Οι πιο απλοί τρόποι για να τονώσεις τις ορμόνες της ευτυχίας; Οι ενδορφίνες μειώνουν τον σωματικό πόνο και το στρες λόγω των χημικών τους ιδιοτήτων που δρουν παρόμοια με τη μορφίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου. Ενίσχυσε τις ενδορφίνες φυσικά με:
- Άσκηση
- Διαλογισμό
- Μαύρη σοκολάτα
- Γέλιο
Κάθε δραστηριότητα που μας είναι ευχάριστη οδηγεί στην παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, βελτιώνουν τη διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, που προκαλεί το στρες. Παράλληλα, θεωρούνται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης. Ακόμη και η σκέψη ή η ανάμνηση μιας ευχάριστης δραστηριότητας ή εμπειρίας μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή των ενδορφινών.
Ντοπαμίνη: Το «κλειδί» της ευφορίας
Αυτός ο νευροδιαβιβαστής κυριαρχεί στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σου και τη συμπεριφορά αναζήτησης ευχαρίστησης. Κάθε φορά που σε επαινούν ή ολοκληρώνεις έναν στόχο, αυξάνεται η ντοπαμίνη σου. Η τυροσίνη αποτελεί στον οργανισμό πρόδρομη ουσία για τον σχηματισμό ντοπαμίνης. Σε περίπτωση που δεν προσλαμβάνουμε αρκετή τυροσίνη, συχνά τα επίπεδα ντοπαμίνης μειώνονται, όπως επίσης και η θερμοκρασία σώματος και η αρτηριακή πίεση. Πηγές τυροσίνης είναι τα πλούσια σε πρωτεΐνη τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Ενίσχυσε την ντοπαμίνη φυσικά:
- Φτιάξε λίστες με τους στόχους και τα όνειρά σου
- Φάε ένα νόστιμο γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες
- Αναζήτησε ευχάριστες δραστηριότητες/χόμπι
- Απόλαυσε ένα μασάζ
Η ντοπαμίνη δημιουργεί ανταμοιβή. Το κουμπί “μου αρέσει” στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα σύγχρονο έναυσμα ντοπαμίνης και μας κάνει να ελέγχουμε συνεχώς τους λογαριασμούς μας: κάθε like παράγει ντοπαμίνη.
Σεροτονίνη: Η ορμόνη της ηρεμίας
Περισσότερες από εκατό χημικές ουσίες κυκλοφορούν και δρουν ως αγγελιοφόροι στον εγκέφαλο, μεταφέροντας μηνύματα μεταξύ των νευρώνων. Μία από αυτές, η σεροτονίνη, θεωρείται το φυσικό ηρεμιστικό του νου. Αυτή η ορμόνη είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τη διάθεσή σου καθώς και τον ύπνο, την όρεξη και τη μνήμη. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης πιστεύεται ότι συνδέονται με την κατάθλιψη και την αϋπνία. Πώς θα την ενισχύσεις;
- Κατανάλωση τροφών που περιέχουν τρυπτοφάνη
- Διαλογισμός
- Κολύμπι
- Περπάτημα στη φύση
- Έκθεση στον ήλιο
Η σεροτονίνη επηρεάζει ολόκληρο το σώμα μας καθώς επιτρέπει στα εγκεφαλικά κύτταρα και σε άλλα κύτταρα του νευρικού συστήματος να επικοινωνούν μεταξύ τους. Παράγεται από την τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ και εισέρχεται στο σώμα μέσω της διατροφής. Ξηροί καρποί, τυρί, μπανάνες και δαμάσκηνα είναι καλές πηγές της. Η ανεπάρκεια τρυπτοφάνης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει άγχος ή κατάθλιψη.
Ωκυτοκίνη: Η ορμόνη της αγάπης
Αυτή η ορμόνη είναι σημαντική για τον δεσμό παιδιού – γονέα. Βοηθά επίσης στην προώθηση της εμπιστοσύνης και του δεσμού στις σχέσεις. Τα επίπεδα ωκυτοκίνης αυξάνονται με τη σωματική στοργή, όπως:
- Φιλιά
- Αγκαλιές
- Κράτημα χεριών
- Παιχνίδι με κατοικίδια
- Πες μια καλή κουβέντα σε κάποιον ή κάνε ένα κομπλιμέντο
Οι γυναίκες έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα από αυτή την ορμόνη σε σχέση με τους άντρες. Μελέτη αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι στα πρώτα στάδια των ερωτικώv σχέσεων είχαν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης, σε σύγκριση με τους ελεύθερους. Αυτά τα επίπεδα παρέμειναν για τουλάχιστον 6 μήνες.