Τελικά, πόσο σημαντικός είναι ο χώρος εργασίας για την ψυχική μας υγεία; Η ευεξία των εργαζομένων αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως ζήτημα καθοριστικής σημασίας για την ψυχική τους υγεία. Αν αναρωτιέστε πως ακριβώς ορίζεται η ψυχική υγεία η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δίνει την απάντηση προσδιορίζοντας την ψυχική υγεία ως «κατάσταση ευεξίας κατά την οποί κάθε άτομο αντιλαμβάνεται τις προοπτικές του, μπορεί να αντιμετωπίσει τις φυσιολογικές πιέσεις της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και γόνιμα και είναι σε θέση να συνεισφέρει στην κοινότητά του μιας και οι εργαζόμενοι με καλή ψυχική υγεία θα αποδώσουν καλύτερα στη δουλειά τους». Με άλλα λόγια, αφορά στον τρόπο με τον οποίο ο εργαζόμενος σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται. Αρκετοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα να συζητούν τα συναισθήματά τους. Ωστόσο, είναι υγιές να καταλαβαίνει κανείς τι αισθάνεται και να το μοιράζεσαι με τους άλλους.
Μίλα γι αυτό που νιώθεις!
Αν αυτό που νιώθει ο καθένας από εμάς το συζητά, ίσως βοηθήσει να διατηρήσουμε την καλή ψυχική μας υγεία. Μπορεί ακόμη να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε όταν κάτι μας απασχολεί. Δεν είναι αδυναμία να μιλήσουμε σε συναδέλφους γι’ αυτό που νιώθουμε ή να μοιραστούμε ένα πρόβλημα. Είναι ένας τρόπος να συντηρήσουμε τη θετική ψυχική μας υγεία και να πάρουμε την ευεξία μας στα χέρια μας καθώς όταν μπορέσουμε να μιλήσουμε σε κάποιον, θα αισθανθούμε ότι έχουμε κάπου να στηριχτούμε, ότι ανήκουμε, δεν είμαστε πλήρως απομονωμένοι. Αυτή η διαδικασία δεν χρειάζεται να είναι τυπική, μπορεί να γίνεται με καθημερινές συζητήσεις. Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα στη δουλειά ή αισθανόμαστε πιεσμένοι, χρειαζόμαστε να το μοιραστούμε με κάποιον. Ακόμη κι αν τα προβλήματά μας είναι ανεξάρτητα με τη δουλειά, ενδεχομένως να επηρεάζουν την απόδοσή μας. Ίσως να μας φαίνεται δύσκολο να μιλήσουμε γι’ αυτό που αισθανόμαστε, αλλά αν συζητήσουμε ό,τι μας αναστατώνει, μπορεί να βοηθηθούμε ώστε:
• Να ξεδιαλύνουμε το πρόβλημα ή να το δούμε από άλλη σκοπιά.
• Να αμβλύνουμε τη συσσωρευμένη πίεση και να μάθουμε περισσότερα για τη συγκεκριμένη κατάσταση στη δουλειά που προκαλεί το πρόβλημα.
• Να διαπιστώσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, ότι και άλλοι αισθάνονται το ίδιο με εμάς.
• Να εντοπίσουμε, με τη βοήθεια ενός συναδέλφου, επιλογές ή λύσεις που δεν είχαμε σκεφτεί νωρίτερα.