Οι σαλάτες οσπρίων είναι ιδανικές για κυρίως γεύμα, ειδικά τώρα που φτιάχνει ο καιρός. Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολλά άλλα θρεπτικά στοιχεία, έχουν λίγα λιπαρά, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.
Παράλληλα, δεν μας βαραίνουν και μπορούμε να συνεχίσουμε την εργασία μας χωρίς μετα-μεσημεριανές νύστες! Το καλό με τις σαλάτες οσπρίων είναι ότι συνήθως είναι αρκετά ανθεκτικές αν μείνουν με το ντρέσινγκ, με κάποιες εξαιρέσεις φυσικά, που έχουν να κάνουν με τον αν περιέχουν κάποια πιο ευαίσθητα φυλλώδη λαχανικά, όπως μαρούλι ή ρόκα. Όταν ετοιμάζουμε τέτοιες σαλάτες για να τις μεταφέρουμε και να τις καταναλώσουμε μετά από κάποια ώρα, είμαστε προνοητικοί όσον αφορά στα υλικά που επιλέγουμε, ώστε αυτά να μην πανιάζουν ή μαυρίζουν (όπως π.χ. συμβαίνει με το αβοκάντο).
Βασικές συμβουλές για πετυχημένες σαλάτες οσπρίων
- Βασική συμβουλή που αφορά όλες αυτές τις σαλάτες είναι να βράζουμε σωστά τα όσπρια. Κάποια απαιτούν μούλιασμα σε νερό, άλλα όχι, ενώ στους χρόνους του βρασίματός τους διαφέρουν. Αν πρόκειται να συμπεριλάβουμε πάνω από ένα όσπριο στη σαλάτα μας, φροντίζουμε να τα βράζουμε χωριστά, ώστε να βράσουν όλα σωστά χωρίς να λιώσουν τα μισά και τα υπόλοιπα να μείνουν άβραστα.
- Αν επιλέξουμε για ταχύτητα να μην βράσουμε εμείς τα όσπρια, μπορούμε να προμηθευτούμε κάποια βρασμένα σε vacuum, όπως ρεβίθια, ή σε κονσέρβα, όπως διάφορα φασόλια. Απλά φροντίζουμε οι κονσέρβες που θα επιλέξουμε να είναι καλής ποιότητας.
- Αν πάλι δεν θέλουμε να αγοράζουμε τίποτα έτοιμο, προτιμούμε τα όσπρια που βράζουν εύκολα και γρήγορα, όπως φακές, ροβίτσα και μαυρομάτικα.
- Συνδυάζουμε το όσπριο με κάποιο δημητριακό. Είναι ένας συνδυασμός πολύ θρεπτικός, που προσφέρει υψηλής βιολογικής ποιότητας πρωτεΐνη σχεδόν ίση με αυτή του κρέατος. Έτσι, δημιουργείται και αίσθηση κορεσμού.
- Αν θέλουμε οπωσδήποτε να προσθέσουμε στη σαλάτα μας αβοκάντο ή κάποιο άλλο ευαίσθητο υλικό, μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας ολόκληρο και να το προσθέσουμε λίγο πριν την κατανάλωση.
- Αντίστοιχα, αν το ντρέσινγκ που θέλουμε να προσθέσουμε είναι πιο κρεμώδες ή «βαρύ» από ένα απλό λαδόξιδο (π.χ. κάτι με ταχίνι) και τα υλικά μας πιο ευαίσθητα, μπορούμε να πάρουμε το ντρέσινγκ μαζί σε βαζάκι και να το προσθέσουμε την τελευταία στιγμή. Έτσι, μπορούμε να προσθέσομε στη σαλάτα μας ακόμα και μαρούλι ή ρόκα, χωρίς να φοβόμαστε αν θα πανιάσει όπως στην αρωματική σαλάτα με φασόλια.
- Απαραίτητη προϋπόθεση για μια νόστιμη σαλάτα οσπρίων είναι τα μπόλικα μυρωδικά. Μου αρέσει πολύ να συνδυάζω πάνω από ένα, για περισσότερα αρώματα και γεύση.
- Τα ντρέσινγκ θέλουν απλότητα σε αυτές τις σαλάτες, και γιατί το απλό λαδόξιδο ή λαδολέμονο τους πάει, και για λόγους δικής μας ευκολίας και ταχύτητας. Μπορούμε π.χ. να έχουμε αφήσει ένα μπουκάλι λάδι και ένα ξύδι στο γραφείο και να τα προσθέτουμε εκεί την ώρα που πρόκειται να φάμε. Εναλλακτικά, μπορούμε να δοκιμάσουμε νόστιμα και υγιεινά ντρέσινγκ, όπως αυτό που φτιάχνω για τη σαλάτα με ρεβίθια.
- Μπορούμε να βάλουμε λαχανικά βραστά στη σαλάτα μας, πράγμα που σημαίνει ότι θα διατηρηθεί σίγουρα καλά. Υπάρχουν πολλές επιλογές, από μπρόκολο και κουνουπίδι μέχρι καρότα, πατάτες και κολοκυθάκια. Ακολουθούμε πάντα τις εποχές!
- Από φυλλώδη λαχανικά, μια πολύ ανθεκτική και υγιεινή επιλογή είναι το κέιλ.
- Προσπαθούμε να κάνουμε σωστούς συνδυασμούς, για παράδειγμα στις φακές χρησιμοποιούμε φρούτα ή λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, για να γίνεται πιο σωστά η απορρόφηση του σιδήρου.