Μία μέρα πριν από την έναρξη του φεστιβάλ στην Τήνο, μια προ-φεστιβαλική συναυλία στη Μικρή Σκηνή της Στέγης. Ο ήχος της κιθάρας διασχίζει διαφορετικούς μουσικούς δρόμους στο 5ο Tinos World Music Festival.

Το πιο δημοφιλές, οικείο και διαδεδομένο μουσικό όργανο, που συνοδεύει αιώνες τώρα τον άνθρωπο σε κάθε του λυρική έκφραση, η κιθάρα, τιμάται φέτος στο 5ο Tinos World Music Festival, που θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, 2-4 Ιουνίου, στη Χώρα της Τήνου. Μία μέρα πριν από την έναρξη του φεστιβάλ, την Πέμπτη 1 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση το “Tinos World Music Festival”: Pre-festival concert στη Στέγη, με τη συμμετοχή του Enver Izmaylov, του κουαρτέτου του Αντώνη Απέργη και των Γκαλστιάν Βαχάν και Λευτέρη Χαβουτσά.

Κλασική ή ακουστική, ηλεκτρική ή άταστη, με έξι, οχτώ ή και πάνω από δέκα χορδές, η κιθάρα είναι συνυφασμένη στην κοινή συνείδηση με τη Δυτική μουσική, κλασική και σύγχρονη. Εδώ και μερικές δεκαετίες, όμως, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και σε παραδοσιακά, μη Δυτικά μουσικά ιδιώματα του κόσμου. Αυτή την όχι τόσο διαδεδομένη πλευρά της κιθάρας θα αναδείξουν μέσα από διαφορετικούς μουσικούς δρόμους και προσεγγίσεις οι φετινοί καλεσμένοι του Tinos World Music Festival.

Ανάμεσά τους, ο διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένος σολίστ Enver Izmaylov από την Ουκρανία, που έχοντας αναπτύξει μια δική του τεχνική παιξίματος και αυτοσχεδιασμού αναδεικνύει την κιθάρα σε «πολυφωνικό» όργανο. ο καταξιωμένος Αρμένιος σολίστ του ντουντούκ Γκαλστιάν Βαχάν, που μαζί με τον κιθαρίστα Λευτέρη Χαβουτσά θα παρουσιάσουν ένα αυθεντικό αλλά πρωτότυπο αφιέρωμα στην αρμένικη παραδοσιακή μουσική· και ο Αντώνης Απέργης (ηλεκτρική και άταστη κιθάρα), με το κουαρτέτο του, σε συνθέσεις που συγχωνεύουν ένα πλήθος λαϊκών μουσικών ιδιωμάτων, από την Ελλάδα μέχρι τον αραβικό κόσμο.

Συντελεστές

Α’ μέρος

Αντώνης Απέργης: ηλεκτρική και άταστη κιθάρα
Γιάννης Πουπούλης: κιθάρα
Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο
Άγγελος Πολυχρόνου: κρουστά

Β’ μέρος

Βαχάν Γκαλστιάν (Αρμενία): ντουντούκ
Λευτέρης Χαβουτσάς: κιθάρα

Γ’ μέρος

Enver Izmaylov (Ουκρανία): κιθάρα

Καλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ: Μάρθα Μαυροειδή
Διοργάνωση: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Αντώνης Απέργης

Γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά το 1963. Ξεκίνησε την κιθάρα πριν καν πάει στο σχολείο. Σε ηλικία 8 ετών έκανε μαθήματα κιθάρας με τον Αλέκο Μπούρα, στο Εθνικό Ωδείο. Στα 11 άρχισε να μαθαίνει φλάουτο με ράμφος, στα 20 καταπιάστηκε με το ούτι και το κοντραμπάσο, ενώ στα 29 συνέχισε με το κανονάκι και το νέυ. Αργότερα, επικεντρώθηκε στις άταστες κιθάρες. Παράλληλα με τη δραστηριότητά του ως μουσικός, ο Αντώνης Απέργης κέρδισε ευρεία αναγνώριση μέσα από τη συνθετική και ενορχηστρωτική του εργασία στη μουσική παραγωγή. Ήδη από νεαρή ηλικία έκανε μεταγραφές προκλασικής μουσικής, συνέθετε για το κουκλοθέατρο και ενορχήστρωνε για big band. Έχει εργαστεί ως μουσικός με σημαντικούς τραγουδιστές και εκτελεστές από όλο το δημιουργικό χώρο της ελληνικής λαϊκής και λόγιας μουσικής.

