Η αλήθεια είναι ότι σήμερα μπορείς να αγοράσεις ένα οικονομικό και stylish ζευγάρι γυαλιά ηλίου σχεδόν οπουδήποτε, πέρα από τα φυσικά και online καταστήματα οπτικών. 

Ωστόσο, εδώ προκύπτει το έξης ερώτημα: κατά πόσο, αυτό το ζευγάρι εκτός από φθηνό και στιλάτο, είναι και ποιοτικό; Μπορεί δηλαδή να προστατεύσει τα μάτια και την όρασή σου από την ηλιακή ακτινοβολία;   

Συγκεντρώσαμε τους βασικότερους παράγοντες που καθιστούν ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου καλό, ποιοτικό, σωστό για την καλή υγεία των ματιών σου.

Κανόνες προστασίας

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ταξινομεί τους φακούς ηλίου ως «εξοπλισμό ατομικής προστασίας», περιγράφοντας πέντε επίπεδα προστασίας. Οι φακοί της κατηγορίας 0 επιτρέπουν το 80-100% του φωτός να περάσει, ενώ αυτοί της κατηγορίας 4 (είναι σχεδιασμένοι για εξαιρετικά φωτεινές περιοχές όπως ψηλά βουνά, χιονισμένα περιοχές ή ερήμους) μόνο το 3-8%, που σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλοι για οδήγηση. 

Η κατηγορία 3, από την άλλη, είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη, καθώς είναι κατάλληλη για τις περισσότερες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης.

Επίσης, η προστασία U, η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία δηλαδή, αναγράφεται συνήθως στην ετικέτα ή σε κάποιο αυτοκόλλητο στα γυαλιά ως εξής: 

  • Απορρόφηση 100% της UVB και UVA
  • Προστασία UV 400, που είναι το ίδιο πράγμα με την απορρόφηση 100% της UV

Ποιότητα όρασης

Η χρήση γυαλιών ηλίου μπορεί να δώσει την αίσθηση ότι η όρασή σου εμποδίζεται. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας έγχρωμος φακός φιλτράρει επιλεκτικά το φως: αφήνει έναν τύπο ακτινοβολίας να περάσει και περιορίζει ή καλύτερα μπλοκάρει έναν άλλο. Τρεις έννοιες μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσεις πώς λειτουργεί αυτό και γιατί έχει σημασία να το λαμβάνεις υπόψιν.

Το πρώτο είναι η οπτική οξύτητα, το πόσο οξεία είναι η όρασή σου, πόσο καλά μπορείς να διακρίνεις μικρές λεπτομέρειες και μετράται ποσοτικά με έλεγχο του μικρότερου αντικειμένου που μπορείς να διακρίνεις σε δεδομένη απόσταση. Με απλά λόγια, το αν έχεις ή όχι μυωπία. 

Το δεύτερο είναι η ευαισθησία αντίθεσης, που ορίζεται ως η ικανότητα διαφοροποίησης αντικειμένων από το περιβάλλον φόντο. Είναι, για παράδειγμα, πιο δύσκολο να διακρίνει κανείς τα μαύρα γράμματα σε γκρι φόντο παρά σε λευκό φόντο.

Το τρίτο και τελευταίο είναι τα διαθλαστικά σφάλματα, τα οποία επηρεάζουν τόσο την οπτική οξύτητα όσο και την ευαισθησία αντίθεσης. Αυτά είναι που προκαλούν αστιγματισμούς και σε κάνουν μακρόφθαλμους ή κοντόφθαλμους. Το να φοράς μη συνταγογραφούμενα γυαλιά ηλίου όταν έχεις κάποιο από αυτά τα προβλήματα όρασης μπορεί να χειροτερέψει την όρασή σου, ειδικά το καλοκαίρι που το ηλιακό φως είναι έντονο.

Το χρώμα έχει σημασία

Αν και το χρώμα των φακών δεν επηρεάζει την προστασία, μπορεί να επηρεάσει την αντίθεση και την αίσθηση φωτεινότητας, επειδή κάθε απόχρωση φιλτράρει διαφορετικό μήκος κύματος φωτός.

Οι γκρι φακοί, ας πούμε, φιλτράρουν όλα τα μήκη κύματος του φωτός, ενώ οι καφέ ή οι πράσινοι έχουν διαφορετική επίδραση στην απορρόφηση του φωτός. Αυτό σημαίνει ότι η οπτική αντίληψη τείνει να είναι πιο φωτεινή μέσω ενός καφέ φακού, πολύ σκοτεινή μέσα από τους γκρι φακούς και πιο φυσική μέσω των πράσινων.

Πλαστικοί ή γυάλινοι φακοί;

Το χρώμα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα της όρασης. Πρέπει επίσης να προσέχουμε από τι είναι κατασκευασμένοι οι φακοί: από πλαστικό, άρα έχουμε οργανικούς φακούς ή από γυαλί, άρα έχουμε ορυκτούς.

Οι πρώτοι είναι ελαφρύτεροι και πιο ανθεκτικοί, ενώ οι δεύτεροι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε παραμόρφωση χρώματος. Αυτό σημαίνει ότι οι ορυκτοί φακοί προσφέρουν μεγαλύτερη ποιότητα όρασης.

Ο τύπος των φακών

Εκτός από το υλικό κατασκευής των φακών, έχουμε και τους διαφορετικούς τύπους. Όπως, τον καθρέπτη, που αντανακλά μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας, τον πολωτικό/polarized που προσφέρει διαύγεια, άνεση στην όραση και φυσική απόδοση των χρωμάτων, μειώνοντας την αντηλιά, ακόμα και αν έξω ο ήλιος βρίσκεται στο πιο ψηλό του σημείο και τον ντεγκραντέ που είναι ξεκούραστος στην οδήγηση, μεταξύ πολλών ακόμα.