Μπορεί η ακμή να λέμε ότι είναι η νόσος της εφηβικής ηλικίας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη συχνότητα και στους ενήλικες. Η ακμή αναπτύσσεται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν υπερβολικό σμήγμα, είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε υπερπαραγογής ανδρογόνων από π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες. Αυτό συνδυάζεται με την υπερπαραγωγή κερατινοκυττάρων στα τοιχώματα των αδένων, τα οποία καθώς αποπίπτουν φράζουν τους πόρους των αδένων προς την επιφάνεια της επιδερμίδας (μαύρα στίγματα – ανοιχτοί φαγέσωρες ή άσπρα στοιχεία – κλειστοί φαγέσωρες).
Στις ενήλικες γυναίκες, η χρήση ακατάλληλων φαγεσωρογόνων – ακμογόνων καλλυντικών και αντιηλιακών στο δέρμα με προδιάθεση, η παραμέληση του ντεμακιγιάζ πριν τον ύπνο, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η παχυσαρκία, αλλά ακόμη και το στρες, προκαλούν ακμή λόγω απόφραξης των πόρων και υπερλειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων.
Θεραπεία ακμής
- Πριν από οποιαδήποτε θεραπεία, ο ειδικός δερματολόγος θα διαγνώσει και θα κρίνει τη βαρύτητα του προβλήματος.
- Ανάλογα με τη βαρύτητα της ακμής και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, υπάρχουν οι ακόλουθοι τρόποι αντιμετώπισης:
- Τοπικές θεραπείες με κρέμες
- Αντιβιοτικά από το στόμα, σε χαμηλή δόση, για κάποιο χρονικό διάστημα
- Αντισυλληπτικά χάπια για τη ρύθμιση του κύκλου, της ακμής και της τριχοφυίας
- Αντιανδρογόνα σε συνδυασμό με Αντισυλληπτικά, διότι πολύ συχνά η ακμή στις γυναίκες οφείλεται σε υπερβολική έκκριση ανδρογόνων
- Ισοτρετινοίνη από το στόμα, με ειδικές μηνιαίες εξετάσεις αίματος
- Καθαρισμός προσώπου – διάνοιξη φαγεσόρων στο Δερματολογικό ιατρείο
- Χημικά Δερματολογικά peelings
- Μικροδερμοαπόξεση για βαθύ καθαρισμό του δέρματος
- Laser, θεραπείες παλμικού φωτός, φωτοδυναμική θεραπεία κλπ
Ουλές – σημάδια ακμής
Οι θεραπευτικές επιλογές για τις ουλές ακμής περιλαμβάνουν:
Θεραπεία ουλών ακμής με Χημικά peeling τριχλωροξεϊκού οξέος (TCA)
Στοχεύουν στην αποφλοίωση της επιδερμίδας και λείανση της όψης των ουλών ακμής.
Τεχνική CROSS (Chemical reconstruction of skin scars) Τοπική εφαρμογή TCA σε υψηλές συγκεντρώσεις (50-90%).
Θεραπεία ουλών ακμής με δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους η διαμάντι
Η δερμοαπόξεση στοχεύει στην απολέπιση και απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, λειαίνοντας την υφή του δέρματος και μειώνοντας το βάθος των ουλών ακμής.
Θεραπεία ουλών ακμής με Fractional CO2 Laser
Η νέα τεχνολογία fractional στα CO2 LASER, αποσκοπεί στο να επιτύχει τα οφέλη ενός επεμβατικού LASER χωρίς το μεγάλο χρόνο αποθεραπείας, που αυτό συνεπάγεται. Η φιλοσοφία της διαδικασίας βασίζεται στο ότι αντί να επιδράσουμε σε όλη την επιδερμίδα επεμβαίνουμε σε πολύ μικρά σημεία, βαθειά μέσα στο δέρμα, με τρόπο που να δημιουργούμε “μικροθερμικές θεραπευτικές ζώνες”. Το πλεονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ανάμεσα στις μικροθερμικές αυτές ζώνες υπάρχει υγιής επιδερμίδα, η οποία έρχεται πολύ γρήγορα να καλύψει τις μικροσκοπικές αυτές περιοχές, στις οποίες έχουμε επέμβει μικροσκοπικά με το fractional LASER, μειώνοντας έτσι κατά πολύ το χρόνο αποθεραπείας.
Θεραπεία ουλών ακμής με αυτόλογη μεσοθεραπεία βλαστοκυττάρων (PRP) σε συνδυασμό με το Fractional Laser που ενισχύει την ανάπλαση της επιδερμίδας.
Θεραπεία ουλών ακμής με εμφυτεύματα από υαλουρονικό οξύ για το γέμισμα των ατροφικών ουλών ακμής
Δερματοχειρουργικές τεχνικές
Punch αφαίρεση, Ατρακτοειδής εκτομή, Ανύψωση της ουλής με punch, Δερματικό μόσχευμα, Αποκόλληση, Derma Roller – Derma Pen, Λιποπρόσθεση για το γέμισμα των ατροφικών ουλών.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MD
Ειδικός Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Μέλος της Αμερικάνικης (AAD) και Ευρωπαικής (EADV) Ακαδημίας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής (ASDS)
www.drkalogeropoulos.com
www.dermaestheticlinic.com