Αρχιτεκτονική φινέτσα που φέρνει στο νου άλλες εποχές της Αθήνας. Εκλεκτικιστικό στιλ που συνδυάζει τον αστικό κανόνα με τη ναυτική παράδοση.
Το νέο 4στερο ξενοδοχείο Mitsis Ν’U Piraeus Port του Oμίλου Mitsis βρίσκεται στον Πειραιά (Αριστείδου 16 -20) και μας θυμίζει γιατί το μεγάλο λιμάνι της χώρας έχει μετατραπεί σε νέο hot spot.
Μπορεί η χρήση να διαφοροποιήθηκε, αλλά η ομορφιά του κτιρίου με τις απαραίτητες αλλαγές για να είναι λειτουργικό στις σημερινές συνθήκες, δεν μπορεί να αλλοιωθεί. Για την ιστορία: εκεί όπου βρίσκεται τώρα το νέο ξενοδοχείο, κάποτε ήταν το κτίριο της παλιάς ποτοποιίας Μεταξά.
Ο Σπύρος Μεταξάς, που κατάγονταν από τα Ψαρά, εγκαταλείποντας την οικογενειακή επιχείρηση στη Χαλκίδα στις αρχές της δεκαετίας του 1870, αποφάσισε να εγκατασταθεί στον Πειραιά, ανερχόμενο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της εποχής. Το 1885, με τη σύμπραξη του αδελφού του Ηλία Α. Μεταξά, αγόρασε τα μηχανήματα ενός παλιού αποστακτηρίου στον Πειραιά ιδρύοντας την κονιακοποιία – ποτοποιία Μεταξά στην οδό Αριστείδου, λίγα μέτρα από την πλατεία Καραϊσκάκη.
Η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα της παρέμβασης που έκανε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Τραβασάρος και το βραβευμένο γραφείο Divercity Architects υπό την κατασκευαστική επίβλεψη του Σπύρου Ναουμίδη.
Το νέο ξενοδοχείο Mitsis N’U Piraeus Port στον Πειραιά
Η σχολαστική ανακαίνιση του ξενοδοχείου έχει αναζωογονήσει την παλιά δόξα του κτιρίου με όλη τη διακοσμητική του κομψότητα, δημιουργώντας ένα μοντέρνο, άνετο και φιλικό χώρο υψηλής αισθητικής.
Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του νέου κελύφους αποσκοπεί στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιρίου, ενώ αφορμή για τη διαμόρφωση των ‘τριγωνικών’ προεξοχών της μπροστινής όψης, επί της οδού Αριστείδου, αποτέλεσε η αναζήτηση της βέλτιστης δυνατής θέας των δωματίων προς το λιμάνι και τη θάλασσα.
Η μελέτη της χωρικής οργάνωσης του παλιού αποστακτηρίου της ποτοποιίας Μεταξά αποτέλεσε το βασικό άξονα σχεδιασμού του ισογείου, στο οποίο φιλοξενούνται ο χώρος υποδοχής, το εστιατόριο και οι απαιτούμενοι βοηθητικοί χώροι για τη λειτουργία του ξενοδοχείου. Η κυκλοφορία του επισκέπτη στους κοινόχρηστους χώρους χαρακτηρίζεται από τα διαδοχικά περάσματα κάτω από τις λεπτομερώς σχεδιασμένες ξύλινες καμάρες, οι οποίες οριοθετούν τις ξεχωριστές χρήσεις και την ίδια στιγμή ενοποιούν αισθητικά το χώρο.
Ο σχεδιασμός τους προέρχεται από τη γεωμετρική ανάλυση των βαρελιών που χαρακτήριζαν τους χώρους αποθήκευσης της παλιάς ποτοποιίας. Η αναβίωση της κυκλοφορίας στο αποστακτήριο Μεταξά εντείνεται, μάλιστα, με το οπτικό τέχνασμα του αντικατοπτρισμού που προκύπτει από την προσθήκη καθρεπτών στις εσωτερικές πλευρές των ξύλινων περασμάτων. Η γεωμετρία του βαρελιού και τον υποδιαιρέσεών της εμφανίζεται, επίσης, στο εσωτερικό των δωματίων και συγκεκριμένα στα σταθερά στοιχεία επίπλωσης.
