Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μία ιδιαίτερα επώδυνη πάθηση που χαρακτηρίζεται  από εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στους τένοντες του ώμου (στροφικό πέταλο). Το στροφικό πέταλο είναι μία ομάδα τεσσάρων τενόντων που συμβάλλουν στην ομαλή κίνηση και λειτουργία του ώμου.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ

Η ακριβής αιτιολογία της νόσου δεν είναι γνωστή. Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 30 – 60 ετών, καθώς και σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή υποθυρεοειδισμό. Στο 25% των ασθενών μπορεί να εμφανιστούν ασβεστώσεις και στους δύο ώμους. Σε ένα μεγάλο ποσοστό οι ασβεστώσεις θα υποχωρήσουν (απορροφηθούν) με την πάροδο του χρόνου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 

Τα συνηθέστερα συμπτώματα στην οξεία φάση είναι:

  • Έντονος πόνος στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα καθώς και μέχρι το λαιμό (αυχένα) και την πλάτη.
  • Νυχτερινός πόνος που ξυπνάει τον ασθενή, ειδικά αν κοιμάται πάνω στον πάσχοντα ώμο.
  • Έντονος και διαρκής πόνος ακόμα και όταν ο ώμος δεν κινείται.
  • Αδυναμία του άνω άκρου
  • Ο ασθενής δεν μπορεί εύκολα να σηκώσει το χέρι του πλήρως (δυσκαμψία).

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο ασθενής έρχεται σε επαφή με τον ορθοπεδικό του και εκείνος με διαγνωστικά κλινικά τεστ, ακτινογραφία και σε κάποιες περιπτώσεις με μαγνητική τομογραφία κάνει τη διάγνωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία αρχικά είναι συντηρητική με ανάπαυση, ξεκούραση, ανάρτηση του μέλους και φαρμακευτική αγωγή που δίνει ο ιατρός.

Εάν δεν υπάρξει βελτίωση ο γιατρός δίνει εντολή φυσικοθεραπείας. Η φυσικοθεραπεία έχει διάφορους τρόπους εφαρμογής. Γίνονται θεραπευτικά ρεύματα, υπέρηχοι, διαθερμίες, μαλάξεις, κινησιομαλάξεις, κινησιοθεραπεία. Επίσης γίνονται κρουστικά κύματα με σκοπό την διάσπαση και σταδιακή απομάκρυνση των ασβεστωμάτων.

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ο ιατρός εφαρμόζει χειρουργική θεραπεία με σκοπό αφαίρεση των ασβεστωμάτων και συρραφή τυχόν τενόντων που είναι τραυματισμένοι και καθαρισμό των χόνδρων της περιοχής.


ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ 

ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ Α.Τ.Ε.Ι ΑΘΗΝΩΝ 

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΑΡ.ΜΗΤΡΩΟΥ 3958

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