Καμιά φορά η τύχη, παίζει παράξενα παιχνίδια… Που να το φανταζόταν ο Βαγγέλης, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τις slideboard κιθάρες, ότι σήμερα, θα κράταγε μία τέτοια στα χέρια του ο Justin Johnson κάνοντας τον διάσημο σε όλο τον πλανήτη!

Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Βαγγέλης Ζιάγκας, δεν ασχολήθηκε τυχαία με τις εν λόγω κιθάρας. Ο ίδιος άρχισε να ασχολείται με την μουσική από τα 10 του κιόλας χρόνια, στην αρχή παίζοντας πιάνο και εν συνεχεία κιθάρα. Πλέον παίζει διάφορα έγχορδα μουσικά όργανα, πλέον της κιθάρας, όπως μαντολίνο , μπουζούκι , γιουκαλίλι κλπ . Ωστόσο η μεγάλη του αγάπη είναι η ηλεκτρική κιθάρα, πάνω στην οποία έχει κάνει και σπουδές. Φυσικά όμως, το «μικρόβιο» της κατασκευής μουσικών οργάνων υπήρχε από τότε μέσα του… «Την πρώτη μου κιθάρα την έφτιαξα στα 13 μου από σπίρτα! Με συγκινούσε από τότε πολύ αυτή η διαδικασία, οπότε έκατσα με τον πατέρα μου, θυμάμαι, και φτιάξαμε μία υπέροχη ξύλινη κιθάρα, η οποία όμως φυσικά, ήταν μόνο για διακόσμηση.»

Πως προέκυψε η ανάγκη σου να ασχοληθείς με την κατασκευή μουσικών οργάνων;

Ήθελα ανέκαθεν να ασχοληθώ με αυτό, αρχικά γιατί ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ αλλά κυρίως για να καλύψω δικές μου «στουντιακές» ανάγκες. Έτσι ξέρεις, γλίτωνα αρκετά χρήματα…! Κατασκευάζω lap steels, cigar box guitars, ηλεκτρικές κιθάρες. Ουσιαστικά κυρίως ότι όργανο έχει να κάνει με τα blues, από την γέννηση αυτών μέχρι και σήμερα.

Οι slideboard κιθάρες πότε μπήκαν στη ζωή σου;

Με τα slideboard ασχολούμαι περίπου τους τελευταίους 3-4 μήνες. Είναι Lap Steel που παίζεται με slide στα γόνατα και είναι από τις πρώτες κιθάρες που χρησιμοποιούσαν για μπλουζ. Το skate από μόνο του βοηθάει, και το ξύλο του και ο τρόπος που είναι φτιαγμένο, αφου η κλίση που έχει η σανίδα του, είναι ιδανική για να γίνει κιθάρα.

Και πως το σκέφτηκες όλο αυτό; Ποιο ήταν το ερέθισμα για να σου έρθει η ιδέα;

Η ιδέα μού ήρθε όταν ένας συνάδελφος στη δουλειά ζήτησε να του φτιάξω ένα Lap Steel και λόγω έλλειψης χώρου και εργαλείων δεν μπορούσα να ξεκινήσω να κόβω ξύλο. Ήταν πολύ ευκολότερο λοιπόν, να βρω μια σανίδα του skate και να τη μεταμορφώσω!

Η δουλειά σου έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσω του βίντεο του Αμερικάνου μουσικού Justin Johnson στο YouTube όπου παίζει με την Skateboard Slide κιθάρα που του χάρισες. Πες μου δυο λόγια για αυτό…

Τον Justin τον παρακολουθούσα χρόνια ως μουσικό, έτσι όταν αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο πιο σοβαρά με την εν λόγω κατασκευή και να την εξελίξω ήταν ο πρώτος που μου ήρθε στο μυαλό για ένα σίγουρο test drive! Αν άρεσε σε εκείνον, ήμουν σίγουρα σε καλό δρόμο! (Ευτυχώς όλα πήγαν καλυτέρα από καλά!) Είναι από τους κορυφαίους μουσικούς των blues αλλά και των ιδιαίτερων μουσικών οργάνων. Ενθουσιάστηκε με αυτό που πήρε στα χέρια του και το έδειξε, κάνοντας δουλειά μου ευρέως γνωστή!

