Κηλίδες – Πανάδες – Χλόασμα – Μέλασμα

Είναι περιοχές του δέρματος, όπου η παραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα είναι αυξημένη. Μπορεί ν’ αρχίσουν να εμφανίζονται από νεαρή ηλικία. Οφείλονται σε κληρονομική προδιάθεση, στη χρόνια -χωρίς προστασία-έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, στη χρήση φαρμάκων (αντισυλληπτικά, ορμονικές θεραπείες) ή μετά από εγκυμοσύνη. Με την πάροδο του χρόνου, συνήθως αυξάνονται σε μέγεθος, αλλά και σε αριθμό και επιδεινώνονται από τον ήλιο.

Οι ηλιακές ή γεροντικές κηλίδες εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, στα χέρια, το μπούστο και την πλάτη, ενώ το χλόασμα και το μέλασμα στο πρόσωπο. Οι δερματικές αυτές μελαγχρώσεις είναι συνήθως καλοήθεις δερματικές βλάβες. Χρειάζεται ωστόσο σωστή διάγνωση από τον ειδικό Δερματολόγο, ώστε ανάλογα με τον τύπο της βλάβης, να επιλέγεται και η πλέον κατάλληλη μέθοδος θεραπείας. Η πρώτη γραμμή θεραπείας των διαταραχών της μελάγχρωσης είναι η αντηλιακή προστασία έτσι ώστε να μην επιδεινώνονται οι υπάρχουσες βλάβες και να μην δημιουργούνται καινούργιες.

Χρησιμοποιούνται διαφορετικά συστήματα Laser ή και συνδυασμός αυτών:

Κηλίδες – φακίδες – εφηλίδες – καφεγαλακτόχροες κηλίδες: Q-switched Alex 755nm, Q-switched Nd: YAG 1064nm, Pulsed dye laser 585nm.

Επίσης μπορεί να γίνει Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο.

Χλόασμα – Μέλασμα: Fractional Laser , IPL Laser, μικροδερμοαπόξεση, ιατρικά χημικά peelings αποχρωματισμού με οξέα φρούτων (AHA) προοδευτικά αυξανόμενης πυκνότητας ή μέσης ισχύος τριχλωροξικού οξέος (TCA).

Τέλος λεύκανση-αποχρωματισμός μπορεί να γίνει συνδυαστικά και με ειδικές φτιαχτές (γαληνικά παρασκευάσματα) κρέμες που συνταγογραφούνται από τον Δερματολόγο και παρασκευάζονται στο φαρμακείο με διάφορες αποχρωματιστικές ουσίες όπως Hydroquinone (υδροκινόνη), Αζελαϊκό οξύ, Κοχικό οξύ, Mequinol (μεκινόλη), Ρετινοειδή κλπ σε διάφορες πυκνότητες και συγκεντρώσεις ανάλογα την κλινική εικόνα του κάθε ασθενή.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι οι παραπάνω μέθοδοι, κυρίως τα Laser, χρησιμοποιούνται και για τον αποχρωματισμό των ευαίσθητων περιοχών (πρωκτού-αιδοίου) με απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MD

Ειδικός Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Μέλος της Αμερικάνικης (AAD) και Ευρωπαικής (EADV) Ακαδημίας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής (ASDS)

www.drkalogeropoulos.com

www.dermaestheticlinic.com