Πώς να ξεκινήσεις την οργάνωση του σπιτιού σου; Ένα από τα συχνά προβλήματα που έχεις να διαχειριστείς μέσα στο χάος της καθημερινότητας, είναι η οργάνωση του σπιτιού σου, ώστε να είναι λειτουργικό και παράλληλα να ξέρεις ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το καθετί. Τις περισσότερες φορές όμως αναρωτιέσαι: “Από που να αρχίσω και πόσο χρόνο θα χρειαστώ να οργανώσω τον κάθε χώρο του σπιτιού;”. 

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν έξυπνα tips και βασικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις το χώρο σου βήμα – βήμα και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Το δύσκολο στην όλη διαδικασία είναι μόνο να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις. Στη συνέχεια, η οργάνωση και η διατήρηση θα γίνει δεύτερη φύση σου και θα σου φαίνεται παιχνιδάκι.

Βασικοί κανόνες για να ξεκινήσεις με την οργάνωση του σπιτιού σου

Όπως σε κάθε διαδικασία, έτσι και για να μπορέσεις να ολοκληρώσεις με επιτυχία την οργάνωση του σπιτιού σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις και να ακολουθείς κάποιους βασικούς κανόνες:

  1.  Πριν οργανώσεις ένα χώρο, κάνε ένα πολύ καλό ξεκαθάρισμα και απομάκρυνε όλα εκείνα τα αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι πια
  2. Πιάσε ένα χώρο κάθε φορά. Ένα βήμα τη φορά αρκεί για να μην τα παρατήσεις
  3. Βάλε μικρούς στόχους, με πλάνα οργάνωσης που μπορεί να αφορούν δουλειά 15′ την ημέρα
  4. Αφού κάνεις το πρώτο ξεκαθάρισμα, αποφάσισε αν πρέπει να προμηθευτείς κουτιά αποθήκευσης, θήκες, κρεμάστρες κτλ

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν σου, τώρα μπορείς να διαβάσεις και τα βασικά βήματα για να ξεκινήσεις να οργανώνεις το χώρο σου.

1ο βήμα: Κατέγραψε τα 5 πιο προβληματικά σημεία

Ένα πολύ σημαντικό σημείο για την εκκίνηση της διαδικασίας για την οργάνωση του σπιτιού σου είναι να καταγράψεις τις βασικές περιοχές που έχουν τις μεγαλύτερες αδυναμίες. Κάνε μια περιήγηση στο σπίτι και σημείωσε εκείνες τις περιοχές από τις οποίες πρέπει να ξεκινήσεις.

Δώσε προτεραιότητα σε ό,τι χρησιμοποιείς καθημερινά και θέσε εφικτούς στόχους που μπορείς να ολοκληρώσεις. Έτσι, δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι ότι πρέπει να οργανώσεις κάθε χώρο από μηδέν, αλλά να κάνεις λειτουργικά και οργανωμένα όλα τα εκείνα τα συρτάρια, τα ντουλάπια και τα ράφια που σχετίζονται με τις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού.

2ο βήμα: Βασικοί αποθηκευτικοί χώροι

Αφού κάνεις το αρχικό πλάνο για τους χώρους που χρειάζονται οργάνωση στο σπίτι, το πρώτο βήμα είναι να απομακρύνεις την ακαταστασία από τους αποθηκευτικούς χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν αντικείμενα από άλλα σημεία του σπιτιού.  

Για παράδειγμα, αν προγραμματίζεις το super market κάθε Σάββατο, προτείνεται να έχεις δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο σε ψυγείο και ντουλάπια, που π΄ρόκειται να τοποθετήσεις τα πραγματα που θα αγοράσεις.

Το μυστικό εδώ είναι να ξεχωρίσεις τους διάφορους χώρους αποθήκευσης σε μικρά κομμάτια που χρειάζεται να οργανώσεις κάθε φορά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν οργανώνεις την ίδια στιγμή όλα τα ντουλάπια της κουζίνας, αλλά μόνο εκείνα τα οποία χρησιμοποιείς καθημερινά ή έχεις εντοπίσει ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οργάνωσης. 

