Με τον καταιγισμό των δυσμενών ειδήσεων των τελευταίων ημερών, μερικές χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη της σεξουαλικής αποπλάνησης ανηλίκων μέσω διαδικτύου, θα ενισχύσουν την προσπάθειά μας να προφυλάξουμε τα παιδιά μας. Ο όρος διαδικτυακό grooming περιγράφει την διαδικασία της σεξουαλικής αποπλάνησης παιδιών, όπου ο θύτης δημιουργεί αρχικά μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί και στη συνέχεια το εισάγει αργά και σταδιακά στο σεξουαλικό στοιχείο. Ο απώτερος σκοπός είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση του ανηλίκου. Ωστόσο, grooming και η σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου αποτελούν ποινικά κολάσιμες πράξεις.
Τι λένε τα στοιχεία
Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, στην πλειοψηφία τους χωρίς επίβλεψη, προσεγγίζονται κάποια στιγμή από κακόβουλους χρήστες. Ενδεικτικά του κινδύνου που διατρέχουν τα παιδιά είναι τα αποτελέσματα σειράς ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, σύμφωνα με τις οποίες το 21% των παιδιών δηλώνει ότι έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό επιχείρησε να την αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν, το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο και το 41% αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους. Μάλιστα, μια πρόσφατη έρευνα σε γονείς αποκαλύπτει ότι μόνο το 32% των ερωτηθέντων ανησυχεί αν το παιδί έχει επαφή με αγνώστους κατά τη διαδικτυακή του ενασχόληση.
Χρήσιμες συμβουλές για γονείς:
- Τα παιδιά είναι σημαντικό να μάθουν από νωρίς ότι το διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος στον οποίο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όπως ακριβώς και στην πραγματική ζωή.
- Ενημερώνουμε και συμφωνούμε με τα παιδιά ότι δεν πρέπει να επικοινωνούν με αγνώστους, ούτε να κανονίζουν δια ζώσης συναντήσεις με ανθρώπους που γνώρισαν διαδικτυακά.
- Εξηγούμε στα παιδιά ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων απαγορεύεται αυστηρά και αποτελεί κακούργημα.
- Είμαστε σε επιφυλακή για τυχόν ενδείξεις όπως: η ακραία μεταβολή συμπεριφοράς του παιδιού, η απόκρυψη διαδικτυακών συνηθειών και η αδικαιολόγητη κατοχή ακριβών αντικειμένων.
- Ενημερώνουμε το παιδί για τα διαθέσιμα εργαλεία ασφαλείας. Στην περίπτωση που κάποιος το ενοχλήσει στον κυβερνοχώρο είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι μπορεί να αποθηκεύσει το μήνυμα ή τη συζήτηση. Ένας απλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσει το στιγμιότυπο οθόνης (print screen) και να αποθηκεύσει την εικόνα σε ένα αρχείο. Επιπλέον, πολλές υπηρεσίες έχουν εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα να μπλοκάρει και να αναφέρει χρήστες που γίνονται ενοχλητικοί.
- Το σημαντικότερο όλων: Διατηρούμε στενή σχέση με τα παιδιά μας, ούτως ώστε να απευθυνθούν σε εμάς ακόμα και σε περίπτωση που διαπράξουν κάποιο λάθος.
Για ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές μπορούμε να απευθυνθούμε στους εξειδικευμένους ψυχολόγους της Γραμμής Βοήθειας Help–line.gr, διαθέσιμη δωρεάν τηλεφωνικά στο 210-6007686. Οι ειδικοί της Γραμμής είναι διαθέσιμοι και μέσω του e-mail: [email protected], καθώς και μέσω chat συμβουλευτικής καθημερινά από τις 14:00 μ.μ. έως και τις 17:00 μ.μ.. Όλες οι κλήσεις και οι αναφορές είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.
Αν συναντήσουμε έστω και τυχαία εικόνες ή βίντεο κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο μπορούμε να το καταγγείλουμε ακόμα και ανώνυμα στη SafeLine.gr. Βασική μέριμνα της SafeLine είναι η εξάλειψη φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν κακοποίηση ανηλίκων, καθώς και η προάσπιση του δικαιώματος της ασφαλούς πλοήγησης του παιδιού στο Διαδίκτυο. Στα παραπάνω προστίθεται και η αντιμετώπιση της παρενόχλησής του μέσω του κυβερνοχώρου ή του κινητού τηλεφώνου αλλά και η αντιμετώπιση περιεχομένου που αφορά τη βία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και γενικά καθετί το οποίο αντιβαίνει στην Ελληνική Νομοθεσία.