Μπορεί να «είμαστε ό,τι τρώμε», όμως τι «πρέπει» τελικά να τρώμε; Ανατρέχοντας στα διάφορα φιλοσοφικά ή/και θρησκευτικά ρεύματα που πρόβαλλαν την αξία της μερικής –με τη μορφή τακτικών περιόδων νηστείας– ή της αποκλειστικής χορτοφαγίας, η «κόντρα» κρεατοφάγων – χορτοφάγων είναι πιθανόν τόσο παλιά, όσο ο οργανωμένος πολιτισμό και ακόμα και σήμερα καλά κρατεί.

Οι vegan, όπως αποκαλούνται οι «αυστηροί» χορτοφάγοι, είναι ένθερμοι κήρυκες όχι μόνο μιας καλύτερης υγείας αλλά και μιας νέας παγκόσμιας ηθικής με ευρύτερες οικολογικές προεκτάσεις. Αρνούνται την κατανάλωση οποιασδήποτε ζωϊκής μορφής, όχι μόνο διατροφικά, αλλά και σε ρούχα ή διάφορα αντικείμενα.

Αν αναρωτιέσαι τώρα, γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν το veganισμό και τα vegan προϊόντα καταλαμβάνουν όλο και περισσότερα ράφια στο σούπερ μάρκετ, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη γενίκευση. Ο καθένας έχει ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο, ωστόσο έχουν όλοι κάποιες κοινές συνισταμένες.

  1. Βία προς τα ζώα. Πλέον ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης. Ακόμα και όταν δεν αναζητάς κάτι, αυτό δε συνεπάγεται ότι δε θα το μάθεις. Οπότε πολλοί άνθρωποι είτε αναζήτησαν μόνοι τους το «τι συμβαίνει πίσω από τους τοίχους ενός σφαγείου» ή το «πως παράγεται το γάλα», είτε έπεσαν εντελώς τυχαία σε κάποιο βίντεο από κάποιον που το μοιράστηκε σε ένα blog, ή σε μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Το αποτέλεσμα ήταν να σοκαριστεί από τις σκληρές εικόνες βίας που αντίκρισε. Μπροστά λοιπόν σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα οι συνέπειες που πιθανόν να ακολουθήσουν είναι δύο: α) Αηδιάζει με το θέαμα αλλά συνεχίζει την ίδια διατροφή, ή β) του δημιουργείται τέτοια αποστροφή προς τη βρώση κρέατος και προς τον τρόπο που ο άνθρωπος μεταχειρίζεται τα ζώα και συνεπώς γίνεται… vegan!
  2. Υγεία. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν πως οι χορτοφάγοι έχουν καλύτερη υγεία, μακροζωϊα και προλαμβάνουν καλύτερα μακροχρόνιες ασθένεις. μπορεί κάποιοι άνθρωποι να μην μπορούν να συμπονέσουν τα ζώα, ωστόσο μπορούν να συμπονέσουν τον εαυτό τους και την υγεία τους. Άρα είτε αλλάζουν τη διατροφή τους για προληπτικούς λόγους, είτε επειδή η υγεία τους δεν ήταν αυτή που θα ήθελαν και συνεπώς θέλουν να το αλλάξουν, είτε επειδή απλά τους το επέβαλαν οι ειδικοί, οι οποίοι τους είπαν «κομμένα τα ζωικά».
  3. Περιβάλλον. Η παραγωγή κρέατος είναι υπεύθυνη για αέρια που διογκώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για αποψίλωση τροπικών δασών ακόμα και για τη μόλυνση των ωκεανών και την εξαφάνιση των ψαριών. Όταν λοιπόν κάποιος ενημερώνεται για το πόσο άμεσα κινδυνεύει το περιβάλλον στο οποίο ζει και στο οποίο θα μεγαλώσουν τα παιδιά του, τότε είναι πολύ πιθανό πως θα κάνει τη μετάβαση.

Ωστόσο έχουμε ακούσει κατά καιρούς πως κάποιος επιλέγει να κόψει το κρέας από τη διατροφή του και να γίνει vegetarian. Σε τι διαφέρουν τότε οι vegan από τους vegetarian, αφού κανενός η διατροφή δεν περιλαμβάνει κρέας; Η κύρια διαφορά τους, λοιπόν, είναι πως ο vegan εξαλείφει από τη διατροφή του όλα τα ζωικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι διαγράφει από το διατροφικό του πρόγραμμα ακόμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ παράλληλα υιοθετεί έναν τόσο αυστηρό χορτοφαγικά τρόπο ζωής που δεν χρησιμοποιεί ζωικά προϊόντα ούτε στη ένδυσή του, απορρίπτοντας οτιδήποτε φτιάχνεται από μαλλί και μετάξι.