Η χρωματική παλέτα των εσωτερικών χώρων του ξενοδοχείου παίρνει στοιχεία από τον τόπο και τη μνήμη. Οι μπλε αποχρώσεις του ουρανού και της θάλασσας συναντούν τους θερμούς χρυσαφένιους τόνους του καλοκαιρινού ελληνικού φωτός και κορυφώνονται με τις κεχριμπαρένιες νότες που χαρακτηρίζουν το κονιάκ Μεταξά.
Αυτό που κάνει το ξενοδοχείο πραγματικά μοναδικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως γκαλερί τέχνης (και όχι άδικα!), αφού μόνο εδώ θα δείτε έργα των κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών Κώστα Βαρώτσου, Κωνσταντίνου Κακανιά και του Cacao Rocks (Ιάσονα Μέγκουλα), να προσδίδουν μια αυθεντική αίσθηση σύγχρονης τέχνης και δημιουργίας σε κάθε γωνιά.
Amber Cellar Bar & Restaurant: Tο εστιατόριο του ξενοδοχείου Mitsis Ν’U Piraeus Port είναι ο απόλυτος προορισμός για την έξοδό σας
Σας περιμένει επίσης και μια γαστρονομική έκπληξη. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου Mitsis Ν’U Piraeus Port είναι από εκείνα που αξίζει να το προσθέσετε στη λίστα των εξόδων.
Βρίσκεται στο ισόγειο και αποτελεί ένα μοναδικό ταξίδι αυθεντικής ελληνικής κουζίνας με ένα twist και μια αποκλειστική λίστα τοπικών ετικετών κρασιών και cocktails με την υπογραφή του chef Δημήτρη Στειακάκη και του beverage consultant Χρήστου Χουσέα.
Κάθε πιάτο είναι μια αρμονική συγχώνευση της παράδοσης και της καινοτομίας, πάντα με μια πινελιά. Από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, μπορείτε να απολαύσετε τρία signature μενού, που περιλαμβάνουν ένα πλούσιο ελληνικό πρωινό και όχι μόνο, εκλεπτυσμένα ελαφριά γεύματα και δελεαστικές επιλογές για δείπνο.
Συγκεκριμένα από τα ορεκτικά δοκιμάσαμε την ανοιχτή κολοκυθόπιτα Ευρυτανίας, φτιαγμένη με χειροποίητο φύλλο με παρθένο ελαιόλαδο, ανθότυρο και κρέμα ξινόγαλο, και τα αφράτα σουτζουκάκια με κύμινο, φρέσκια ντομάτα, αφρό φέτας και chips πατάτας. Στημένα σε ένα υπέροχο πιάτο, έχουν τέλεια ισορροπία υλικών.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον βρήκαμε από τα κυρίως τον βακαλάο με πουρέ σελινόριζας, chips λαχανίδας και σάλτσα λεβάντας ενώ μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη ήταν το αρνάκι σέλα με ζεστή μελιτζανοσαλάτα και σκόνη πράσου.
Μέσα στους χώρους του Amber Cellar, θα βρείτε το έργο τέχνης του Κωνσταντίνου Κακανιά, μια τοιχογραφία εμπνευσμένη από την ιστορία του κτιρίου, το πνεύμα του Μεταξά, την τοπική κουλτούρα, τις τέχνες και τη φιλοσοφία, μεταφέροντας τη χαρά της συντροφικότητας.
Οι επιλογές ωστόσο δεν σταματούν εδώ! Η ανεμπόδιστη θέα προς τον Πύργο του Πειραιά σε συνδυασμό με το φωτισμένο, αστικό τοπίο που απλώνεται μπροστά σας είναι, δίχως αμφιβολία, ένας από τους κυριότερους λόγους να πιείτε το ποτό σας με συνοδεία finger food στο 801 Rooftop Bar.
Θα το δείτε σύντομα να συγκαταλέγεται στις ωραιότερες ταράτσες της πόλης και θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Προτείνουμε να πάτε λίγο πριν τη δύση του ηλίου ώστε να χαζέψετε τα μαγικά χρώματα.
Το Mitsis Ν’U Piraeus Port με την άκρως καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, μοιάζει σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για όλους τους art και design lovers.