Ζωγράφος, φεμινίστρια, πνευματώδης, αντισυμβατική, αρκούν για να περιγράψουν την έντονη προσωπικότητα της Φρίντα Κάρλο.
Η Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón de Rivera γεννήθηκε το 1907 στο Coyoacán, μια μικρή πόλη στα προάστια του Μέξικο Σίτυ, στο πατρικό της σπίτι και σήμερα μουσείο – γνωστό ως Casa Azul (Μπλε σπίτι). Αν και η ίδια υποστήριζε ότι γεννήθηκε το 1910, χρονιά που ξέσπασε η Μεξικανική Επανάσταση, στην πραγματικότητα ήρθε στη ζωή, σαν σήμερα στις 6 Ιουλίου του 1907.
Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη
Η Φρίντα Κάλο ήταν ίσως η ζωγράφος που τόλμησε να παραβιάσει τους κανόνες που όριζαν ως τότε την τέχνη αλλά και από τις ελάχιστες γυναίκες της εποχής της που έζησε με τόση ελευθερία και ένταση. Τα τολμηρά έργα τέχνης της σε συνδυασμό με τις πολιτικές της πεποιθήσεις, την καθιέρωσαν ως σύμβολο του φεμινισμού. Σεξουαλικά απελευθερωμένη, διατηρούσε σχέσεις και με τα δύο φύλα σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Την προσωπική της ζωή στιγμάτισαν ο θυελλώδης έρωτάς της με τον ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα, τον οποίο παντρεύτηκε δύο φορές, αλλά και οι εραστές της, άνδρες και γυναίκες, ανάμεσα στους οποίους ο εξόριστος τότε στο Μεξικό Λέον Τρόσκι.
Κατά τη διάρκεια της ζωής της η Φρίντα Κάλο ήταν κυρίως γνωστή ως γυναίκα του Ριβέρα και όχι ως ξεχωριστή καλλιτέχνης. Το 1938 ο Αντρέ Μπρετόν γνώρισε την Κάλο και τον Ριβέρα κατά το ταξίδι του στο Μεξικό. Γνωστή για τις προσωπογραφίες της δήλωνε: «Ζωγραφίζω τον εαυτό μου επειδή είμαι τόσο συχνά μόνη και επειδή είμαι το αντικείμενο που γνωρίζω καλύτερα από οτιδήποτε». Εκείνη ωστόσο τόνισε πως οι πίνακές της δεν ήταν όνειρα, αλλά η δική της πραγματικότητα. Στη διάρκεια της ζωής της πραγματοποίησε τρεις μόνο εκθέσεις: στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και στο Μεξικό. Σε πολλά από τα αυτό- πορτρέτα της εκφράζεται η δυαδικότητα που ένιωθε λόγω της μεξικάνικης και ευρωπαϊκής καταγωγής της. Χαρακτηριστικό είναι το έργο του 1939 με τίτλο «The Two Fridas». Στις αυτοπροσωπογραφίες της άλλο ένα βασικό μοτίβο είναι αυτό του πόνου, τον οποίο γνώρισε από πολύ μικρή ηλικία. Ήταν μόλις 6 ετών όταν ασθένησε από πολιομυελίτιδα με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να μείνει ημιπαράλυτο.
Το 2010, η κυβέρνηση του Μεξικού, σε αναγνώριση της συνεισφοράς της Φρίντα Κάλο αλλά και του Ντιέγκο Ριβέρα απεικόνισε τα πρόσωπά τους στις δύο όψεις του χαρτονομίσματος των 500 πέσος, στην έκδοση για τον εορτασμό της 200ής επετείου της ανεξαρτητοποίησης της χώρας και της 100ής επετείου της Μεξικανικής Επανάστασης.
Η Φρίντα Κάλο πέθανε στις 13 Ιουλίου 1954 μόλις είχε κλείσει τα 47 της χρόνια. Δε θάφτηκε ποτέ, αντίθετα οι στάχτες της σκορπίστηκαν πάνω από το σπίτι που γεννήθηκε, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής και τελικά πέθανε!Τα τελευταία της λόγια στο ημερολόγιό της ήταν: “Ελπίζω το τέλος να είναι χαρούμενο και ελπίζω να μην επιστρέψω ποτέ ξανά”.