Σε ηλικία 65 ετών, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη το πρωί μετά από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο, ο θρυλικός κιθαρίστας Eddie Van Halen.

Γεννημένος στην Ολλανδία και μεγαλωμένος στην Πασαντίνα, ίδρυσε τους Van Halen με τον μεγαλύτερο αδερφό του, τον ντράμερ Alex. Μαζί με τον τραγουδιστή David Lee Roth και τον μπασίστα Michael Anthony πρωτοεμφανίστηκαν σε κλαμπ του Δυτικού Χόλιγουντ όπως το Gazzarri’s και το Starwood. Ήταν αμέσως εμφανές από το «Eruption», το ντεμπούτο άλμπουμ του 1978 της μπάντας, ότι ο Eddie Van Halen ήταν μια μουσική ύπαρξη, που θα έμενε στον χώρο.


Σε ένα μόνο λεπτό και 42 δευτερόλεπτα, κατάφερε να αφήσει τη σφραγίδα του. Η δημοσκόπηση – αφιέρωμα του περιοδικού Rolling Stone το 2015 με τους 100 μεγαλύτερους κιθαρίστες τον έφερε στην όγδοη θέση.

Ως μουσικός «οδηγός» και συνδημιουργός των πιο σκληρών ήχων της μπάντας, ξεπερνώντας το όριο μεταξύ hard rock και heavy metal, ο Eddie Van Halen βρήκε την άμεση επιτυχία και διαμόρφωσε ένα στυλ, που έγινε σημαία και πεδίο μίμησης για τις επόμενες γενιές. Το πρώτο LP του συγκροτήματος “Van Halen”, αν και ανέβηκε το Νο 19 στις ΗΠΑ, θα φτάσει τελικά στα 10 εκατ. πωλήσεις. Τα επόμενα πέντε άλμπουμ έφτασαν στα 10 κορυφαία. Το “1984” περιείχε το πρώτο και μοναδικό Νο. 1 κομμάτι της μπάντας, το “Jump” με βάση το συνθεσάιζερ.