Τι καθιστά τις Skateboard Slide κιθάρες διαφορετικές από αυτές που ξέραμε μέχρι σήμερα;

Ως παίξιμο οι slideboard κιθάρες δεν έχουν καμία διαφορά από τις καθιερωμένες lap steel κιθάρες, όσον αφορά στον τρόπο παιξίματος και στο κούρδισμα. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχει κατασκευαστικό καθιερωμένο. Όσο πιο περίεργη, τόσο το καλύτερο. Υπάρχει μεγάλη κοινότητα κατασκευαστών blues οργάνων από τα πιο περίεργα υλικά. Αυτό που ξεχωρίζει τις slideboard κιθάρες, είναι ότι η κύρια βάση τους είναι ένα πατίνι. Με ή χωρίς ρόδες, το πατίνι λόγω του υλικού και των κλίσεων που έχει, βοηθά ιδιαίτερα στην κατασκευή.

Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες δεξιότητές που πρέπει να έχει κάποιος για να μπορέσει να παίξει με μία από εκείνες;

Αν κάποιος γνωρίζει κιθάρα και έχει ασχοληθεί με open tuning (ανοιχτά κουρδίσματα δηλαδή), μπορεί εύκολα να μπει σιγά- σιγά στο χώρο των lap steel και slide οργάνων. Είναι όσο δύσκολο μπορεί να είναι οποιοδήποτε μουσικό όργανο. Ίσως να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι καθόλου. Θέλει δεξιοτεχνία , εμπειρία και «αυτί». Όποιος επιθυμεί, μπορεί να απευθυνθεί στο μουσικό εργαστήρι Νέας Σμύρνης, που λειτούργει υπό την διεύθυνση της Τζένης Μαρκαντώνη, για να μάθει, σε ειδικό τμήμα κιθάρας lap steel και cigar box guitars με ειδίκευση στα blues.

Ποια είναι τα βήματα που ακολουθείς προκειμένου ένα skate, να γίνει μία Skateboard Slide κιθάρα;

Για την κατασκευή, τα βήματα είναι αρχικά, τρίψιμο της σανίδας για να δημιουργηθεί μια λεία επιφάνεια. Στη συνέχεια κατασκευή της ταστιέρας, ανάλογα με την κλίμακα που επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος, αλλά και το ξύλο, το σχέδιο, ο χρωματισμός ή το design με βάση το οποίο θα κατασκευαστεί η σανίδα, σωστή μέτρηση για την τοποθέτηση των κλειδιών, γεφυρών, σκάψιμο,  μαγνήτη, ηλεκτρικά κλπ

Ποιο είναι το ποιο παράξενο σχέδιο που σου έχουν ζητήσει μέχρι σήμερα;

 

Να φτιάξω 2 slideboard «χτυπημένα μέχρι θανάτου», από έναν πελάτη στην Ελβετία. Να τα κάνω δηλαδή, να φαίνονται όσο πιο παλιά και φθαρμένα γίνεται. Α! Και τώρα τελευταία που μου ζήτησαν να φτιάξω ένα να φαίνεται σαν να είναι από ανθρακόνημα, αλλά και ένα ροζ με την «Ηello Kitty»!

Ποια τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Θέλω άμεσα να κατασκευάσω μία πιο εργονομική κιθάρα, που θα μπορεί να παίξει οποιοσδήποτε κανονικά, με σώμα από σανίδες του skate και λαιμό κανονικής κιθάρας, με 3-4 και 6 χορδές, ανάλογα με το τι επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος!

Αν θελήσει κανείς να αγοράσει μία, που μπορεί να σε βρει;

Στη σελίδα μου στο facebook «SlideboardGuitars», στο κανάλι μου στο youtube «ziakas vangelis slideboard guitars» και φυσικά να έρθει να τις δοκιμάσει και να τις δει από κοντά, στο εργαστήριο ή στην Πλάκα στο κατάστημα Pegasus Musicstore.