Πώς να διαλέξεις το σωστό αντηλιακό; Η επιλογή του σωστού αντηλιακού είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του δέρματός σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV).

Με πολλές διαθέσιμες επιλογές, μπορεί να είναι κάπως δύσκολο να προσδιορίσετε ποιο προϊόν ταιριάζει καλύτερα στον τύπο του δέρματός σας και στον τρόπο ζωής σας. Κάθεστε απλώς μπροστά στο ράφι και σας φαίνονται όλα ίδια; Τώρα θα βρούμε μαζί τι σας πάει!

1. Προστασία ευρέος φάσματος
Αναζητήστε ένα αντηλιακό με την ένδειξη «ευρύ φάσματος», που σημαίνει ότι προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB. Οι ακτίνες UVA μπορούν να γεράσουν πρόωρα το δέρμα σας, προκαλώντας ρυτίδες και κηλίδες γήρανσης, ενώ οι ακτίνες UVB μπορεί να κάψουν το δέρμα σας. Και οι δύο τύποι ακτίνων UV μπορούν να συμβάλουν στον καρκίνο του δέρματος.

2. Αντιηλιακός παράγοντας προστασίας (SPF)
Ο αριθμός SPF δείχνει πόσο καλά προστατεύει το αντηλιακό από τις ακτίνες UVB. Ακολουθεί μια γενική οδηγία:

SPF 15: Μπλοκάρει περίπου το 93% των ακτίνων UVB.
SPF 30: Μπλοκάρει περίπου το 97% των ακτίνων UVB.
SPF 50: Μπλοκάρει περίπου το 98% των ακτίνων UVB.
Για καθημερινή χρήση, συνιστάται SPF τουλάχιστον 30. Για εκτεταμένες υπαίθριες δραστηριότητες, όπως κολύμπι ή αθλήματα, σκεφτείτε υψηλότερο δείκτη προστασίας.

3. Τύπος δέρματος

Λιπαρό δέρμα: Επιλέξτε ένα ελαφρύ, χωρίς λιπαρά ή αντηλιακό με βάση το gel. Αναζητήστε ετικέτες όπως “μη φαγεσωρογόνο”, που σημαίνει ότι δεν θα φράξει τους πόρους. Τα αντηλιακά με ματ φινίρισμα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της λάμψης.

Ξηρό δέρμα: Επιλέξτε ένα αντηλιακό με ενυδατικά συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη ή κεραμίδια. Τα αντηλιακά με βάση την κρέμα μπορούν να προσφέρουν επιπλέον ενυδάτωση.

Ευαίσθητο δέρμα: Επιλέξτε ένα αντηλιακό με φυσικούς (μεταλλικούς) αναστολείς όπως οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου. Αυτά τα συστατικά είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα. Αποφύγετε τα αντηλιακά με αρώματα, οινόπνευμα ή συντηρητικά όπως τα parabens.

Μικτό δέρμα: Ένα ισορροπημένο αντηλιακό με ελαφριά, μη λιπαρή φόρμουλα λειτουργεί καλύτερα. Αναζητήστε προϊόντα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένους τομείς ανησυχίας, όπως ο έλεγχος λαδιών για τη ζώνη Τ.

4. Προτίμηση φόρμουλας

Λοσιόν/Κρέμα: Ιδανικό για ξηρό δέρμα και μεγάλες περιοχές του σώματος. Παρέχει ομοιόμορφη κάλυψη και επιπλέον υγρασία.

Τζελ: Κατάλληλο για λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα. Αισθάνεται ελαφρύ και μη λιπαρό.

Σπρέι: Βολικό για γρήγορη εφαρμογή και επανεφαρμογή, ειδικά για δυσπρόσιτες περιοχές. Εξασφαλίστε ομοιόμορφη κάλυψη και αποφύγετε την εισπνοή κατά την εφαρμογή.

Stick: Ιδανικό για touch-up εν κινήσει και στοχευμένη εφαρμογή, όπως το πρόσωπο και οι ώμοι. Λιγότερο ακατάστατο και εύκολο στη μεταφορά.

5. Ανθεκτικότητα στο νερό

Εάν σκοπεύετε να κολυμπήσετε ή να ιδρώσετε, επιλέξτε ένα αδιάβροχο αντηλιακό. Σημειώστε ότι «αδιάβροχο» δεν σημαίνει «αδιάβροχο». Εφαρμόστε ξανά σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα, συνήθως κάθε 40 έως 80 λεπτά κολύμπι ή εφίδρωση.

6. Πρόσθετα συστατικά

Αντιοξειδωτικά: Συστατικά όπως οι βιταμίνες C και E μπορούν να παρέχουν πρόσθετη προστασία έναντι της περιβαλλοντικής βλάβης.

Βαμμένες φόρμουλες: Μπορούν να προσφέρουν καλλυντικά οφέλη εξομαλύνοντας τον τόνο του δέρματος και δίνοντας μια ελαφριά απόχρωση.

7. Εφαρμογή και επανεφαρμογή

Ανεξάρτητα από το αντηλιακό που θα επιλέξετε, η σωστή εφαρμογή είναι το κλειδί:

Απλώστε γενναιόδωρα σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.
Εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες ή αμέσως μετά το κολύμπι, την εφίδρωση ή το στέγνωμα με πετσέτα.

8. Ειδικές εκτιμήσεις

Αλλεργικές αντιδράσεις: Εάν έχετε ιστορικό δερματικών αλλεργιών, κάντε ένα τεστ επίθεμα πριν χρησιμοποιήσετε ένα νέο αντηλιακό.

Καθημερινή χρήση: Για καθημερινή χρήση, επιλέξτε ένα αντηλιακό που αισθάνεστε άνετα κάτω από το μακιγιάζ ή ως μέρος της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας.
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις: Ορισμένα αντηλιακά περιέχουν συστατικά επιβλαβή για τη θαλάσσια ζωή. Εάν έχετε περιβαλλοντική συνείδηση, αναζητήστε αντηλιακά “ασφαλή για τους υφάλους” χωρίς οξυβενζόνη και οκτινοξάτη.