη ηλικία ως τη μεγαλύτερη, οι άνθρωποι παγκοσμίως γνωρίζουν τι είναι ο όρος selfie και τον χρησιμοποιούν καθημερινά.

Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη

Οι φωτογραφίες ανέκαθεν ήταν ένας τρόπος να “φυλακίσουμε” μια στιγμή, ένα τοπίο, ένα πρόσωπο, χαζεύοντας το ξανά και ξανά. Η φωτογραφία και τα εργαλεία της, εξελίσσονται διαρκώς. Σήμερα, φαίνεται αδιανόητο να αγοράσουμε ένα κινητό χωρίς κάμερα. Πολλοί και πολλές επενδύουν αρκετά χρήματα για την αγορά ενός κινητού με κάμερα, με φλας, με καλή ανάλυση και εννοείται ανάλογες προδιαγραφές και για την μπροστινή κάμερα. Εκατομμύρια «κλικ» έχουν πατηθεί με την κάμερα γυρισμένη και άλλα τόσα εκατομμύρια «άλλη μία, δεν είμαι καλός/καλή» έχουν ακουστεί μεταξύ φίλων.

Ενώ όλοι αυτό-φωτογραφιζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Selfie εξελίχθηκε στη μοντέρνα εκδοχή της όταν οι άνθρωποι άρχισαν να βγάζουν φωτογραφίες για να τις δημοσιεύσουν στο MySpace μεταξύ 2003 και 2005. Ωστόσο ήταν ένας μεθυσμένος Αυστραλός το 2004, ο οποίος δημιούργησε τον όρο “selfie” για να περιγράψει την πράξη της λήψης μιας εικόνας του εαυτού σας και της δημοσίευσής του στα κοινωνικά μέσα.

Η πρώτη φορά που γιορτάστηκε η Εθνική Ημέρα της Selfie ήταν στις 21 Ιουνίου 2014. Ξεκίνησε από τον DJ Rick McNeely ως έναν τρόπο να κάνει τους ανθρώπους να απολαμβάνουν την αυτό-φωτογράφιση τους αλλά και να το κάνουν με δημιουργικό τρόπο. Πολλά sites και blogs δημοσιεύουν άρθρα με συμβουλές για καλύτερη selfie. Πόζες, χαμόγελα, φωτισμό που θα χαρίσουν την καλύτερη selfie και πολλά likes στα social media. Βέβαια μία πρόσφατη μελέτη αναγνωρίζει ως υπαρκτή την εμμονή με τις selfie. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους του πανεπιστημίου Trent στο Νότινχαμ και της σχολής Thiagarajar στην Ινδία, οποιοσδήποτε βγάζει περισσότερες από 6 selfie την ημέρα, είναι «υποψήφιος εθισμένος».

Γύρισε την κάμερα σου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Selfie.