Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας, οι συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις, το διαδίκτυο και ακόμη τόσα «σημεία των καιρών», έχουν κατά κοινή ομολογία αλλάξει εντελώς τον τρόπο που λειτουργεί το φλερτ αλλά και οι σχέσεις γενικότερα. Τα ποσοστά των ανθρώπων που ζουν μόνοι, χωρίς σύντροφο, αυξάνονται δραματικά, την ώρα που τα smartphones αντί να βοηθούν και να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, κάνουν τα πράγματα χειρότερα αφού «ξεχνούν» πως πραγματικά πρέπει να αλληλοεπιδρούν με τους συνανθρώπους τους, στον πραγματικό κόσμο. Από τα dating apps λοιπόν, μέχρι τις πιο σκληρές εφαρμογές γρήγορου και εύκολου σεξ, οι άνθρωποι καταλήγουν σε μια ατελείωτη αναζήτηση μέσα σε αυτόν τον κόσμο και παραμερίζουν την ανάγκη τους για επικοινωνία, κατανόηση, αγάπη και συντροφικότητα.

ΟNLINE DATING

Λίγο το Facebook, λίγο το Instagram και φυσικά οι εφαρμογές γνωριμιών που έχουν δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό αποκλειστικά, έχουν φέρει την επικοινωνία όπως και τον τρόπο διεξαγωγής του φλερτ, σε άλλο επίπεδο… Τι πρέπει όμως να προσέξουμε για να αποφύγουμε τυχόν… κακοτοπιές;

• Να λέτε πάντα αυτό που πραγματικά θέλετε, και όχι αυτό που πιστεύετε ότι θα ήθελε ο συνομιλητής σας να ακούσει. Με λίγα λόγια να είστε πάντα ο εαυτός σας.

• Να έχετε υπομονή, γιατί πολλές φορές θα χρειαστεί να περιμένετε καιρό για να μιλήσετε με το κατάλληλο άτομο…

• Μην αποκαλύπτετε μονομιάς τα πάντα για εσάς! Το να αναφέρετε τα πάντα στον άνθρωπο, που κρύβεται πίσω από μια οθόνη και τον γνωρίζετε μόλις τρεις ημέρες -και μάλιστα μόνο διαδικτυακά- σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.

• Μην έχετε υψηλές προσδοκίες… Είναι βλέπετε λίγο δύσκολο από την πρώτη μέρα που θα μιλήσετε με κάποιον, να είναι ο πρίγκιπας των ονείρων σας και ο μοναδικός της καρδιάς σας, ούτε απαραίτητα ο άνθρωπος με τον οποίο μιλάτε επί ώρες με μηνύματα θα είναι το ίδιο ευχάριστος από κοντά, θα σας κάνει να γελάτε το ίδιο και θα σας κάνει να νιώθετε ξεχωριστοί.

• Προσοχή στα ψεύτικα προφίλ. Δηλαδή, στα προφίλ με λίγες φωτογραφίες, χωρίς φίλους ή συγγενείς, χωρίς «πραγματικούς» φίλους που σχολιάζουν σε τοίχους ή φωτογραφίες.

ΠΟΙΑ Η ΘΈΣΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟ ΣΎΓΧΡΟΝΟ DATING;

Έχουμε σχεδόν εξισώσει την «δέσμευση» με την «εγκατάλειψη» προς εύρεση κάτι καλύτερου.

Είμαστε κοινωνικά αδέξιοι και θα θέλαμε να αποφύγουμε το να ζητήσουμε σε κάποια/ κάποιον να βγει μαζί μας. Αυτό μας δημιουργεί πολύ άγχος, όμως πράγματα που είναι πιο ενδόμυχα (όπως για παράδειγμα το σεξ) μας είναι σχεδόν αδιάφορα.

Κάνουμε βιαστικές κρίσεις βασιζόμενοι στην online παρουσία κάποιου χωρίς να έχουμε την ευκαιρία να την/τον γνωρίσουμε.

Φοβόμαστε να νοιαστούμε για τον άλλον, σαν να είναι ελάττωμα. Το να αρνούμαστε στον εαυτό μας να νοιαστεί, πληγώνει εμάς περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Δεν γνωρίζουμε πια τι σημαίνει «ρομαντισμός». Νιώθουμε ευγνωμοσύνη λαμβάνοντας ένα μήνυμα: «καλημέρα». Σκεφτείτε για λίγο πόσο περίεργο είναι – η καρδιά μας φτερουγίζει όταν ακούγεται ο ήχος του μηνύματος!

Ο πολιτισμός μας πλέον επιτάσσει το «να κυνηγάς τα όνειρά σου» ως ύψιστης σημασίας έργο. Τα επιτεύγματα στην καριέρα ισοδυναμούν με πολύωρη εργασία και βέβαια θυσία των ανθρώπινων σχέσεων.

Ελάχιστα πράγματα εξακολουθούν να κρατούνται ως ορόσημα. Το ραντεβού, το πρώτο φιλί, ένα βράδυ μαζί κλπ μπορούν να γίνουν όλα μονομιάς. Δεν υπάρχει η αίσθηση μυστηρίου, κάτι να προσμένεις για καιρό, αφού εάν δεν εκδηλωθεί το ενδιαφέρον άμεσα μπορεί να οδηγήσει σε παρεξήγηση.

Η τέχνη της συζήτησης σταδιακά χάνεται. Η επικοινωνία αφορά το πώς να ερωτεύεσαι – λεκτικά, σωματικά, σεξουαλικά με κάθε τρόπο.

ΜΟΝΑΞΙΑ: ΓΙΑΤΙ ΠΡΈΠΈΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΈΙ ΤΟΣΟ;

Το να ανοίγετε κάθε βράδυ την πόρτα σ’ ένα άδειο σπίτι δεν είναι και ότι καλύτερο, συμφωνούμε. Σκεφτείτε λίγο όμως, πόσο πιο τρομαχτικό θα ήταν αν σας περίμενε κάποιος που δεν αντέχετε ή κάποιος που θα σας έλεγε ένα αδιάφορο «καλησπέρα» χωρίς καν να σας κοιτάξει! Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να μείνουν σε μία σχέση που πια δεν τους γεμίζει είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για τα παιδιά τους, είτε γιατί φοβούνται να μείνουν μόνοι, είτε γιατί βαριούνται τη διαδικασία του χωρισμού και τις κριτικές των άλλων. Είναι, όμως, πραγματικά μόνος όποιος ζει single; Ακόμη πιο μόνοι νιώθουν και πολλοί άνθρωποι που συζούν ή έχουν μια σχέση που πραγματικά δεν τη θέλουν! Εξάλλου, υπάρχει ζωή και για τους single ανθρώπους. Υπάρχουν οι φίλοι, η οικογένεια και τα χόμπι τους. Για να δώσετε στον εαυτό σας, λοιπόν, αυτό που πραγματικά θα τον κάνει ευτυχισμένο, απαντήστε σε αυτές τις ερωτήσεις:

– Τι φοβάστε περισσότερο; Να είστε κύριοι του εαυτού σας ή να είστε με κάποιον που δε σας αφήνει να είστε ο εαυτός σας;

– Τι προτιμάτε; Να περνάτε κάποιο χρόνο μόνοι ή να περνάτε το χρόνο σας με τη λάθος, βαρετή ή εκνευριστική παρέα;

– Φοβάστε να κάνετε οι ίδιοι λάθη ή να είστε με τον λάθος άνθρωπο;