Ποιες τροφές όμως κάνουν καλό;

Μια κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία των δοντιών και των ούλων μας καθώς και το χαμόγελό μας, ισχυρίζονται όλοι οι οδοντρίατροι.

Τα τρόφιμα και τα ποτά μπορούν επίσης να προκαλέσουν λεκέδες στα δόντια μας, φθορά των ούλων μας, σχηματισμό βακτηρίων και ακόμη και ασθένειες των ούλων. Πολλοί τύποι τροφίμων θα διαβρώσουν τη φυσική μας προστασία, τα στρώματα του σμάλτου και θα κάνουν τα δόντια αδύναμα και πιο επιρρεπή στη φθορά.

Έξι τροφές που κάνουν καλό στα δόντια σας:

ΜΗΛΑ

Επειδή τα μήλα είναι σκληρά και ινώδη, βοηθούν στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας. Περιέχουν επίσης μηλικό οξύ, το οποίο διασπά την πλάκα.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Τα γαλακτοκομικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, το οποίο είναι καλό για τα δόντια. Τα γαλακτοκομικά παράγουν επιπλέον σάλιο, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση της πλάκας.

ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Όπως το σπανάκι και το λάχανο. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση της υγείας των ούλων και στην καταπολέμηση των βακτηρίων. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φυλλικού οξέος και άλλων μετάλλων.

ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ 

Το ασβέστιο, η βιταμίνη D και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3 που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της περιοδοντίτιδας.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Το καθένα έχει μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα. Μερικά παρέχουν ασβέστιο και άλλα διεγείρουν το σάλιο. Τα φιστίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Τα κάσιους, συγκεκριμένα, περιέχουν φυτικές ίνες, σίδηρο, φολικό οξύ, νιασίνη, μαγνήσιο, βιταμίνη Β6 και κάλιο.