Τι είναι το μενου της ντοπαμίνης που γίνεται viral; Η ιδέα προήλθε από ένα βίντεο στο YouTube που έφτιαξε η Jessica McCabe – Ακριβώς όπως ένα μενού εστιατορίου, το “μενού ντοπαμίνης”, γνωστό και ως “dopamenu”, χωρίζεται σε ενότητες
Το “μενού της ντοπαμίνης” είναι ένας όρος που έγινε viral πρόσφατα στα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως στο TikTok και στο Instagram, και αναφέρεται στα ευχάριστα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ανεβάσεις τα επίπεδα ντοπαμίνης σου.
Η ιδέα προήλθε από ένα βίντεο στο YouTube που έφτιαξε η Jessica McCabe, δημιουργός του καναλιού YouTube “How To ADHD” και συγγραφέας του βιβλίου How To ADHD: An Insider’s Guide to Working With Your Brain (Not Against It), η οποία μοιράστηκε την ιδέα ως έναν τρόπο να βοηθήσει τα άτομα με ΔΕΠΥ να έχουν τη διέγερση που χρειάζεται ο εγκέφαλός τους για να αποκτήσει περισσότερη ντοπαμίνη.
Το… μενού της ντοπαμίνης περιέχει γρήγορους και εύκολα προσβάσιμους τρόπους παραγωγής ντοπαμίνης. Αυτό μπορεί να αφορά οτιδήποτε, από μια συνομιλία με έναν φίλο, το να καθαρίσεις την κουζίνα, να πιεις έναν καφέ ή απλά να κάνεις ένα διάλειμμα 10 λεπτών.
Αν όμως δούμε πιο ουσιαστικά κάτι τέτοιο, θα ήταν καλό να εξετάσουμε μια προσέγγιση της διατροφής με στόχο την εξισορρόπηση των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που συνδέεται με την ευχαρίστηση, την ανταμοιβή και τα κίνητρα.
Το συγκεκριμένο μενού προωθεί τροφές που υποτίθεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης με φυσικό τρόπο, όπως:
- Τροφές πλούσιες σε τυροσίνη, ένα αμινοξύ που αποτελεί πρόδρομο της ντοπαμίνης, όπως οι μπανάνες, τα αβοκάντο, τα αμύγδαλα και το κοτόπουλο.
- Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μούρα και οι πράσινες φυλλώδεις σαλάτες, που προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες.
- Τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το σολομό και οι σπόροι chia, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και την παραγωγή νευροδιαβιβαστών.
- Η ιδέα πίσω από το “μενού της ντοπαμίνης” είναι να τρώμε τροφές που ενισχύουν την καλή διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τροφές που προκαλούν απότομες αυξήσεις και πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου και ντοπαμίνης, όπως τα επεξεργασμένα σάκχαρα και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.