Πώς είναι να απολαμβάνεις τις Περσείδες, την πιο θεαματική βροχή μετεωριτών της χρονιάς, καθισμένος σε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO;
Οι Περσείδες είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα που έχει να μας προσφέρει αυτός ο ουρανός. Όπως εξηγεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «το φαινόμενο αυτό οφείλεται στον κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος πέρασε από τη Γη το 1992 και άφησε υπολείμματα και σκόνη σε σημεία που τέμνονται με την τροχιά της Γης. Κάθε Αύγουστο, η Γη κατά την ετήσια πορεία της γύρω από τον Ήλιο, “περνά” από την περιοχή υπολειμμάτων του κομήτη κι έτσι προκύπτει η βροχή διαττόντων αστέρων, καθώς αυτά μπαίνουν στην ατμόσφαιρά μας και φλέγονται. Με άλλα λόγια, δεν πέφτουν οι Περσείδες πάνω μας, αλλά εμείς πάνω σε αυτές».
Όσο για το όνομά τους; Αυτό προέκυψε από το γεγονός ότι οι διάττοντες αστέρες εμφανίζονται στο βορειοανατολικό μέρος του ουρανού κοντά στον αστερισμό του Περσέα.
Αν φέτος δεν πρόλαβες να τις απολαύσεις καθισμένος αναπαυτικά σε μια καρέκλα ή ξαπλωμένος στο έδαφος, σου έχουμε τρόπο να πάρεις μια γεύση από τα πεφταστέρια που στόλισαν τον αυγουστιάτικο ουρανό.
Απολαμβάνοντας τις Περσείδες καθισμένοι στο όρος Νεμρούτ
Η βροχή των Περσείδων συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Έτσι, δεν ήταν λίγοι οι λάτρεις της αστρονομίας που συγκεντρώθηκαν και φέτος σε διάφορα σημεία του πλανήτη για να απολαύσουν το μαγευτικό θέαμα. Ανάμεσα στα μέρη αυτά και η κορυφή του όρους Νεμρούτ στη νοτιοανατολική Τουρκία, γνωστή για την εκπληκτική θέα που προσφέρει κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου.
Αν και η βροχή των μετεωριτών συνέπεσε φέτος με μια αυγουστιάτικη πανσέληνο, κλέβοντας λίγο από το μεγαλείο των Περσείδων, όποιος βρέθηκε εκεί σίγουρα δεν έμεινε ασυγκίνητος.
Η σημασία του τόπου
Στην κορυφή του όρους Νεμρούτ, σε υψόμετρο 2.150 μέτρων, συναντάς αρχαία αγάλματα, τα οποία αποτελούν μέρος ενός ταφικού λατρευτικού συμπλέγματος που δημιουργήθηκε από τον Αντίοχο Α΄ της Κομμαγηνής. Εκεί, μπορείς να βρεις και τον υποτιθέμενο τάφο του.
Ο Αντίοχος ήταν γιος του ιδρυτή του βασιλείου της Κομμαγηνής, της ύστερης ελληνιστικής περιόδου, που προήλθε από τη διάσπαση του βασιλείου των Σελευκιδών. Ο ίδιος βασίλεψε μεταξύ 64 και 38 π.Χ., έως ότου καθαιρέθηκε από τους Ρωμαίους. Το βασίλειο εκτεινόταν σε μια περιοχή από την ανατολική άκρη της οροσειράς του Ταύρου μέχρι τον ποταμό Ευφράτη.
Ο αρχαίος χώρος περιλαμβάνει γιγάντια αγάλματα του Αντιόχου ύψους 10 μέτρων, τα οποία περιβάλλονται από αγάλματα αρχαίων Θεών, μεταξύ των οποίων ο Δίας και ο Απόλλωνας. Το σημείο ανακαλύφθηκε το 1881 από έναν Γερμανό μηχανικό και οι ανασκαφές ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1950. Μάλιστα, από το 1987 το όρος Νεμρούτ συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.