Με αφορμή, το πρόσφατο περιστατικό του διεμφυλικού μοντέλου, Καίτη Γραμμά που έλαβε μέρος σε γνωστό τηλεπαιχνίδι ομορφιάς, συγκέντρωσε τα 4 πολυπόθητα «ναι» από τους κριτές, μα παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να συνεχίσει λόγω νομικών κωλυμάτων μας γεννήθηκαν διάφορα ερωτήματα…
Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη
Αρχικά, αφού πριν περίπου ένα χρόνο κατοχυρώθηκε η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, γιατί στην πράξη υπάρχει τόση καθυστέρηση; Και έπειτα, σε τι βαθμό έχει καταφέρει η κοινωνία να αποβάλλει από πάνω της στερεότυπα και προκαταλήψεις;
Πρώτα απ’ όλα είναι κοινό μυστικό πως υπάρχει μία μεγάλη παραφιλολογία γύρω από τι πραγματικά περιλαμβάνει ο όρος transgender και κατ’ επέκταση ο ρατσισμός ή ο στιγματισμός αυτών των ανθρώπων είναι αναπόφευκτος –δυστυχώς. Το σύνολο της κοινωνίας, παρά το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους να αλλάζουν την ταυτότητά τους, εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει στερεοτυπικά, βάζοντας ταμπέλες.
Στην πράξη, καθημερινά ζητήματα, όπως η παραλαβή ενός δέματος από το ταχυδρομείο, το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού, ή πολύ περισσότερο η υποβολή αίτησης για εργασία μπορεί να σταθεί η αιτία να απορριφθούν ή να δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα λόγω του ότι το φύλο που αναγράφεται στην ταυτότητα δε συμφωνεί με την εξωτερική έκφραση του φύλου. Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν καθημερινά σε εγχείρηση αλλαγής φύλου, αφού αυτό που τους αποδόθηκε από τη φύση δεν τους ταιριάζει απόλυτα, τους προκαλεί δυσφορία και δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγούνται σε κατάθλιψη.
Η πρώτη επιτυχημένη εγχείρηση αλλαγής φύλου, πραγματοποιήθηκε το 1779, στο Λονδίνο. Ένα 7χρονο κορίτσι χτύπησε την πόρτα του νοσοκομείου απόρων στο Σόχο του Λονδίνου. Το κορίτσι συνόδευαν οι γονείς της, οι οποίοι παρακολουθούσαν ανήσυχοι, καθώς ο γιατρός εξέταζε την κόρη τους, ο οποίος αποφάνθηκε πως είχε κήλη. Ευτυχώς την εξέτασε και δεύτερος γιατρός ο οποίος συμπέρανε πως τελικά, η μικρή ήταν αγόρι, προχωρώντας έτσι στην επέμβαση. Ο γιατρός πίστευε ότι θεράπευσε ένα πρόβλημα στον οργανισμό του παιδιού και όχι ότι άλλαξε το φύλο του. Μάλιστα δεν δεχόταν καν ότι υπήρχαν περιπτώσεις ερμαφροδιτισμού στον άνθρωπο. Αυτό που έχει σημασία να κρατήσουμε είναι πως η πρόοδος της αναγνώρισης των διεμφυλικών ατόμων, γίνεται με πολύ αργό ρυθμό σε όλες τις χώρες παγκοσμίως. Πολλές χώρες θεωρούν πως το φύλο καθορίζεται από τα γεννητικά όργανα, αδιαφορώντας για την πραγματική επιθυμία-ψυχολογία του παιδιού.
Μόλις το 2014 το περιοδικό TIME φιλοξένησε για πρώτη φορά ως εξώφυλλο μία τρανσέξουαλ γυναίκα. Πρόκειται για τη γνωστή ηθοποιό, Λάβερν Κοξ η οποία υπήρξε και υποψήφια για βραβείο EMMY – η πρώτη στην ιστορία του θεσμού-. Υπάρχουν βέβαια και οι άνθρωποι που έχουν προβεί σε αλλαγή φύλου, δημοσιοποιώντας την απόφασή τους με σκοπό να εμπνεύσουν όσους είναι διστακτικοί.
Η ελληνίδα ηθοποιός Μίνα Ορφανού, είναι από τους ανθρώπους που έχουν παραδεχθεί δημόσια πως είναι τρανσέξουαλ. Παρά το ρατσισμό που έχει υποστεί, έχει διαπρέψει επαγγελματικά.
Ο Βίκτωρ από την άλλη είναι ο πρώτος διεμφυλικός άνδρας στην Ελλάδα, δημοσιοποιώντας την ιστορία του, χωρίς να είναι κάποιος καλλιτέχνης ή διάσημος. Ο Βίκτωρ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη 8 Δεκεμβρίου του 1976. «Κορίτσι, κορίτσι», φώναξαν όλοι και έτσι ξεκίνησε η ιστορία της Βικτώριας που όλοι φώναζαν Βίκυ. Μικρή όταν την έντυναν με φουστανάκια και την έβαζαν σε αυτό το κοριτσίστικο καλούπι που προτάσσει η κανονικότητα της κοινωνίας μας, εκείνη κατσούφιαζε, ήταν δυστυχισμένη. Ήθελε να φωνάξει πως πνίγεται σε ένα σώμα που δεν της ανήκε. Ξεκίνησε τον επαναπροσδιορισμό του φύλου το 2015 και όπως δηλώνει σε συνέντευξή του «Μία στις 35.000 γυναίκες γεννιέται σε αντρικό σώμα και ένας στους 200.000 άντρες γεννιέται σε γυναικείο σώμα! Ναι υπάρχουν άνθρωποι που είναι διεμφυλικοί, τρανς, ένας από αυτούς είμαι περήφανα κι εγώ!»
Διεμφυλικοί οι οποίοι τελικά αποφάσισαν να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει, υπήρξαν ο Bruce Jenner, ο πατριός της Κιμ Καρντάσιαν που ήταν μία γυναίκα εγκλωβισμένη στο σώμα ενός άνδρα. Τη μεγάλη απόφαση πήρε στα 65 χρόνια του, έχοντας αφήσει πίσω του μία καριέρα χρυσού Ολυμπιονίκη. Ο Thomas Beatie, σίγουρα τον θυμάστε αφού η φωτογραφία του είχε κάνει το γύρο του διαδικτύου -ήταν η φωτογραφία με τον άνδρα που κυοφορούσε- . Για να προχωρήσει στον επαναπροσδιορισμό του φύλου του, άρχισε να παίρνει ορμόνες ώστε να βγάλει γένια, έκανε μαστεκτομή αλλά τα υπόλοιπα γυναικεία θηλυκά όργανα τα είχε διατηρήσει, αφού ήθελε πάση θυσία να κάνει παιδιά και τελικά έμεινε έγκυος με τεχνητή γονιμοποίηση το 2007.
Για να καταφέρουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά ως κοινωνία, οφείλουμε να κατανοήσουμε πως ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να επιλέξει πως θέλει να είναι για την υπόλοιπη ζωή του. Να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τη διαφορετικότητα ως «κακώς κείμενο»…