Συμβαίνει σε όλους μας να παρατάμε πρόωρα γυμναστήρια, δίαιτες κλπ, αλλά ένας σωστός προγραμματισμός μπορεί να σώσει την παρτίδα. Κλείνοντας έναν μήνα στο νέο έτος, για κάποιους είναι μια καλή αφορμή να κάνουν μια μικρή αξιολόγηση των στόχων που έβαλαν για το νέο έτος. Το συμμάζεμα σε αλκοόλ και φαΐ είναι αναπόφευκτο και ειδικά για όσους γενναίους βάζουν μεγάλους στόχους που περιλαμβάνουν γυμναστήρια κλπ, έρχεται μοιραία η ώρα ενός κάποιου απολογισμού. Ξέρουμε, καλύτερο είναι να μην γίνει καν αυτός ο απολογισμός.

Οι πιθανότητες να μην έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος είναι κάτι παραπάνω από μεγάλες. Οι συντελεστές που οδήγησαν σε αυτή την παταγώδη αποτυχία είναι πάρα πολλοί, ίσως και να συνδυάζονται μεταξύ τους, αλλά αυτό έχει μία μάλλον μικρή σημασία. Μπορεί ο ίδιος ο στόχος να ήταν ανέφικτος, δεν ήταν και πολύ έξυπνο να πεις ότι θα έφτανες μέσα σε ένα μήνα στα κιλά που είχες στο λύκειο.

Ακόμα και στην περίπτωση που είχες βάλει κάποιον εφικτό στόχο και ακόμα παραμένει μακρινός, το τείχος της παραίτησης έρχεται κατά πάνω σου με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από όση θα μπορούσες ποτέ να μαζέψεις σε όλη σου τη ζωή. Κι όμως, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, το κακό είναι να μην δίνεις χρόνο στον εαυτό σου.

Το τέρας της παραίτησης είναι πολύ ύπουλο γιατί μπορεί να έρθει εκεί που δεν το περιμένεις, ακόμα και όταν όλα πηγαίνουν καλά. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ανύποπτο χρόνο, μια μέρα που δεν νιώθεις καλά, είναι άσχημος ο καιρός, έχεις τσακωθεί με τη δικιά σου και για να εκτονωθείς ξεσπάς στον εαυτό σου εγκαταλείποντας την προσπάθεια. Ο τρόπος για να μείνεις πιο δεμένος στον σκοπό είναι να κάνεις λίγο πιο μακροπρόθεσμο τον σχεδιασμό.

Η νέα μόδα σε ό,τι αφορά τη φροντίδα του εαυτού μας, είναι ο ο κανόνας των 66 ημερών. Δηλαδή πριν αποφασίσεις να μπεις σε μια φάση καλύτερης διατροφής, άσκησης και γενικά πιο υγιεινού τρόπου ζωής, πείσε τον εαυτό σου ότι θα μπεις στην όποια διαδικασία αξιολόγησης μετά από δύο μήνες και κάτι. Οι 66 ημέρες είναι ένας μέσος όρος στον οποίο έχουν καταλήξει έρευνες πάνω στην ψυχολογία και είναι ένα χρονικό διάστημα που χρειάζεται το μυαλό μας για να προσαρμοστεί σε μία νέα ρουτίνα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μιλάμε μόνο για διατροφή, αλλά για οποιαδήποτε νέα ρουτίνα, μια αλλαγή στο ωράριο του ύπνου, ένα νέο χόμπι, ακόμα και μια δραστική αλλαγή στο στυλ. Ο λόγος που νιώθεις δυσφορία κάθε φορά που ξεκινάς διατροφή, δεν είναι μόνο η πείνα, αλλά και γιατί βγαίνεις από τη ρουτίνα που ήσουν πριν από αυτή με το μυαλό και το σώμα να κλωτσάνε σε αυτή την αλλαγή.

Με την υπόσχεση ότι θα πας αυτές τις 66 μέρες χωρίς να λογαριάζεις το αν θα έρθει αποτέλεσμα ή όχι, αλλά μόνο με τον στόχο στο μυαλό, τότε κάνεις πιο εύκολη την αλλαγή. Μέχρι τότε το μυαλό θα έχει συνηθίσει στον νέο τρόπο ζωής, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο αν έχεις βάλει κάποιον στόχο που είναι μακροπρόθεσμος ή περιλαμβάνει μια αλλαγή που ιδανικά θα ήθελες να κρατήσει για πάντα, όπως το να περιορίσεις την κατανάλωση αλκοόλ ή να κόψεις το πολύ κόκκινο κρέας και τα τηγανιτά. Δοκίμασέ το και τα ξαναλέμε σε 66 μέρες.

5 DAILY HABITS THAT KEEP ME HEALTHY IN MY 30s | Alex Costa