Πρόκειται για έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν διακεκριμένο συνθέτη και έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη στον χώρο της μουσικής και του ελληνικού πενταγράμμου. Ο Γιώργος Παγιάτης συνάντησε τη Φωτεινή Δημητριάδου και το αποτέλεσμα είναι… απολαυστικό!

Της Φωτεινής Δημητριάδου

Είσαι αδιαμφισβήτητα ένας πολύ ταλαντούχος καλλιτέχνης. Πιστεύεις ότι υπάρχουν στις μέρες μας ταλέντα που μπορούν να προχωρήσουν με ήθος και αγάπη σε αυτό που κάνουν, όσο παλιότερα;

Τα τελευταία 40 – 50 χρόνια έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο το star system στην Ελλάδα που απαξιώνει τους συνθέτες, τους στιχουργούς και τους τραγουδιστές με τέτοιο τρόπο αψηφώντας τα αληθινά ταλέντα. Αυτό δεν λέγεται καλλιτεχνική πρόοδος, αυτό λέγεται δημόσιες σχέσεις για την προβολή κάποιων συγκεκριμένων καλλιτεχνών που θέλει το σύστημα να προωθήσει…

Μετράς δεκάδες συνεργασίες στην μέχρι τώρα πορεία σου. Ξεχωρίζεις κάποιες από αυτές;

Είμαι πράγματι πολύ τυχερός γιατί μέχρι σήμερα έχω συνεργασθεί με πολλούς καταξιωμένους συνθέτες και δημιουργούς. Ξεχωρίζω τον Γιάννη Σπανό, Μάριο Τόκα, Γιώργο Χατζηνάσιο και φυσικά από τραγουδιστές τον  Δημήτρη Μητροπάνο, Μαίρη Λίντα και όχι μόνο για την καλλιτεχνική τους παιδεία και καταξίωση, αλλά και για την ηθική και την αγάπη που τους διέκρινε σε αυτό που έκαναν αλλά και για τον σεβασμό που έτρεφε ο ένας για τον άλλο!

Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Χατζηνάσιος. Δύο σπουδαίοι και καταξιωμένοι συνθέτες. Άναφέρσου στις συνεργασίες σου μαζί τους αλλά περιέγραψέ μας και πως είναι σαν χαρακτήρες…

Τώρα με έριξες στα βαθιά! Σε καλλιτεχνικό επίπεδο είναι και οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες. Όσο αφορά στον χαρακτήρα τους ένα μόνον θα πω: αδαμάντινοι χαρακτήρες. Αυτό τα λέει όλα!

Ο Κώστας Χαντζής;

Συνεργάζομαι με τον Κώστα Χαντζή είκοσι δύο χρόνια. Για εμένα ο Κώστας Χαντζής είναι οικογένεια μου πρώτα και ύστερα συνεργάτης. Από τον Κώστα Χαντζή πήρα βπολλά πράγματα και έγινα ακόμη καλύτερος άνθρωπος για αυτό και τον ευγνομονώ!

Τώρα με τον κορονοϊό τι μέλει γενέσθαι;

Σαφώς ακυρώθηκαν αρκετές καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες. Γίνονται βέβαια κάποιες τηλεοπτικές εμφανίσεις, όμως ας μην ξεχνάμε ότι όλη η αίγλη  του καλλιτέχνη είναι η άμεση επαφή με το κοινό. Αλλά κάνουμε όλοι υπομονή γιατί τώρα προέχει η διαφύλαξη της υγείας όλων μας.

Έχεις συνεργαστεί πολλές φορές με τον Σπύρο Παπαδόπουλο στην εκπομπή «Στην Υγειά Μας Ρε Παιδιά». Πως ήταν ως εμπειρία;

Άψογα! Ο Σπύρος Παπαδόπουλος είναι πηγή αστείρευτη, γεμάτος διάθεση και όρεξη μα πάνω από όλα λάτρης του καλού τραγουδιού! Σέβεται το τραγούδι και κατ’ επέκταση τους συνεργάτες του.

Σε άλλες εκπομπές καλλιτεχνικού χαρακτήρα συμμετείχες;

Φυσικα, με τον Άκη Παυλόπουλο, Σεμίνα Διγενή, Κώστα Χαρδαβέλα και ο καθένας από την πλευρά του παρουσίαζε κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο!

Με το στούντιο τι γίνεται;

Υπάρχουν σε εκκρεμότητα τρείς δουλειές. Οι δύο είναι παραγωγές που αναφέρονται στο έντεχνο τραγούδι και η άλλη μόλις ξεκίνησε… Υπομονή!

Πιστεύεις ότι υπάρχει καλός στίχος;

Φυσικά! Πάντα υπάρχει καλός στίχος, απλά δεν μελοποιείται γιατί θέλουν να προωθούν το εμπορικό τραγούδι, το λεγόμενο «σουξεδάκι» για να καθηλώνει το κοινό.

Ξεχωρίζεις κάποια από τις μουσικές σου συλλογές;

Τη διασκευή των πέντε τραγουδιών του Μάνου Χατχηδάκη με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά, τη συνεργασία μου με το Γιάννη Σπανό σε ποίηση Καβάφη και το «Θεογεννήτωρ Μαρία» του Μάριου Τόκα, που ερμηνεύει και πάλι ο Μανώλης Μητσιάς.

Κόντρες με συναδέλφους σου είχες;

Όχι ποτέ, γιατί ποτέ δεν έχω μπει στα χωράφια άλλου…!  

Θα ήθελες να κάνεις διεθνή καριέρα;

Ξεκίνησα την καριέρα μου από τη Γερμανία ως πιανίστας και ενορχηστρωτής,  στην γερμανική τηλεόραση «ΖDE». Όμως σαν την Ελλάδα πουθενά στον κόσμο…

Ποια η γνώμη σου για τα reality shows;

Είμαι κατά της όλης ιστορίας γιατί πιστεύω πως είναι μία βιομηχανία νέων ταλέντων, που στην ουσία εκμεταλλεύονται τα παιδιά, στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να κτίσουν ένα λαμπρό καλλιτεχνικό μέλλον.

Έχεις υπερβεί ποτέ τον εαυτό σου;

Είμαι ένας άνθρωπος σταθερός. Οπότε, όχι δεν ανήκω σε εκείνους που κάνουν «άλματα». Προτιμώ να περπατώ προσεκτικά και σταθερά!

Είσαι υπέρ ή κατά του ρίσκου;

Είμαι κατά του να ρισκάρεις. Η τύχη είναι η ευκαιρία που όταν θέλει, παρουσιάζεται από μόνη της μπροστά μας και πρέπει να έχουμε την διορατικότητα να την αναγνωρίσουμε τότε και να την εκμεταλλευτούμε!

Σκέφθηκες ποτέ να δημιουργήσεις δική σου μουσική ακαδημία;

Να σου πω την αλήθεια μου, όχι για την ώρα. Το να δημιουργήσεις μία μουσική ακαδημία δεν είναι τόσο απλό… Είναι μεγάλη ευθύνη. Είμαι όμως, διευθυντής σε δύο Ωδεία Αθηνών και αυτό με ευχαριστεί πολύ γιατί μπορώ έτσι και προσφέρω στα παιδιά που αγαπάνε πραγματικά τη μουσική.  

Ποια η ευχή σου για το 2021;

Αρχικά να έχουμε υγεία και αγάπη και η νέα αυτή χρονιά να μας απελευθερώσει από τον κορονοϊό, τον αόρατο εχθρό!