Αρχική ΙΣΤΟΡΙΕΣ Ανέστης Μπαμπατζίμ: Το ούζο της προσφυγιάς!

Ανέστης Μπαμπατζίμ: Το ούζο της προσφυγιάς!

0

Μόλις κάποιες μέρες πριν σε ηλικία 78 χρόνων έφυγε από τη ζωή, ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος,ένας μύθος της Μακεδονίας, ή αλλιώς ένας τολμηρός αμπελουργός, ιδιοκτήτης της εταιρίας Μπαμπατζίμ με τα διάσημα τσίπουρα και ούζα. Και ποιος δεν είχε δοκιμάσει, ποιος δεν είχε βάλει στην κάβα του και τελικά ποιος δεν είχε κάνει αμέτρητες ουζοκατανύξεις με το ούζο του Ανέστη.

Εκτός από φοβερό ούζο και τσίπουρο, ήταν φοβερός σαν άνθρωπος. Φυσιογνωμία ιδιαίτερη, ανοιχτόκαρδη και πληθωρική, ήταν επόμενο να πρωτοστατήσει στον τομέα του. Αν και ξεκίνησε με τα κρασιά -που εξακολουθούν να παράγονται- σταθμός στην πορεία του είναι το 1988, όταν εμφιαλώνει πρώτος τσίπουρο, το Τσίπουρο Μακεδονίας, αμέσως μετά τη σχετική υπουργική απόφαση, που καθόριζε τους όρους.

“Ούζο – τσίπουρο Μπαμπατζίμ -οίκος ιδρυθείς τω 1875 εν Κωνσταντινουπόλει”, είναι ο τίτλος της αποσταγματοποιίας Μπαμπατζίμ. Η οικογένεια του παππού Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου ήρθε στην Ελλάδα το 1922, με τη Μικρασιατική Καταστροφή και εγκαταστάθηκε στη Χρυσούπολη της Καβάλας, για να συνεχίσει την τέχνη στην οποία είχε παράδοση (“Κωνσταντινουπολίτικο καζανιασμένο ούζο”, το εμβληματικό προϊόν), με την ίδια συνταγή, που ακολουθείται και σήμερα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα περιγραφής της ζωής του, διά στόματός του λέει το εξής: “Στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’50 υπήρχαν 167 εγγεγραμμένοι ποτοποιοί. Κάθε ποτοποιείο ήταν κι ένα μικρό μεζεδοπωλείο, με τον μετετζή να τηγανίζει σαρδέλες, πιπεριές, και να προσφέρει τα ούζα με ελιές, τομάρες και αγγούρια. Εγώ από μικρός στον κόσμο των μεγάλων, πουλούσα ούζο ποτήρι-ποτήρι γύρω στα 70 κιλά την ημέρα! Κι όταν μεγάλωσα λίγο, με το ποδήλατο έκανα διανομή νταμιτζάνες στα σπίτια των πελατών! Κείνη την εποχή, λίγο μετά τον πόλεμο, φτώχεια μεγάλη και το χύμα ούζο ήταν η μοναδική χαρά του κοσμάκη!”

Το 1992, ξεκίνησε η σειρά των εξαιρετικών αποσταγμάτων του, ούζου και τσίπουρου διπλής απόσταξης, από βιολογικά σταφύλια, με τη συνταγή της Κωνσταντινούπολης, που διαθέτουν έναν ξεχωριστό αρωματικό χαρακτήρα και συνάμα φανατικούς οπαδούς.

Μπαμπατζίμ: Η ιστορία του ούζου της προσφυγιάς - Τι σημαίνει το όνομά του

Όπως αναφέρεται στο site της εταιρείας:

“Εμείς η δεύτερη και η τρίτη γενιά κρατήσαμε τη γεύση του απείραχτη, όπως τη δημιούργησαν οι γονείς μας, με την ίδια παλιά μυστική συνταγή και την υπόσχεση μας να μην ξεχάσουμε, αλλά να τη μεταδώσουμε από γενιά σε γενιά. Σταθήκαμε μπροστά στην ιστορία με σεβασμό, την αγγίξαμε, τη μάθαμε, τη διατηρήσαμε.