Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης δεν μας κάνει καλό. Με την κατανάλωσή της να συνδέεται με κινδύνους για την υγεία, όπως η παχυσαρκία, η λιπώδης νόσος του ήπατος, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος, η ζάχαρη βρίσκεται ψηλά στη λίστα με όσα πρέπει να αφήσουμε πίσω ή, τουλάχιστον, να μειώσουμε.
Αποδεικνύεται όμως ότι η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης όχι μόνο μας βοηθά να αποφύγουμε τα αγκάθια της υπερκατανάλωσης – μπορεί επίσης να επιφέρει εκπληκτικά πλεονεκτήματα που δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ για να τα δούμε.
Σε αυτά περιλαμβάνονται «η βελτιωμένη διάθεση, η υγεία του δέρματος, η οδοντική υγιεινή, η γνωστική λειτουργία, ακόμη και η αθλητική απόδοση», λέει η Amy Goodson, διατροφολόγος με έδρα το Ντάλας.
Τα φυσικά σάκχαρα, όπως η γλυκόζη στο ψωμί, η φρουκτόζη στα φρούτα (και σε πολλά λαχανικά) και η λακτόζη στο γάλα, είναι φυσικά. Δεν παρέχουν μόνο ενέργεια, αλλά προσφέρουν επίσης γλυκύτητα και γεύση για να μας δελεάσουν να φάμε τα τρόφιμα που περιέχουν σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά αντισταθμίζουν τη ζάχαρη που περιέχουν.
Με άλλα λόγια, ναι, τρώμε πολλή ζάχαρη, αλλά λαμβάνουμε επίσης πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, μαζί με φυτικές ίνες.
Τι κερδίζουμε άμεσα αν μειώσουμε προσωρινά τη ζάχαρη
Σε αυτό τον κόσμο και με αυτούς τους ρυθμούς είναι αρκετά δύσκολο να κόψουμε εντελώς τη ζάχαρη, οπότε αν δεν έχουμε πάρει τη μεγάλη απόφαση να δώσουμε ένα οριστικό τέλος, τότε υπάρχει και το χαρτί της μείωσης, το οποίο είναι και αυτό σημαντικό.
«Μια μελέτη έδειξε ότι άτομα στην εφηβεία τους με ηπατική στεάτωση που ακολούθησαν μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη για μόλις οκτώ εβδομάδες βελτίωσαν την υγεία του ήπατός τους», λέει η Katherine Zeratsky, διατροφολόγος στο Mayo Clinic.
Ο Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Χάρβαρντ, λέει πως είναι επίσης γνωστό ότι η μείωση της πρόσληψης προστιθέμενης ζάχαρης μπορεί να μειώσει «γρήγορα» τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2: «Μιλάμε για πιθανές βελτιώσεις μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες, όχι μήνες ή χρόνια».
Ο περιορισμός της πρόσληψης ζάχαρης πριν από ένα τεστ μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να σκεφτούμε πιο καθαρά, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζάχαρη εμποδίζει την ικανότητα συγκέντρωσης – συν πρόσθετες έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί να μπλοκάρει τους υποδοχείς μνήμης στον εγκέφαλο.
Η βραχυπρόθεσμη μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης (δηλαδή αυτής που βρίσκουμε σε επεξεργασμένα φαγητά) μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να αποφύγουμε το ξαφνικό αίσθημα έλλειψης και να μειώσει συνολικά τη λαχτάρα μας για ζάχαρη, διευκολύνοντας έτσι τη διατήρηση της ενέργειας και των πιο υγιεινών συνηθειών μακροπρόθεσμα.