Ποιο ρόφημα που επιβραδύνει τη γήρανση; Είναι το αντίπαλο δέος του καφέ. Το πιο αγαπημένο ρόφημα στη Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα και την Ιαπωνία, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες για τον οργανισμό, τον μεταβολισμό, την ανακούφιση από τους πόνους και την αντιοξειδωτική του δράση.  

Τώρα, έρχεται μία νέα έρευνα για να επιβεβαιώσει ένα ακόμα μεγάλο όφελος του τσαγιού για την υγεία: η κατανάλωση 3 φλιτζανιών ημερησίως μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό αντιγηραντικό, να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Sichuan στο Chengdu της Κίνας.

Όπως υποστηρίζουν οι Κινέζοι ερευνητές τα προφανή αντιγηραντικά οφέλη του μαύρου και του πράσινου τσαγιού συγκεκριμένα οφείλονται στις ισχυρές ενώσεις που εμπεριέχουν και συνδέονται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, του εντέρου και του εγκεφάλου.

Τέτοιες ενώσεις είναι τα φλαβονοειδή, που είναι ευεργετικά για την υγεία χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, οι οποίες είναι παρόμοιες με αυτές των βιταμινών C και Ε και έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τις φλεγμονές, ανακόπτουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και προστατεύουν την καρδιά, καθώς και οι πολυφαινόλες. Για τις τελευταίες «έχει αναφερθεί ότι ρυθμίζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη ρύθμιση των αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία στην ανοσία, τον μεταβολισμό και τη γνωστική λειτουργία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 5.998 Βρετανούς ηλικίας 37 έως 73 ετών καθώς και 7.931 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών στην Κίνα. Όλοι τους κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού, συμπεριλαμβανομένου του τύπου που καταναλώνουν -όπως πράσινο, μαύρο, κίτρινο ή oolong (ένα παραδοσιακό κινέζικο τσάι)- και τον μέσο όρο των φλιτζανιών που πίνουν την ημέρα.

Στη συνέχεια, συνέκριναν δείκτες γήρανσης μεταξύ των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του ποσοστού σωματικού λίπους, για να υπολογίσουν τη βιολογική τους ηλικία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έπιναν τσάι «έδειξαν» μοτίβα που σηματοδοτούσαν πιο αργή βιολογική γήρανση. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα αϋπνίας και άγχους. Αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να είναι άντρες, να καταναλώνουν αλκοόλ και να διατηρούν μια υγιεινή διατροφή.

Γράφοντας στο περιοδικό The Lancet Regional Health – Western Pacific, οι επιστήμονες υπογράμμισαν: «Η κατανάλωση περίπου τριών φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα (κρύο ή ζεστό, δεν είχε καμία απολύτως σημασία) μπορεί να προσφέρει τα πιο εμφανή οφέλη κατά της γήρανσης».

Τόνισαν ότι «η μέτρια κατανάλωση τσαγιού εμφάνισε τα ισχυρότερα αντιγηραντικά οφέλη μεταξύ των σταθερών καταναλωτών τσαγιού».

Όσοι σταμάτησαν να πίνουν τσάι εμφάνισαν «μεγαλύτερη αύξηση» στη βιολογική επιτάχυνση της γήρανσης.

Ενώ οι ερευνητές δεν εξέτασαν εάν ορισμένοι τύποι τσαγιού επηρέασαν τη βιολογική γήρανση, δεν υπήρχαν «ουσιαστικές διαφορές» μεταξύ των καταναλωτών τσαγιού στη Βρετανία και την Κίνα, όπου το μαύρο και το πράσινο τσάι είναι πιο κοινά, αντίστοιχα.