Η άνοιξη είναι μια εποχή ανανέωσης και αναζωογόνησης τόσο στη φύση, όσο και μέσα μας. Διαβάζοντας την έννοια του «spring cleaning», μπορεί να φαντάζεσαι ότι αναφέρεται μόνο στο καθάρισμα των προσωπικών σου χώρων, όμως πέρα από αυτό, η διαδικασία αυτή μπορεί να έχει και βαθύτερη ψυχολογική διάσταση.

Spring cleaning στο σπίτι
Ξεκινώντας από τους προσωπικούς μας χώρους, το spring cleaning γίνεται με το να απομακρύνουμε ό,τι δε μας εξυπηρετεί και να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να αντανακλά τη δική μας αρμονία και ηρεμία.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, το ακατάστατο περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας διάθεση, προκαλώντας άγχη και αβεβαιότητα. Όταν το σπίτι είναι γεμάτο ακαταστασία ή αντικείμενα που δε χρησιμοποιούμε, το μυαλό μας μπορεί να νιώθει το ίδιο γεμάτο και χαοτικό.
Το να αφαιρέσουμε περιττά αντικείμενα από το σπίτι μας δεν είναι απλά μια πρακτική διαδικασία. Είναι ταυτόχρονα και μια ψυχολογική «εκκαθάριση», όπου καθαρίζουμε τόσο τον φυσικό όσο και τον συναισθηματικό μας χώρο. Σύμφωνα με τη μέθοδο του μινιμαλισμού που προτείνεται και από τους ψυχολόγους, όταν ξεφορτωνόμαστε πράγματα που δε μας εξυπηρετούν ή μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, ενισχύουμε την αίσθηση ελέγχου και ηρεμίας στη ζωή μας.
Spring cleaning στην ψυχολογία
Η διαχείριση της ψυχικής «ακαταστασίας» είναι εξίσου σημαντική με την καθαριότητα του χώρου.

Εκκαθάριση στα συναισθήματα
Εξέτασε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σε βαραίνουν. Βγάλε από μέσα σου παλιά παράπονα, φόβους και αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να σε κρατούν πίσω. Κάνε μία ανασκόπηση του φθινοπώρου και του χειμώνα που πέρασε. Ποια γεγονότα/καταστάσεις/συνήθειες θέλεις να κρατήσεις και ποια να αφήσεις πίσω;
Εκκαθάριση της ψηφιακής ζωής
Το ψηφιακό μας περιβάλλον γεμίζει με e-mails, αρχεία και πληροφορίες που συχνά δε χρησιμοποιούμε ή δε χρειαζόμαστε πια. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να καθαρίσεις τον υπολογιστή σου, να οργανώσεις τα αρχεία σου και να διαγράψεις εφαρμογές και e-mails που δε σε εξυπηρετούν. Αυτή η ψηφιακή «εκκαθάριση» μπορεί να προσφέρει αίσθηση ανανέωσης και να μειώσει το άγχος που προκαλείται από την υπερφόρτωση πληροφοριών.
Κοινωνική εκκαθάριση
Κάνε μία ανασκόπηση και στις σχέσεις σου. Ποιες από αυτές σε ενδυναμώνουν και ποιες σε προβληματίζουν ή σε εξαντλούν; Δες πώς μπορείς να διαχειριστείς κατάλληλα τις σχέσεις που δεν μπορείς να αποφύγεις (π.χ. με συναδέλφους), ώστε να μπορείς να τις αντιμετωπίζεις χωρίς να σε ρίχνουν ψυχολογικά. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά απαραίτητη για την ψυχική ισορροπία.
Οικονομική αναδιοργάνωση
Η ανασκόπηση του προϋπολογισμού σου, η εκκαθάριση παλιών λογαριασμών ή η οργάνωση των οικονομικών σου στόχων μπορεί να μειώσει αρκετά το άγχος που σχετίζεται με τα χρήματα. Μην ξεχνάς ότι πάντα υπάρχουν λύσεις στις οικονομικές δυσχέρειες, αρκεί να οργανωθείς εγκαίρως και να το παλέψεις.
Ανανέωση στις καθημερινές συνήθειες
Αν νιώθετε ότι η καθημερινότητά σου έχει γίνει ρουτίνα, ίσως είναι καιρός να επαναξιολογήσεις τις συνήθειες σου. Σκέψου νέες συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να νιώθεις ότι έχεις μία γεμάτη και παραγωγική καθημερινότητα. Ίσως να αρχίσεις να κάνεις περισσότερη γυμναστική, να αφιερώσεις χρόνο για ένα νέο χόμπι ή να αναπτύξεις νέες κοινωνικές επαφές.
Αναθεώρηση στόχων και προτεραιοτήτων
Οι στόχοι που έθεσες στις αρχές του έτους είναι ακόμη επίκαιροι ή χρειάζονται προσαρμογές; Εάν παραμένεις προσκολλημένος/ η σε παλιές επιδιώξεις που δε σε εξυπηρετούν πια, ίσως είναι καιρός να προσανατολιστείς σε κάτι νέο.