Η δίαιτα MIND (Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay) είναι ένα υβρίδιο της μεσογειακής δίαιτας και της δίαιτας DASH (Διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης).
Αναπτύχθηκε από ερευνητές για να προάγει την υγεία του εγκεφάλου και δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών γνωστικής έκπτωσης.
Η δίαιτα MIND δίνει έμφαση στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που σχετίζονται με την υγεία του εγκεφάλου, συνδυάζοντας στοιχεία γνωστά για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου τόσο από τη μεσογειακή όσο και από τη δίαιτα DASH.
Βασικά συστατικά της δίαιτας MIND:
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Τουλάχιστον έξι μερίδες την εβδομάδα.
Άλλα λαχανικά: Μία ή περισσότερες μερίδες ημερησίως.
Μούρα: Τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα.
Ξηροί καρποί: Πέντε μερίδες την εβδομάδα.
Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιείται ως βασικό λάδι μαγειρέματος.
Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τουλάχιστον τρεις μερίδες την ημέρα.
Ψάρια: Τουλάχιστον μία μερίδα την εβδομάδα.
Πουλερικά: Τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα.
Φασόλια: Τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα.
Κρασί: Ένα ποτήρι την ημέρα, αν θέλετε.
Περιορισμένη πρόσληψη ανθυγιεινών τροφών: Όπως κόκκινο κρέας, βούτυρο και μαργαρίνη, τυρί, αρτοσκευάσματα και γλυκά και τηγανητά ή γρήγορο φαγητό.
Μπορεί η δίαιτα MIND να επιβραδύνει πραγματικά τη γήρανση;
Η έρευνα δείχνει ότι η δίαιτα MIND μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση, η οποία συχνά σχετίζεται με τη γήρανση. Δείτε πώς μπορεί να βοηθήσει:
Μείωση γνωστικής παρακμής: Μελέτες δείχνουν ότι όσοι τηρούν τη δίαιτα MIND έχουν σημαντικά πιο αργό ρυθμό γνωστικής έκπτωσης. Αυτό το αποτέλεσμα παρατηρείται ακόμη και όταν η δίαιτα ακολουθείται μέτρια.
Χαμηλότερος κίνδυνος για τη νόσο του Αλτσχάιμερ: Η δίαιτα MIND έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν αυστηρά τη δίαιτα MIND είχαν 53% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ, ενώ όσοι την ακολουθούσαν μέτρια είχαν περίπου 35% χαμηλότερο κίνδυνο.
Διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου: Τροφές που δίνονται έμφαση στη δίαιτα MIND, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και υγιή λίπη, τα οποία πιστεύεται ότι προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία.
Μηχανισμοί πίσω από τα οφέλη:
Αντιοξειδωτικά: Τα μούρα και άλλα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, τα οποία και τα δύο συνδέονται με τη γνωστική εξασθένηση.
Υγιή Λίπη: Το ελαιόλαδο και τα ψάρια παρέχουν υγιή λίπη όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ακεραιότητας των μεμβρανών των εγκεφαλικών κυττάρων και την υποστήριξη της συναπτικής πλαστικότητας.
Τρόφιμα με πυκνά θρεπτικά συστατικά: Η δίαιτα ενθαρρύνει την πρόσληψη τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για την υγεία του εγκεφάλου, όπως βιταμίνη Ε από ξηρούς καρπούς και φυλλώδη λαχανικά και φυλλικό οξύ από λαχανικά.
Μειωμένη φλεγμονή: Η εστίαση της δίαιτας στα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα βοηθά στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής, η οποία σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες.