Ο χήνειος πόδας είναι ο θύλακας που βρίσκεται μεταξύ του οστού της κνήμης και τριών τενόντων των οπίσθιων μηριαίων μυών του γόνατος. Η τενοντοπάθεια, ή αλλιώς ορογονοθυλακίτιδα, του χήνειου πόδα αναφέρεται σε φλεγμονή στο συγκεκριμένο τένοντα, η οποία είναι αποτέλεσμα ερεθισμού του θύλακα και παραγωγής επιπλέον υγρού που προκαλεί πρήξιμο και πίεση στα γειτονικά μέρη του γόνατος.
Οι αιτίες που την προκαλούν Η τενοντοπάθεια του χήνειου πόδα συνήθως είναι αποτέλεσμα της φθοράς του θύλακα λόγω συνεχούς και υπερβολικής χρήσης, γι’ αυτό και οι δρομείς είναι ίσως εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από την πάθηση. Ωστόσο δεν είναι οι μοναδικοί. Άλλοι παράγοντες και αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τενοντοπάθεια στον χήνειο πόδα είναι:
- Οστεοαρθρίτιδα γόνατος
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Παχυσαρκία
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Λανθασμένες τεχνικές προπόνησης, πχ. χωρίς διατάσεις ή χωρίς προθέρμανση
- Στροφή του γόνατος
- Σφιχτοί μύες
- Κάκωση έσω μηνίσκου
- Πλατυποδία
- Χρήση ακατάλληλων παπουτσιών
- Άμεσος τραυματισμός της περιοχή
Συμπτώματα
Πόνος στην εσωτερική πλευρά του γόνατος, όχι στο επίπεδο της άρθρωσης αλλά περίπου 3 εκατοστά χαμηλότερα. Πόνος κατά την άσκηση ή το ανέβασμα σκάλας. Τα συμπτώματα διαφέρουν σε διάρκεια και σε ένταση από άτομο σε άτομο. Επιπλέον, σε κάποια άτομα ο πόνος μπορεί να υποχωρεί ενώ σε κάποια άλλα να είναι παρατεταμένος.
Θεραπεία
Η θεραπεία της τενοντοπάθειας χήνειου πόδα διαφέρει ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων ενώ μπορεί να εφαρμοστεί τόσο με συντηρητικά όσο και με χειρουργικά μέσα. Οι συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισης είναι:
- Ξεκούραση
- Τροποποίηση της προπόνησης (για αθλητές)
- Παγοθεραπεία
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης, διατατικές ασκήσεις
- Taping
- Φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη
- Ενέσεις κορτιζόνης
- Υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη έγχυση κορτικοστεροειδούς και PRP
- Κρουστικά κύματα
- Εφαρμογή laser υψηλής ισχύος
- Διαμαγνητική αντλία
- Βελονισμός
- Μαλάξεις – Κινησιομαλάξεις
Αρκετές φορές είναι χρήσιμη η εφαρμογή πελματογραφήματος και κατασκευή ειδικών πελμάτων στα παπούτσια ώστε να διορθωθεί το πάτημα και η πίεση του πέλματος με σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο. Σε σοβαρές περιπτώσεις ή σε περιστατικά στα οποία οι συντηρητικές μέθοδοι δεν παράγουν θεραπευτικό αποτέλεσμα, γίνεται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ορογόνου θυλάκου. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για μία ημέρα ενώ μπορεί να επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές του σε 2 – 3 εβδομάδες.
Οι φυσικοθεραπευτικές πράξεις γίνονται μόνο από μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου φυσικοθεραπευτών.
Μουντζούρης Θεοφάνης
ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