Τι δείχνει παγκόσμια έρευνα για τα επίπεδα άγχους στην Ελλάδα; Μεγάλη έρευνα της Gallup υποστηρίζει ότι η ανθρωπότητα αισθάνεται πολύ καλύτερα από ό,τι πριν την πανδημία. Στα επιμέρους, όμως, η Ελλάδα δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά με το άγχος.


Τα αποτελέσματα της έρευνας

Συνολικά, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν έναν κόσμο που παρά τα πολλαπλά προβλήματά του, είναι περισσότερο χαρούμενος παρά ανήσυχος. Τα παγκόσμια επίπεδα άγχους καταγράφηκαν στο 37%, το χαμηλότερο από το 2019 και μόλις τέσσερις μονάδες πάνω από το επίπεδο που ήταν πριν από μια δεκαετία. Το 40% των ενηλίκων ανέφεραν ότι αισθάνονται μεγάλη ανησυχία, το 30% ανέφεραν σωματικό πόνο, το 26% δήλωσαν λυπημένοι και το 22% θυμωμένοι, αλλά οι θετικές μετρήσεις ήταν πολύ υψηλότερες.

Ο συνολικός δείκτης αρνητικής εμπειρίας μειώθηκε από 33 πέρυσι σε 31, στο ίδιο επίπεδο που ήταν πριν από την πανδημία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας που προηγήθηκε της έρευνας, το 85% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τους συμπεριφέρθηκαν με σεβασμό, το 71% δήλωσαν ότι ξεκουράστηκαν καλά, το 73% δήλωσαν ότι ένιωσαν μεγάλη ευχαρίστηση, ότι χαμογέλασαν και γέλασαν, και το 54% δήλωσαν ότι έκαναν κάτι ενδιαφέρον.

Μεταξύ των 11 χωρών με τις υψηλότερες θετικές εμπειρίες, τέσσερις χώρες βρίσκονταν στη Λατινική Αμερική. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή είναι απαραίτητα εύκολη σε αυτές τις χώρες. Η κατάσταση μπορεί να καταρρέει γύρω, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να διατηρούν θετική διάθεση», αναφέρει η η Julie Ray, συντάκτρια στο Gallup Global News. Μεταξύ των 11 χωρών με τις υψηλότερες αρνητικές εμπειρίες ήταν το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα στην κορυφή του καταλόγου. Την πρώτη θέση στις χαμηλότερες αρνητικές εμπειρίες κατέχει το Βιετνάμ λόγω της αναπτυσσόμενης οικονομίας του. 

Στις μετρήσεις που αφορούσαν το άγχος, όμως, η Ελλάδα κατέκτησε την 5η θέση (μετά τη Βόρεια Κύπρο, το Ισραήλ, τη Νιγηρία και την Αίγυπτο), καθώς στην ερώτηση «αισθανθήκατε αρκετό άγχος κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας;» το 58% των συμμετεχόντων απάντησε θετικά.

Καθοριστικός παράγοντας στα πορίσματα της έρευνας ήταν η ηλικία:

  • Οι άνθρωποι ηλικίας 15 έως 29 ετών ήταν οι πιο θετικοί παγκοσμίως.
  • Οι άνθρωποι ηλικίας 50 ετών και άνω ήταν οι λιγότερο θετικοί.

«Οι νέοι ανακάμπτουν ταχύτερα», αναφέρει η Julie Ray. «Είναι απλά στη φύση των νέων αυτό». Ένα ακόμη ζήτημα που ανέδειξε η έρευνα ήταν η «επιδημία της μοναξιάς». Περισσότεροι από ένας στους πέντε ενήλικες ανέφεραν ότι αισθάνονται μόνοι. Σύμφωνα με την έρευνα, το πιο μοναχικό έθνος στον κόσμο ήταν οι νήσοι Κομόρες, με ποσοστό 45%. Το λιγότερο μοναχικό το Βιετνάμ, με μόλις 8%.