Το περπάτημα στην άμμο είναι πολύ πιο απαιτητικό από ό,τι σε μια σταθερή επιφάνεια, αλλά αυτό έχει και τα θετικά του. Κλείσε τα μάτια και κάνε εικόνα τον εαυτό σου να απολαμβάνει μια από τις υπέροχες παραλίες της Ελλάδας, χωρίς άγχος, στρες και αγωνίες. Να έχεις «αδειάσει» και να απολαμβάνεις το τοπίο, περπατώντας ξυπόλητη/ξυπόλητος στην άμμο κατά μήκος της ακτογραμμής. Όπως θα σου έλεγε –πιθανόν– και η μητέρα σου, αντιηλιακό να βάλεις, ένα καπέλο και γυαλιά ηλίου.
Κατά τα άλλα, κάνεις κάτι θαυμάσιο για τον οργανισμό σου. Γενικά το περπάτημα είναι καλό για τον οργανισμό σου. Αυτή η ιδιαίτερη, όμως, ρευστή επιφάνεια, το κάνει ακόμα πιο αποδοτικό. Κάτι ανάλογο ισχύει και με το τρέξιμο στην άμμο, ας μείνουμε όμως στο περπάτημα, που είναι απολύτως προσιτό στον καθένα.
Γιατί είναι πιο δύσκολο να περπατάμε στην άμμο
Όταν βγάζουμε τα παπούτσια μας και περπατάμε στην άμμο, ερχόμαστε σε επαφή με τη γη, γειωνόμαστε. Το μαλακό αυτό υπέδαφος ασκεί λιγότερη πίεση στο σώμα μας, διευκολύνοντας τα οστά και τις αρθρώσεις. Άσε που αρκούν 20 λεπτά για να αισθανθούμε πιο χαρούμενοι. Περπατώντας στην άμμο δυναμώνουμε τους μυς μεταξύ της πλάτης και των ποδιών, όπως και τις γάμπες, τους γλουτούς, τον τετρακέφαλο και το ισχίο. Και όλα αυτά συμβαίνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση και τη μικρότερη καταπόνηση.
Για αυτό και επαγγελματίες αθλητές που είναι σε φάση ανάρρωσης από τραυματισμό αρχίζουν τις προπονήσεις τους στην άμμο. Ειρήσθω εν παρόδω, όταν περπατάμε σε μια παραλία, κάνουμε επίσης απαλό μασάζ και απολέπιση στα πέλματα. Προφανώς ιδρώνουμε, αφού –ας το ομολογήσουμε– δεν είναι και πολύ εύκολο αυτό το «σπορ». Όπως ενημερώνει μελέτη, καθώς η άμμος είναι μαλακή, βυθίζεται το πέλμα μας και «μας αναγκάζει να χρησιμοποιούμε από 2,1 έως 2,7 φορές περισσότερη ενέργεια σε κάθε βήμα». Την ίδια ώρα, όλοι οι μύες του σώματος παίρνουν τα μέτρα τους, προκειμένου να μην πέσουμε.
Έρευνα του 2022 πρόσθεσε και ότι ασυναίσθητα περπατάμε διαφορετικά στην άμμο (ή άλλες μαλακές επιφάνειες) από ό,τι σε σκληρές επιφάνειες: οι βηματισμοί είναι μεγαλύτεροι, όπως και οι κινήσεις του ισχίου και των γονάτων. Όλα αυτά χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από ό,τι το περπάτημα σε συμπαγή επιφάνεια. Υπάρχει τρόπος να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη: να προσθέσουμε το νερό στην εξίσωση.
Όταν η άμμος είναι υγρή, γίνεται πιο συμπαγής και το περπάτημα πάνω της μοιάζει περισσότερο με το περπάτημα σε σταθερό έδαφος. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μπορούμε να φορέσουμε υποδήματα ή να αλλάξουμε τον τρόπο που προσγειώνουμε το πέλμα μας στην άμμο – να «κλείσουμε» την καμάρα και να το κάνουμε όσο πιο ευθύ μπορούμε. Αλλά έτσι δεν θα πάρουμε όσα μπορούμε από τη διαδικασία. Άσε που μαζεύονται πολλά άγχη και θα χάσουμε την ουσία, που είναι η απόλαυση της στιγμής και η ηρεμία του μυαλού μας.