Βοήθησε το σώμα σου να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αποτοξίνωσης… Η αποτοξίνωση που κάνει το σώμα από μόνο του, χρειάζεται απλώς μια μικρή ώθηση από εσένα, ώστε να διευκολυνθεί. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών και ενεργοποίησε πιο γρήγορα τη φυσική διαδικασία.
Μάλλον αυτές τις ημέρες έφαγες και ήπιες περισσότερο. Ίσως νιώθεις το σώμα σου βαρύ και τα επίπεδα της ενέργειάς σου πεσμένα. Ίσως πάλι, να θες απλώς να κάνεις αποτοξίνωση. Σε κάθε περίπτωση, το σώμα σου είναι προγραμματισμένο να κάνει αποτοξίνωση από μόνο του.
Όταν λοιπόν μιλάμε για αποτοξίνωση, ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τα όργανα που διαθέτει το σώμα μας να λειτουργήσουν χωρίς επιβάρυνση. Με άλλα λόγια, να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα.
Ποια είναι αυτά τα όργανα που φιλτράρουν, διασπούν, απενεργοποιούν και αποβάλλουν ουσίες όπως προϊόντα πέψης, φάρμακα, αλκοόλ, βακτήρια, βαρέα μέταλλα και άλλες χημικές ουσίες; Το δέρμα, το συκώτι, τα νεφρά, το αναπνευστικό σύστημα και το έντερο.
Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσεις στην αποτοξίνωση
Tα όργανα που είναι επιφορτισμένα με τη δουλειά της αποτοξίνωσης επιβαρύνονται από το αλκοόλ, τα λιπαρά, τη ζάχαρη και τις πολλές επεξεργασμένες τροφές. Αν στην εξίσωση βάλεις και τα ξενύχτια, τότε η δουλειά της αποτοξίνωσης γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.
1. Περιόρισε το αλκοόλ
Τώρα που τα πολλά πάρτι και τα τραπεζώματα τελείωσαν, μείωσε την πρόσληψη αλκοόλ στο minimum ή απόφυγέ το για κάποιο χρονικό διάστημα.
2. Πιες πολύ νερό
Η ενυδάτωση είναι σημαντική για την αποτοξίνωση. Στην ενυδάτωση συμβάλλουν όλα τα μη αλκοολούχα υγρά, αλλά έμφαση δίνεται στο νερό και σε υγρά που δεν περιέχουν θερμίδες ή ζάχαρη, όπως το πράσινο τσάι και τα βότανα. Η σύσταση για τους άντρες είναι 3,7 λίτρα την ημέρα και για τις γυναίκες 2,7 λίτρα.
3. Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά
Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων και 2 μερίδες λαχανικών καθημερινά, δίνοντας βάση στην ποικιλία και τα χρώματα. Όσο πιο έντονα τα χρώματα, τόσο περισσότερα και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν.
4. Κατανάλωσε πρεβιοτικά
Τα πρεβιοτικά είναι ένα είδος φυτικών ινών που τρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου, το οποίο συμμετέχει στην αποτοξίνωση. Καλές πηγές πρεβιοτικών είναι η ντομάτα, η μπανάνα, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα όσπρια και η βρόμη.
5. Μην αμελείς την άσκηση
Μία από τις πιο σημαντικές δράσεις της άσκησης είναι η μείωση της φλεγμονής, η οποία είναι σημαντική και για τη λειτουργία του συστήματος αποτοξίνωσης. Η σύσταση από τους επίσημους φορείς αναφέρει τουλάχιστον 150-300 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα, όπως το γρήγορο περπάτημα, ή 75-150 λεπτά έντονης άσκησης, όπως το τρέξιμο.
6. Κόψε τη ζάχαρη και τις υπερεπεξεργασμένες τροφές
Η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και ζάχαρης μπορούν να προκαλέσουν τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και να επηρεάσουν την αποτοξινωτική λειτουργία του. Κι επειδή αυτό μάλλον συνέβη τις προηγούμενες ημέρες, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα διαγράψεις από τη διατροφή σου, έστω για λίγες ημέρες.
7. Μείωσε το αλάτι
Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε κατακράτηση υγρών, γεγονός που παρεμποδίζει την αποτοξίνωση. Η αυξημένη πρόσληψη υγρών και η μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι οι δύο κύριοι τρόποι μείωσης της κατακράτησης. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο μπορεί να μειώσει την κατακράτηση. Τέτοιες τροφές είναι η μπανάνα, η πατάτα, το αβοκάντο, το σπανάκι, τα φασόλια, το πορτοκάλι, τα μανιτάρια, το αγγούρι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
8. Κοιμήσου καλά
Η εξασφάλιση ενός επαρκούς και ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ είναι απαραίτητη για την υποστήριξη του φυσιολογικού συστήματος αποτοξίνωσης. Ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να αναδιοργανωθεί και να οδηγήσει τα όργανα αποτοξίνωσης στην αποβολή των τοξινών που έχουν συσσωρευθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εξίσου σημαντικό είναι να συμπληρώσεις 7 ώρες ύπνου, αλλά και να πέσεις για ύπνο νωρίς, δηλαδή από τις 11 το βράδυ.