Επίσης, έχει συνεργαστεί με Άραβες μουσικούς, με τους Τουρκμένιους Ashkabad και με το συγκρότημα salsa μουσικής Tierra Negra. Έχει ηχογραφήσει 6 δίσκους με συνθέσεις του και 2 δίσκους όπου εμφανίζεται ως σολίστας στο ούτι. Τέλος, έχει παραδώσει μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας στο Κεντρικό Ωδείο και ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης και στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής των ΤΕΙ της Άρτας. Σήμερα, περιοδεύει με την μπάντα του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα αναμένεται να κυκλοφορήσουν άλλοι δύο δίσκοι του που έχουν ηχογραφηθεί.

Βαχάν Γκαλστιάν-Λευτέρης Χαβουτσάς

Ο Βαχάν Γκαλστιάν γεννήθηκε στην Αρμενία, όπου σπούδασε και μελέτησε την παραδοσιακή της μουσική, ενώ από το 1993 ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Είναι σολίστ του ντουντούκ, που θεωρείται ένα εξαιρετικά απαιτητικό όργανο, ίσως το πιο δύσκολο πνευστό. Από τη συνεργασία του με τον κιθαρίστα και ουτίστα Λευτέρη Χαβουτσά, κατά βάση αυτοδίδακτο μουσικό και με μεγάλο ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική της Αρμενίας και της Ανατολής, προέκυψε ο δίσκος ZROUITS (διάλογος, στα αρμένικα), που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο. Πρόκειται για ένα αυθεντικό και ιδιαίτερα προσεγμένο αφιέρωμα στην αρμένικη μουσική ανά τους αιώνες. Στη συναυλία θα ερμηνεύσουν κομμάτια από το δίσκο αυτόν.

Enver ​Izmaylov 

Ο Ενβέρ Ισμαΐλοφ είναι ένας σπουδαίος κιθαρίστας και έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός χάρη στην ιδιαίτερη τεχνική tapping που έχει αναπτύξει, την οποία διδάσκει κατά καιρούς ως προσκεκλημένος καθηγητής σε διεθνούς φήμης μουσικές ακαδημίες. Στη μουσική του, μπορεί να αναγνωρίσει κανείς επιρροές από την παραδοσιακή μουσική της Ανατολής, της Ινδίας, των Βαλκανίων και των Τατάρων της Κριμαίας, ενώ έχει ενσωματώσει και στοιχεία από τη Δυτική ροκ και τζαζ μουσική. Επιδίδεται με χαρακτηριστική άνεση σε δημιουργικούς εθνο-τζαζ αυτοσχεδιασμούς, παίζοντας ιδιαίτερα απαιτητικούς ρυθμούς, ενώ μπορεί και «μεταμορφώνει» την κιθάρα του, κάνοντάς την να ακούγεται σαν σάζι ή και τάμπλα. Ανάμεσα στις διεθνείς διακρίσεις του, ξεχωρίζει το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κιθάρας της Ελβετίας, το 1995, και η ανάδειξή του σε «μουσικό της χρονιάς» από τους μουσικοκριτικούς της Ουκρανίας, την ίδια χρονιά.

Έχει δώσει αμέτρητες συναυλίες σε όλο τον κόσμο, ως σολίστ ή συμμετέχοντας σε μουσικά σχήματα, έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, ενώ έχει συμπράξει με διάσημους κιθαρίστες, όπως ο John McLaughlin, ο Mike Stern, ο John Scofield και ο Stanley Jordan. Ο τρόπος που «σφυρηλατεί» με τα δυο του χέρια την κιθάρα και η άνεση με την οποία πραγματοποιεί «μουσικές διαδρομές», αναμειγνύοντας διαφορετικά μουσικά είδη και εποχές, έχει εξυμνηθεί από πολλούς μουσικοκριτικούς, ενώ οι συναυλίες του έχουν χαρακτηριστεί «τεχνικά και καλλιτεχνικά άρτιες, καθαρή μαγεία».