Και ενώ όλα πήγαιναν καλά και το μωράκι μας το είχαμε αγκαλιά ή μπουσούλαγε χωρίς κανέναν ιδιαίτερο φόβο να καεί, φτάνουμε στην κρίσιμη ηλικία των 1,5 ετών όπου εκεί το μικρούλι μας, καταφέρνει να φτάσει για αρχή στο ύψος της κουζίνας! Και σε αυτό το σημείο, τα μάτια μας δεκατέσσερα να έχουμε πάλι… δεν φτάνουν! Για το λόγο αυτό, παρακάτω σας παραθέτουμε κάποια πρακτικά tips για να αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα στο σπίτι.
Ιδανικά, για κάθε έγκαυμα 2ου βαθμού και πάνω θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση και θεραπεία από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό, με εμπειρία στα εγκαύματα, διότι η αρχική διάγνωση και αντιμετώπιση του εγκαύματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική του έκβαση.
Έγκαυμα 2ου βαθμού είναι αυτό που εμφανίζει φουσκάλες, ενώ 3ου βαθμού συνήθως εμφανίζει απανθράκωση του δέρματος ή βαρύτερες βλάβες.
– Άμεση αντίδραση: Αμέσως μετά το έγκαυμα, βάλτε το παιδί σας κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό. Ιδανικά η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι 17° C, διότι το παγωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα, ενώ το κρύο νερό υποθερμία, διότι το έγκαυμα διαταράσσει την ομοιόσταση του δέρματος .
– Όχι οδοντόκρεμες, κρεμμύδια ή άλλες κρέμες: Εάν δείτε έγκαυμα με φουσκάλες, απλά τοποθετήστε αποστειρωμένες γάζες εάν υπάρχουν ή μια καθαρή πετσέτα, μέχρι να μεταφέρετε το παιδί σας στον κατάλληλο ιατρό.
– Φουσκάλες: Μη τις ανοίγετε, μη τις τρυπάτε και μην αφήσετε κανέναν να τις τρυπήσει, ακόμα κι αν είναι ιατρός. Κάτω από τις φουσκάλες υπάρχει υγρό το οποίο είναι στείρο, δηλαδή χωρίς μικρόβια. Κάθε απόπειρα για αδειάσουμε το υγρό μπορεί να γίνει εστία μικροβίων με πολύ άσχημα επακόλουθα.
Σωστή αντιμετώπιση:
Επειδή υπάρχει αρκετά μεγάλη άγνοια όσον αφορά την ορθή αντιμετώπιση των εγκαυμάτων, ακόμα και ανάμεσα σε ιατρούς, δίνουμε μερικές γενικές γραμμές αντιμετώπισης ιατρικής φύσης:
• Οι φουσκάλες πρέπει να αφαιρούνται, για να μπορεί να γίνει σωστή εκτίμηση του εγκαύματος και προκειμένου να μειωθούν οι ουλές. Η αφαίρεση πρέπει να γίνεται πάντα σε αποστειρωμένες συνθήκες
• Σε μικρά παιδιά, η καλύτερη αντιμετώπιση γίνεται με Biobrane ή εναλλακτικά με ειδικά επιθέματα σιλικόνης, που μειώνουν τον πόνο και βοηθούν στην καλύτερη επούλωση. Οτιδήποτε άλλο είναι πεπαλαιωμένο και όχι τόσο αποτελεσματικό.
• Είναι προτιμότερο να γίνει σωστή παρακολούθηση και αντιμετώπιση από την αρχή και όχι σε δεύτερο χρόνο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει χειρουργική αντιμετώπιση σε πρώιμο στάδιο. Είναι πολύ προτιμότερο από το να χρειαστεί να γίνουν διορθωτικές επεμβάσεις σε εγκαυματικές επιφάνειες που έχουν ήδη επουλωθεί και έχουν άσχημες ή μη λειτουργικές ουλές.
• Μη συμβουλεύεστε τον οποιοδήποτε. Σε καμία περίπτωση τον φαρμακοποιό σας. Τα εγκαύματα είναι μια σοβαρή υπόθεση και χρίζουν ιατρικής φροντίδας, και μάλιστα από ιατρούς με εξειδίκευση στο αντικείμενο, συνήθως πλαστικούς χειρουργούς. Για παιδικές ασθένειες και παθολογικά θέματα πηγαίνετε στον παιδίατρο. Για εγκαύματα στα παιδιά απευθυνθείτε σε παιδοχειρουργό ή πλαστικό χειρουργό, διότι το έγκαυμα είναι τραυματισμός που χρειάζεται πολλές φορές χειρουργική αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση επιλέξτε κάποιον με εμπειρία.