3ο βήμα: Κοινόχρηστοι χώροι

Στη συνέχεια, έρχονται οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως η κουζίνα, το σαλόνι και το μπάνιο επειδή είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο σπίτι. Το όφελος από την οργάνωση αυτών των περιοχών είναι ότι θα μπορούσε να παρακινήσει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να είναι πιο τακτοποιημένοι και να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για οργάνωση του χώρου.

Στ΄΄όχος και ε΄δώ είναι να κάνεις σταδιακά και αποτελεσματικά βήματα, απομακρύνοντας περιττά αντικείμενα και βάζοντας προτεραιότητες για την οργάνωση. Συνεργάσου με τα μέλη του σπιτιού σου σχετικά με το που πρέπει να πάνε τα κοινόχρηστα αντικείμενα, ώστε να ξέρετε όλοι που βρίσκονται όλα και όλοι να επιστρέψουν τα αντικείμενα στις θέσεις τους.

Για παράδειγμα, αν έχεις παιδιά, άφησέ τα να σε βοηθήσουν και να επιλέξετε μαζί έναν αποθηκευτικό χώρο για τα παιχνίδια τους στο σαλόνι. Αυτό μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ότι έχουν προσφέρει στο έργο και να τους δημιουργήσει κίνητρο να διατηρήσουν το σύστημα οργάνωσης που ακολουθείτε.

4ο βήμα: Προσωπικοί χώροι

Οι προσωπικοί χώροι – συμπεριλαμβανομένων των κρεβατοκάμαρων, των ντουλαπιών και των γραφείων στο σπίτι – χρειάζονται αρκετό χρόνο στην οργάνωση, καθώς για να γίνει σωστά η διαδικ΄ασία πρέπει να αξιολογήσεις τα αντικείμενα που βρίσκονται εκεί. Για παράδειγμα, όταν οργανώνεις την ντουλάπα σου, πρέπει να απογιαφασίσεις ποια ρούχα θα κρατήσεις, ποια θα δωρίσεις και ποια πρ΄έπει να πετάξεις. Αν πάλι σκοπεύεις να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα στο γραφείο σου, είναι απαραίτητο να ξεχωρίσεις έγγραφα και χαρτιά, ώστε να καταστρέψεις όσα είναι περιττά και όσα χρειάζονται αρχειοθέτηση.

Επιπλέον, όταν μιλάμε για προσωπικούς χώρους μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις για το πώς να τους οργανώσεις. Ρύθμισε ένα σύστημα που λειτουργεί για τον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα, μπορεί να προτιμάς να οργανώνεις την ντουλάπα σου ανά τύπο ρούχου, όπως όλα τα πουκάμισα μαζί και όλα τα παντελόνια μαζί. Ή μπορεί να θέλεις να κάνεις ταξινόμηση ανά ντύσιμο για να διευκολύνεις τη διαδικασία καθημερινής επιλογής.

5ο βήμα: Μικροί χώροι

Για το τέλος της διαδικασίας οργάνωσης, άφησε τους μικρούς και δευτερεύοντες χώρους, όπως μια εσωτερική αποθήκη, ο ξενώνας ή και το δωμάτιο με το πλυντήριο και το στεγνωτήριο. Φυσικά, το να βάλεις σε τάξη και τους συγκεκριμένους χώρους είναι σημαντικό για να έχεις ένα πραγματικά οργανωμένο σπίτι. Αλλά σίγουρα μπορείς να υποστείς και τη σχετική ακαταστασία που μπορεί να επικρατεί εκεί, καθώς δεν είναι οι κύριοι χώροι του σπιτιού που αντικρίζεις σε καθημερινή βάση.

Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω tips, θα καταφέρεις εύκολα και χωρίς άγχος να ξεκινήσεις με την οργάνωση του σπιτιού σου. Κάνε το δικό σου πλάνο και βήμα – βήμα θα σου δείχνουμε πώς να οργανώνεις διαφορετικά σημεία του σπιτιού σου!