Ποιοι είναι οι κανόνες καλής συμπεριφορας;
Παρόλο που τα περισσότερα εστιατόρια που υπηρετούν το fine dining έχουν χαλαρώσει το dining etiquette τους, οι «καλοί τρόποι» είναι ακόμα απαραίτητοι σε ένα τραπέζι. Αν έχεις αγχωθεί ποτέ για το πού να βάλεις την πετσέτα στα γόνατά σου ή να πώς να δικαιολογηθείς για να χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα, ίσως το εν λόγω άρθρο σού φανεί χρήσιμο.
Η Myka Meier, εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο από ένα πρώην μέλος του παλατιού και διετέλεσε σύμβουλος για το Downtown Abbey, με αποτέλεσμα να γνωρίζει πολύ καλά τους κανόνες ενός επίσημου δείπνου και να τους μοιράζεται με το Food & Wine. Δε χρειάζεται να βρεθείς σε ένα ακριβό εστιατόριο για να τους ακολουθήσεις, μπορείς να φερθείς με ευγένεια και κομψότητα ακόμα και σε ένα πιο casual τραπέζι.
Μη σηκώνεις το μενού από το τραπέζι
«Σε επίσημο δείπνο, το μενού πρέπει πάντα να ακουμπάει σε ένα σημείο στο τραπέζι» εξηγεί Meier. Έτσι, αν κοιτάζεις το μενού, φρόντισε το κάτω μέρος του, ή τουλάχιστον ένα κομμάτι του, να εξακολουθεί να αγγίζει το τραπέζι, ακόμη και αν θέλεις να το φέρεις κοντά στο πρόσωπό σου.
Μην πίνεις από διαφορετικά σημεία του ποτηριού
Μόλις πιεις από ένα ποτήρι, πρέπει να πίνεις από το ίδιο ακριβώς σημείο του ποτηριού για το υπόλοιπο της βραδιάς. Έτσι θα αποφύγεις να σχηματιστεί ένα «δαχτυλίδι» από τη φυσική λιπαρότητα του στόματος ή το κραγιόν. Αφού πιεις, τοποθετείς το ποτήρι πίσω στο ίδιο σημείο από όπου το πήρες.
Μην τσουγκρίζεις. Ούτε καν για τη φωτογραφία
Το τσούγκρισμα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο ποτήρι, ειδικά αν πρόκειται για πολύ λεπτό γυαλί. Επιπλέον, «όσο λιγότερο θόρυβο κάνεις σε ένα πολύ επίσημο δείπνο, τόσο το καλύτερο».
Μη ζητάς ποτέ πιρούνι για όστρακα
Αν δεν υπάρχει πιρούνι για όστρακα στο τραπέζι, μη ζητήσεις. Η απουσία του σημαίνει ότι το εσωτερικό του έχει ήδη χαλαρώσει και είναι έτοιμο να φύγει. (Αν, για κάποιο λόγο, υπάρχει ακόμα λίγο κολλημένο στο κέλυφος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μαχαίρι για να το χαλαρώσεις). Μόλις τελειώσεις με το στρείδι, γύρισε το κέλυφος στο πιάτο για να σηματοδοτήσεις ότι τελείωσες.
Κράτησε την άκρη των πιάτων σου όσο το δυνατόν πιο καθαρή
Αυτό γίνεται από σεβασμό προς το προσωπικό εξυπηρέτησης που πρέπει να καθαρίζει τα πιάτα και θα πιάνει την άκρη τους.
Τοποθέτησε τα «απορρίμματα» επάνω αριστερά στο πιάτο
«Το πάνω αριστερό μέρος του πιάτου σου είναι για τα απορρίμματα. Ας πούμε ότι είχες μια φλούδα λεμονιού που δε θέλεις να φας. Αυτή θα πήγαινε στο πάνω αριστερό μέρος του πιάτου σου. Ή ένα κόκαλο ψαριού. Το κάτω δεξί μέρος είναι για τις σάλτσες και το βούτυρο» εξηγεί η ειδικός.
Άφησε το ψωμί στο πιάτο εκτός από τη στιγμή που το τρως
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βουτυρώνεις το ψωμί όσο είναι ακόμα στο πιάτο, αλλά όχι μία ολόκληρη φέτα κατευθείαν. Κόψε το κομμάτι που σκοπεύεις να φας, βουτύρωσε το κομμάτι αυτό και στη συνέχεια σήκωσέ το για να το βάλεις στο στόμα σου. Αυτό ισχύει για τα κουλούρια, τα μάφιν, τα μπισκότα και άλλα προϊόντα που μοιάζουν με ψωμί.
Δίπλωσε την πετσέτα με την πτυχή προς το μέρος σου πριν τη βάλεις στα πόδια σου
Οι πετσέτες πρέπει να διπλώνονται στη μέση με την πτυχή προς το μέρος σου. «Δεν σκουπίζουμε ποτέ τους λεκέδες, τους ταμπονάρουμε. Και στη συνέχεια κλείνουμε την πετσέτα και έτσι όλοι οι λεκέδες μένουν στο εσωτερικό της, ώστε να μην φαίνεται ακατάστατη».
Μη λες ότι πηγαίνεις στην τουαλέτα
Αν πρέπει να φύγεις για να πας στην τουαλέτα, μπορείς να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου αλλά μην αναφέρεις τον λόγο.
Άφησε μία μπουκιά στο πιάτο σου
Αυτό δείχνει ότι απόλαυσες το γεύμα, αλλά δεν πεινούσες τόσο πολύ ώστε να καθαρίσεις το πιάτο – κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι πεινάς ακόμα ή ότι το φαγητό δεν ήταν αρκετό.