Είμαι σίγουρη πως ολοένα και περισσότερο ακούτε κι εσείς τα τελευταία χρόνια τον όρο wellness, δηλαδή ευεξία. Πόσο καλά γνωρίσουμε όμως, τι πραγματικά σημαίνει; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ευεξία δεν αφορά μόνο στην καλή σωματική κατάσταση, στην υγεία γενικότερα ή στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Η ευεξία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας, και όχι απλά η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.

Τι είναι η ευεξία

Πρόκειται για ένα προσωπικό ταξίδι προς την υγεία και την ψυχική ευημερία, που μας εξοπλίζει με τα κατάλληλα εργαλεία για να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση της ζωής. Η προσπάθεια για ευεξία αποτελεί μια πιο ολιστική διαδικασία που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής ενός ατόμου. Είναι μια δυναμική και διαρκής προσπάθεια να εξελίσσουμε τον εαυτό μας, να προσαρμόζουμε τις συνήθειές μας και να διεκδικούμε μια ποιοτική και ικανοποιητική ζωή με υγεία, ευτυχία και ευημερία.

Η ευεξία δεν έχει να κάνει με την ηλικία, τη σωματική διάπλαση, ή την εμφάνισή μας, αλλά επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε και πώς αλληλεπιδράμε με τους γύρω μας σε όλες τις πτυχές της ζωής, προσωπικές, οικογενειακές, και επαγγελματικές.

Οι διαστάσεις της

H ευεξία έχει τις παρακάτω έξι διαστάσεις που αντιστοιχούν σε σημαντικές παραμέτρους της ζωής ενός ατόμου:

Σωματική ευεξία: Την αποκτάμε μέσα από άσκηση, καλή διατροφή, επαρκή ύπνο και φροντίδα της υγείας μας.

Ψυχική ευεξία: Την αποκτάμε μειώνοντας το στρες, δίνοντας προσοχή στον εαυτό μας, με χαλαρωση και με την καλλιέργεια εργαλείων για την συναισθηματική ωριμότητα.

Κοινωνική ευεξία: Αφορά στη δημιουργία ικανοποιητικών διαπροσωπικών σχέσεων σε προσωπικό/ρομαντικό αλλά και επαγγελματικό/ακαδημαϊκό επίπεδο.

Πνευματική ευεξία: Η πνευματικότητα αφορά στη δημιουργία αξιών που συνεισφέρουν στην αναζήτηση σκοπού για τη ζωή.

Επαγγελματική ευεξία: Η διάσταση αυτή εστιάζει στο πώς η εργασία μπορεί να προσφέρει ευχαρίστηση και να εμπλουτίσει τη ζωή.

Οικονομική ευεξία: Η διαδικασία του να μάθει κανείς πώς να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα χρήματα, καθώς η έλλειψή τους επηρεάζει την υγεία αλλά και πολλές άλλες πτυχές της ζωής.

Πως να την αποκτήσεις

Ζώντας μία ζωή με συχνά φρενήρης ρυθμούς ίσως φαντάζει δύσκολο, να αφιερώσεις χρόνο για τον εαυτό σου και να μπεις στη μακροχρόνια διαδικασία να αλλάξεις τις συνήθειές σου. Αν το κάνεις όμως, θα δεις πως πραγματικά αξίζει τον κόπο! Πως; Πάρε χαρτί και σημείωνε!

Καλή διατροφή

Το τι τρόφιμα επιλέγεις να καταναλώνεις είναι κάτι που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία, σε μακροχρόνιο επίπεδο. Δεν χρειάζεται να πεινάσεις ή να στερηθείς τρόφιμα που αγαπάς για να αποκτήσεις ευεξία, αλλά είναι σημαντικό να ενημερώνεσαι για την καλή διατροφή, να επιλέγεις τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και να αποφεύγεις τις υπερβολές.

Κάπνισμα και αλκοόλ

Ίσως η πιο σημαντική απόφαση που μπορείς να πάρεις για την υγεία σου να είναι η διακοπή του καπνίσματος κι αυτό λίγο πολύ το γνωρίσουμε όλοι. Συτό που ίσως δεν ξέρουμε όμως είναι ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας πεθαίνουν από το κάπνισμα πάνω από 19.000 άτομα. Μήπως τώρα έχεις το κίνητρο που έψαχνες; Αντίστοιχα και η υπέρμετρη κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις του ήπατος, καρκίνο, καθώς και τροχαία ατυχήματα, βία, και αυτοκτονία. Τα στοιχεία μάλιστα που έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανησυχητικά, καθώς φαίνεται ότι οι θάνατοι από αλκοόλ έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Βάλε στη ζωή σου την άσκηση

Σε συνδυασμό με την καλή διατροφή, η άσκηση είναι ένας ακόμα πολύ σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε καλή υγεία και ευεξία, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Ανάλογα με την ηλικία και τη σωματική σου κατάσταση, μπορείς να ξεκινήσεις με μια ήπια μορφή άσκησης όπως είναι το περπάτημα ή η γιόγκα και να αυξήσεις σιγά σιγά τον ρυθμό και τις αντοχές σου. Σύμφωνα με έρευνες η συστηματική άσκηση προλαμβάνει μεταξύ άλλων τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την υπέρταση και τον διαβήτη, βοηθά στην κατάθλιψη και το άγχος, βελτιώνει τον ύπνο, μειώνει την κόπωση κα

Επαρκής και ποιοτικός ύπνος

Η έλλειψη ύπνου δεν δημιουργεί μόνο κόπωση και κακή διάθεση, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην υγεία μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται γύρω στις 6 με 8 ώρες ύπνου κάθε νύχτα και ο ύπνος βοηθά στη θεραπεία και την αποκατάσταση.

Προσωπική ισορροπία

Η φροντίδα της ψυχής είναι το ίδιο σημαντική με τη φροντίδα του σώματος. Και ενώ ένας πόνος στο σώμα ή τα παραπάνω κιλά είναι μία ένδειξη μη σωστής υγείας και ισορροπίας, τα τραύματα της ψυχής δεν φαίνονται τόσο εύκολα με αποτέλεσμα να τα αγνοούμε και έτσι να βιώνουμε μία δύσκολη καθημερινότητα. Φροντίζω την ψυχή μου και διατηρώ την προσωπική μου ισορροπία σημαίνει μαθαίνω να αντιμετωπίζω και να διαχειρίζομαι καταστάσεις που προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα.