Τα αυγά είναι για πολλούς μια αγαπημένη και εξαιρετικά ωφέλιμη και θρεπτική τροφή, χάρη στις πολύτιμες πρωτεΐνες και το ασβέστιο που περιέχουν. Όσο όμως ωφελούν εμάς, άλλο τόσο μπορούν να ωφελήσουν και τα αγαπημένα μας φυτά. Πώς; Χρησιμοποιώντας το φαινομενικά «άχρηστο» τσόφλι τους σαν λίπασμα!


Το κέλυφος του αυγού αποτελείται από 98% ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο ενισχύει τη δομή των φυτών. Το ασβέστιο είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο των φυτών. Η πρόσληψή του από τα φυτά όμως είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς, ακόμα και αν υπάρχει σε αφθονία στο έδαφος, πολλές φορές δεσμεύεται από ιόντα του εδάφους και σχηματίζει δυσδιάλυτες ενώσεις, που δεν μπορούν να απορροφηθούν από τα φυτά.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν το φυτό μας έχει έλλειψη σε ασβέστιο;

  • Έχει μειωμένη ανάπτυξη
  • Βλέπεις κακοσχηματισμένα και «καμένα» νεαρά φύλλα
  • Τα άνθη μαραίνονται πριν καν μεγαλώσουν

Πώς να αξιοποιήσεις το τσόφλι του αυγού:

  • Αρχικά κράτα τα τσόφλια σε ένα δοχείο θρυμματισμένα (όσο πιο λεπτοτριμμένα είναι, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουν να αποσυντεθούν στο χώμα ώστε να απορροφηθούν από τις ρίζες)
  • Στη συνέχεια μπορείς είτε να τα βράσεις (κρατώντας το νερό και όταν κρυώσει να ποτίσεις με αυτό τα φυτά σου για έξτρα ασβέστιο), είτε να τα αφήσεις στο ήλιο για λίγες μέρες. Η θερμότητα βοηθάει να σκοτωθούν τυχόν μικρόβια όπως η σαλμονέλα.
  • Φυσικά, αν καταναλώνεις τα αυγά σου βραστά, τότε δε χρειάζεται να τα βράσεις ξανά, απλώς τα θρυμματίζεις και τα χρησιμοποιείς όπως είναι.
  • Έπειτα, σκόρπισέ τα στο χώμα ή ανακατέψτε τα με χώμα κατά τη μεταφύτευση ενός φυτού.

Αυτό το σπιτικό λίπασμα έχει και άλλα οφέλη:

  • Είναι οικονομικό και οικολογικό: Με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο (παραπάνω από 90%), αλλά και άλλες σημαντικές ουσίες όπως κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο, αποτελεί ένα εξαιρετικό λίπασμα που είναι ιδανικό για σχεδόν κάθε είδους φυτό.
  • Βελτιώνει την ποιότητα του χώματος: Πολλά φυτά προτιμούν τη χαμηλή οξύτητα στο έδαφος για να απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά και να απομακρύνουν τοξικά στοιχεία όπως το αλουμίνιο. Το ανθρακικό ασβέστιο που έχουν τα τσόφλια μειώνει τα επίπεδα pH του εδάφους, με αποτέλεσμα η χαμηλή οξύτητα του εδάφους να βοηθάει το χώμα να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά. Βεβαίως, ένα υγιές έδαφος διευκολύνει και την ανάπτυξη των ριζών στα φυτά.
  • Προστασία από παράσιτα: Τα μυτερά κομμάτια από τα τσόφλια εμποδίζουν σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες να τα καταστρέψουν.