Αυτή η Παρασκευή δεν είναι όπως οι άλλες…Στην Ελλάδα δεν είναι η επομένη των Ευχαριστιών, δεν φάγαμε γαλοπούλα και γλυκοπατάτες, όπως οι Αμερικανοί που τρέχουν στα πλησιέστερα εμπορικά για να «χτυπήσουν» τις καλύτερες προσφορές του χρόνου. Αλλά η λεγόμενη «Black Friday», δηλαδή η ημέρα εκείνη που δίνει το σύνθημα της έναρξης των χριστουγεννιάτικων προσφορών, με τις εταιρίες να πουλούν τα περισσότερα προϊόντα τους σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Στην Ελλάδα υιοθετήθηκε μαζικά αυτή η αμερικάνικη φρενίτιδα σε μία προσπάθεια να τονωθεί η αγορά.

Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη

Στην Ελλάδα η…«Μαύρη Παρασκευή» έχει γίνει μάλλον «Μαύρη Εβδομάδα». Τα πολυκαταστήματα άλλωστε έχουν από μέρες αρχίσει να προβάλουν τις προσφορές τους. Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι ότι πλέον και στην Ελλάδα η online Black Friday λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις. Την εβδομάδα της «Μαύρης Παρασκευής» οι ηλεκτρονικές πωλήσεις σε ένδυση τετραπλασιάζονται, ενώ το ένα τρίτο των πωλήσεων μέσω paypal πηγαίνει σε Έλληνες εμπόρους.

Κι αν για μία ομάδα προϊόντων και καταστημάτων οι Αρχές (Συνήγορος του Καταναλωτή) επισημαίνουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ύψος και την… ειλικρίνεια των εκπτώσεων, υπάρχει μία κατηγορία καταστημάτων που όχι μόνο είναι οικεία στον καταναλωτή, αλλά και εύκολα αξιολογίσιμη ως προς τις προσφορές της: τα σούπερ μάρκετ.
Πάσης φύσεως ηλεκτρικές συσκευές θα μπορούν να βρουν οι καταναλωτές σε εξετευλιστικές τιμές, θεωρητικά πάντα. Γιατί στην Ελλάδα, δεν το έχουμε πολύ με την πράξη. Βέβαια είμαστε πολύ καλοί στο marketing, αφού οι καταστηματάρχες έχουν προετοιμάσει πολύ μεθοδικά τη διαφήμιση που θα παίξει ώστε ο υποψήφιος καταναλωτής να “μπει στο τρυπάκι” να αγοράσει εκείνη την τηλεόραση που νομίζει πως θέλει, απλά και μόνο επειδή είναι υπερπροσφορά, ενώ στην πραγματικότητα έχει ήδη 3 τηλεοράσεις σπίτι του.

Με άλλα λόγια, η ημέρα της Black Friday είναι μια ημέρα προσφορών και εκπτώσεων για να κάνεις με άνεση τα ψώνια των γιορτών με τα λεφτά που… δεν έχεις! Ή το καλύτερο; Να ξυπνήσεις από τις 5 το πρωί για να περιμένεις σε μία ουρά να αγοράσεις το αγαπημένο σου tablet πιο ακριβό από πέρσι. Βέβαια μην ξεχνάς πως είναι Black Friday άρα έχει ακαταμάχητες προσφορές κι εκπτώσεις και τα χρήματα σου θα τα επενδύσεις, δε θα τα ξοδέψεις.

Ας σταματήσουμε για λίγο διάστημα να είμαστε πρόβατα και να καταπίνουμε αμάσητο αυτό που μας σερβίρουν. Σε πρακτικό επίπεδο… Ας κάνουμε μία βόλτα στα μαγαζιά κάποιες εβδομάδες πριν το Black Friday για να διαπιστώσουμε οι ίδιοι την πραγματική εικόνα του μεγέθους των εκπτώσεων και προσφορών που θα εφαρμοστούν κατά την διάσημη Μαύρη Παρασκευή.