Κι όμως, τα καλλυντικά έχουν κι αυτά ημερομηνία λήξης. Ακόμα κι αν δεν είναι προφανές, από κάποια στιγμή και μετά πρέπει να τα πετάξεις. Πότε είναι αυτή η στιγμή;
Όπως όλα τα προϊόντα, έτσι και τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πεταχτούν, γιατί αν συνεχίσεις να τα χρησιμοποιείς, θα έχεις αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή, ενδέχεται να κάνουν κακό στην επιδερμίδα σου. Οι κρέμες, αλλά και τα προϊόντα μακιγιάζ, έχουν διαφορετική αντοχή στον χρόνο. Όλα έχουν στην πίσω μεριά της συσκευασίας μια ένδειξη που αναγράφει για πόσους μήνες μπορείς να τα κρατήσεις. Δηλαδή, 4Μ, 12Μ και ούτω καθεξής.
Ωστόσο, αυτό δείχνει τους μήνες που διαρκεί κάτι από την στιγμή που θα το ανοίξεις. Ακόμα κι αν δεν το χρησιμοποιείς συχνά, εφόσον ανοιχτεί, θα χαλάσει. Ακόμα κι αν δεν ανοίξεις ένα προϊόν, αν το έχεις πάρα πολλά χρόνια και πάλι δεν διατηρείται. Θα παρατηρήσεις ότι μπορεί να έχει αλλάξει ακόμα και η μυρωδιά ή η υφή του προϊόντος.
Οδηγός με τις ενδεικτικές ημερομηνίες λήξης καλλυντικών
Εδώ είναι η ενδεικτική διάρκεια ζωής κάθε κρέμας, πούδρας και μολυβιού που διαθέτεις, ώστε να ξέρεις πότε είναι ώρα να περιποιηθείς τον εαυτό σου με νέα προϊόντα.
- Concealer: 1 χρόνος Κρεμώδες
- ρουζ: 1 χρόνος Eyeliner: 3 μήνες
- Μολύβι ματιών ή χειλιών: 2 χρόνια
- Σκιές ματιών: 1 χρόνος
- Foundation & Make-up: 1 χρόνος
- Lip balm: 1 έως 5 χρόνια
- Lip gloss: 1 χρόνος
- Κραγιόν: 2 χρόνια
- Μάσκαρα: 3 μήνες
- Βερνίκι νυχιών: 1 χρόνος
- Πούδρα: 2 χρόνια
- Κρέμα ματιών: 1 χρόνος
- Κρέμα προσώπου: 2 χρόνια
Κι εδώ είναι η ενδεικτική διάρκεια ζωής για τα υπόλοιπα είδη περιποίησής σου:
- Αποσμητικό: 1 έως 2 χρόνια
- Ξυραφάκια: κάθε 5 με 7 χρήσεις
- Αφρός ξυρίσματος: 2 χρόνια
- Ασετόν για τα νύχια: επ΄αόριστον
- Άρωμα: 1 έως 2 χρόνια
- Προϊόντα περιποίησης μαλλιών (τζελ, αφρός, λακ): 2 έως 3 χρόνια
- Σαμπουάν, Conditioner & Αφρόλουτρο: 2 έως 3 χρόνια
- Αντηλιακό: 1 χρόνος αφότου το ανοίξεις
- Στοματικό διάλυμα: 3 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής
- Οδοντόβουρτσα: 3 μήνες
- Οδοντικό νήμα: 13 μήνες
Γενικές Οδηγίες Ακόμη και πριν λήξουν τα είδη μακιγιάζ σου, μπορείς να αποφύγεις την έκθεση σε μικρόβια και βρωμιά που μεταδίδονται από αυτά, καθαρίζοντας τα αγαπημένα σου απλικατέρ, όπως τα πινέλα μακιγιάζ, τα σφουγγαράκια κτλ. Ο καθαρισμός τους καλό είναι να γίνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Γενικά για να επιμηκύνεις όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζωή των προϊόντων ομορφιάς, φρόντισε οι συσκευασίες τους να κλείνονται καλά. Φυσικά θα πρέπει να διατηρείς τα καλλυντικά σε θερμοκρασία δωματίου και σε σκιερό μέρος. Σημαντικό είναι, για παράδειγμα, να κρατήσεις τα προϊόντα μακριά από το μπάνιο, καθώς οι υδρατμοί μπορούν να τα αλλοιώσουν.