Με ιδιαίτερη χαρά η πόλη του Πειραιά προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τις επόμενες ημέρες την μεγαλύτερη παγκόσμια διοργάνωση εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Το «FIRST GLOBAL CHALLENGE 2024» θα διεξαχθεί από 27 – 29 Σεπτεμβρίου 2024, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και ο Δήμος Πειραιά για άλλη μια φορά θα είναι παρόν και υποστηρικτής αυτού του μοναδικού εκπαιδευτικού διαγωνισμού, στον οποίο θα συμμετέχουν πάνω από 190 εθνικές ομάδες από όλο τον κόσμο, 150 σημαντικές προσωπικότητες, μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, ξένα και ελληνικά πανεπιστήμια και πάνω από 500 εθελοντές.
Το FIRST GLOBAL είναι ένας διαγωνισμός που προωθεί την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την συνεργασία μεταξύ των νέων. Οι μαθητές μέσω του FIRST GLOBAL έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την επίλυση σημαντικών παγκόσμιων προβλημάτων και να αναδείξουν τις δεξιότητές τους στην μηχανική, τον προγραμματισμό και την τεχνολογία, αλλά και να μοιραστούν με το κοινό την κουλτούρα τους και τον μοναδικό χαρακτήρα κάθε έθνους.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι το “Τροφοδοτώντας το Μέλλον” (Feeding the Future)! Μια πρόκληση καινοτομίας, στην οποία οι συμμετέχοντες ερευνούν και αναπτύσσουν τις δικές τους καινοτόμες λύσεις για τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού και ισότιμου συστήματος τροφίμων, τονίζοντας πως η εφαρμογή των τεχνολογιών ωφελεί την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα κατασκευάζουν ένα ρομπότ για την αγωνιστική πίστα που προσομοιάζει προβλήματα που η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να λύσει άμεσα για ένα βιώσιμο μέλλον.
Οι επισκέπτες του «FIRST GLOBAL Challenge 2024» θα έχουν τη δυνατότητα, να επισκεφθούν τα περίπτερα των Εθνικών Ομάδων στον χώρο του ΣΕΦ, να γνωρίσουν από κοντά την ρομποτική επιστήμη, αλλά και να παρακολουθήσουν το έργο των διαγωνιζομένων στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου.
Η τελετή έναρξης του «FIRST GLOBAL Challenge 2024» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 26/09, στις 19:00, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ οι αγωνιστικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν στις 27 και θα διαρκέσουν έως τις 29 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 17:30.
Ο Δήμος Πειραιά στηρίζει την μεγάλη αυτή διοργάνωση, μέσω των Διευθύνσεων Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, με τη συνδιοργάνωση του MellonLab και του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:
«Η διοργάνωση του Παγκόσμιου Διαγωνισμού «FIRST GLOBAL Challenge 2024», στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πόλη μας.
Είναι ένα κορυφαίο διεθνές γεγονός, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην χώρα μας, με τον Πειραιά να βρίσκεται επί τρείς ημέρες στο επίκεντρο της μεγάλης αυτής γιορτής για την ρομποτική.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα υποδεχθούμε τουλάχιστον 2.500 νέους, ηλικίας 14-18 ετών από 190 χώρες. Κι αυτό γιατί ειδικά στον Πειραιά, η ρομποτική έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό με μαθητές της πόλης μας να έχουν διακριθεί στο πεδίο αυτό, με σημαντικές βραβεύσεις.
Ο Δήμος Πειραιά είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μεγάλης αυτής διοργάνωσης και είμαι βέβαιος ότι τα παιδιά με τις αξιοζήλευτες δεξιότητές τους θα παρουσιάσουν δημιουργικά, καινοτόμα και πρωτοποριακά project».
Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, σημείωσε:
«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που η πόλη του Πειραιά υποδέχεται μια τόσο σημαντική παγκόσμια διοργάνωση όπως το FIRST GLOBAL Challenge 2024. Η διοργάνωση αυτή δεν προωθεί μόνο την καινοτομία και την εκπαιδευτική ρομποτική, αλλά αποτελεί και μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε τον Πειραιά και ως κέντρο δημιουργίας και καινοτομίας. Η φιλοξενία του FIRST GLOBAL Challenge, ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης μας, τον τουρισμό και τη συμμετοχή μας σε σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες. Καλωσορίζουμε τους συμμετέχοντες και επισκέπτες και τους καλούμε να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό του Πειραιά».
Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης, ανέφερε:
«Ο Δήμος Πειραιά τα τελευταία 3 χρόνια μέσα από στοχευμένες δράσεις και εκδηλώσεις έχει καταφέρει να γίνει εκπαιδευτικός τεχνολογικός κόμβος. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς έχουμε αναπτύξει και διεξάγουμε εκπαιδευτικές δράσεις τόσο για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, όσο και για τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας, ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες παγκόσμιες εκπαιδευτικές τάσεις. Η τεχνολογία, η μηχανική, ο προγραμματισμός συνδυάζονται με project για τη Γαλάζια & την Κυκλική Οικονομία, το ΑΙ, την 3D Εκτύπωσης. Τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων μας κάνουν περήφανους και αισιόδοξους για το μέλλον του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας».
Οι δράσεις του Δήμου Πειραιά στη Ρομποτική
· Ο Δήμος Πειραιά έχει ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματα για την υποστήριξη των ομάδων που προέρχονται από τον Πειραιά για τη συμμετοχή τους στις παγκόσμιες διοργανώσεις ρομποτικής, επιστήμης, καινοτομίας και τεχνολογίας (παραχώρηση χώρου για τις προπονήσεις με τα ρομπότ, αγορά εξοπλισμού, οικονομική στήριξη, φιλοξενία εκδηλώσεων).
· Στη γιορτή “Ημέρες Θάλασσας” για τρίτη συνεχιζόμενη φορά, ο Δήμος συνδιοργάνωσε το 3ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε συνεργασία με το MellonLab.
· Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ΒluAct (2021-2022) διοργανώθηκαν δράσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής εντός του σχολικού ωραρίου, στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε πολλά σχολεία της πόλης μας, δημοτικά και γυμνάσια. Η υλοποίηση του προγράμματος προσέφερε δυνατότητες στους μαθητές μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική στους τομείς της γνώσης, της επιχειρηματικότητας, της γαλάζιας οικονομίας και του περιβάλλοντος.
· Αξιοποιώντας τα εργαστήρια του Δήμου, Βlue lab και κέντρο κυκλικής οικονομίας Makerspace και σε συνεργασία το ΜellonLAB κατασκευάστηκε το ρομπότ «Θεμιστοκλής», το οποίο μπορεί να αναφέρεται στην ιστορία του Πειραιά και να συνομιλεί απαντώντας σε απλές ερωτήσεις.
· Σύντομα, σε συνεργασία με το εθνικό ινστιτούτο Δημόκριτος για τη Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027, θα εισαχθούν τεχνολογικές εφαρμογές για εκπαιδευτικούς σκοπούς έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας ΑΙ στα ειδικά σχολεία του Δήμου Πειραιά.