Ναι, υπάρχουν συμπεριφορές του σκύλου που μας αποκαλύπτουν πως νιώθει…Ο σκύλος μας κάνει πράγματα που ενδεχομένως να μας φαίνονται περίεργα. Κάποια ίσως και να είναι. Ορισμένα, όμως, αποτελούν τον τρόπο που έχει να επικοινωνήσει όσα του συμβαίνουν. Αντιλαμβάνεστε πως όταν μπορούμε να «διαβάζουμε» τις συμπεριφορές που έχει ο σκύλος μας, προφανώς γίνεται καλύτερη η συνύπαρξη μαζί του. Και είμαστε όλοι πιο ευτυχισμένοι. Θα μου πεις, αυτό ισχύει για τους ανθρώπους, αλλά προς το παρόν ας εστιάσουμε κατοικίδιά μας.
1. Ο σκύλος σε κοιτάζει για ώρα
Ορισμένες φορές νιώθω πως αν οι σκύλοι μου ήταν άνθρωποι, θα ήταν stalkers. «Κολλάνε» πάνω μου το βλέμμα τους για ώρα, χωρίς να κουνιούνται. Δεν κουνούν καν τα μάτια τους.
Ειδικοί επί της συμπεριφοράς των τετράποδων εξηγούν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο οι σκύλοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Βλέπετε, μολονότι ο κάθε κηδεμόνας έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει για την ευφυΐα του σκύλου του, είναι γεγονός ότι ο σκύλος δεν καταλαβαίνει τι του λέμε κάθε φορά που του μιλάμε. Κατά μέσο όρο, ένας σκύλος μπορεί να μάθει το μάξιμουμ των 165 λέξεων.
Είναι, όμως, εξπέρ στο να «ερμηνεύει» τη γλώσσα του σώματός μας. Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν πως το κάνει αυτό καλύτερα από τα βρέφη, κατά μέσο όρο και 4 φορές καλύτερα από τους χιμπατζήδες.
Οι σκύλοι χρωστούν αυτό το χάρισμα στα πάρα πολλά χρόνια που μας κάνουν παρέα, με καταγραφές να ορίζουν την αρχή αυτής της σχέσης στην αρχαιότητα. Στο μεσοδιάστημα έγιναν πολύ καλοί στο να μας «διαβάζουν». Αυτός είναι και ο λόγος που μαθαίνουν καλύτερα μια εντολή όταν τη συνοδεύουμε με μια χειρονομία.
2. Μυρίζει τον καβάλο μας κάθε φορά που μπαίνουμε στο σπίτι
Δεν φταίμε εμείς. Δεν είναι κάποια ενοχλητική, έντονη μυρωδιά που ελκύει τον σκύλο μας στον καβάλο μας. Ένας σκύλος πλησιάζει σ’ αυτό το σημείο για τον ίδιο λόγο που μυρίζει τον πισινό όποιου σκύλου συναντήσει στον δρόμο ή στο πάρκο. Oι αποκρινείς του αδένες είναι συγκεντρωμένοι στον πισινό των σκύλων. Στους ανθρώπους βρίσκονται στον καβάλο και στις μασχάλες.
Οι σκύλοι ενδιαφέρονται γι’ αυτούς, γιατί απελευθερώνουν φερομόνες. Αυτές δεν μπορούμε να τις μυρίσουμε εμείς. Μπορούν όμως, να τις μυρίσουν οι σκύλοι. Όταν μυρίζουν τις φερομόνες μας, μαθαίνουν πολλά για εμάς. Η μυρωδιά τους, βλέπετε, αλλάζει για πολλούς λόγους. Αλλιώς μυρίζουν όταν είμαστε κουρασμένοι, αλλιώς όταν είμαστε χαρούμενοι ή όταν είμαστε άρρωστοι και ούτω καθ’ εξής.
3. Ο σκύλος μας φτερνίζεται πολύ
Μην σπεύσετε να πιστέψετε ότι ο σκύλος σας έχει αλλεργία. Το φτέρνισμα για τους σκύλους λειτουργεί ως τρόπος επικοινωνίας. Φτερνίζονται όταν είναι χαρούμενοι ή παιχνιδιάρηδες ή παίζουν με άλλους σκύλους. Το φτέρνισμα είναι ο τρόπος να πουν «περνάω ωραία». Να δηλώσουν πως είναι ενθουσιασμένοι.
Yπάρχουν, βέβαια, και φορές που φταρνίζονται γιατί είναι ερεθισμένη η μύτη τους (π.χ. από τη σκόνη ή τη γύρη). Εάν τώρα, ο σκύλος σας φτερνίζεται περισσότερο από το συνηθισμένο, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αφού μπορεί να είναι σημάδι κάποιου θέματος υγείας.
4. Κάνει έναν κύκλο πριν ξαπλώσει για να κοιμηθεί
Από ένστικτο ο σκύλος μας προσπαθεί να μας προστατέψει. Είναι κάτι που κάνουν και οι πρόγονοί του, οι λύκοι για δυο λόγους:
- για να διώξουν έντομα ή φίδια που ενδεχομένως κρύβονται στην περιοχή του ύπνου,
- για να προστατέψουν την αγέλη.