Έχει την αίγλη της αρχόντισσας Ύδρας, φαγητό που θα σε κάνει να παραµιλάς και έναν χώρο µε έµφαση στα γήινα στοιχεία που θα γαληνέψει ευθύς το µέσα σου. Χρειάζεσαι κι άλλους λόγους για να τη λατρέψεις; Ο λόγος φυσικά για την Μικρά Αγγλία του Γιάννη Ράππα και της Ιφιγένειας Μπακρατσά, που µε αγάπη και µεράκι έχουν δηµιουργήσει έναν χώρο σηµείο αναφοράς για το νησί. Έναν χώρο που επιβεβαιώνει περίτρανα το less is more, αφού η Μικρά Αγγλία είναι η ανάσα ηρεµίας και καλαισθησίας που όλοι χρειαζόµαστε στη ζωή µας. Και όλα αυτά σε συνδυασµό µε ένα µενού που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

«Έχουµε δηµιουργήσει ένα µενού µε επιλογές για όλα τα γούστα. Έχοντας ως βάση µας την comfort ελληνική κουζίνα και µε επιρροές από συνταγές της γιαγιάς της κυρίας Μπακρατσά, τις οποίες προσαρµόσαµε και φέραµε στη σήµερα, είµαστε βέβαιοι ότι δοκιµάζοντας τα πιάτα µας, ο ουρανίσκος σας θα εκπλαγεί ευχάριστα!», δηλώνει ο chef, Βασίλειος Λέκκος και από την σιγουριά που εκπέµπει η µατιά του, δεν µπορώ παρά να τον πιστέψω.

Με καταγωγή από την Χρυσή Καστοριάς, ένα ορεινό χωριό περίπου µία ώρα από την Καστοριά, µε φιλόξενους ανθρώπους και εξαιρετικό φυσικό κάλλος, ο Βασίλειος αποφάσισε από πολύ νωρίς ότι θα ασχοληθεί επαγγελµατικά µε τη µαγειρική. «Αν έκανα οτιδήποτε άλλο θα ήταν σα να πηγαίνω αντίθετα στην φύση µου!», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Η γιαγιά µου, µαγείρευε υπέροχα και το να την βλέπω να φτιάχνει το ψωµί για το σπίτι, το τυρί για την οικογένεια, να καλλιεργεί τα δικά της λαχανικά… ήταν για µένα µία µαγική διαδικασία!»

Έχοντας πλέον µία διαδροµή δύο ετών στην κουζίνα της Μικρά Αγγλίας, αυτό που θέλει µαζί µε τους ιδιοκτήτες να καταφέρει είναι να νιώθουµε ότι βρισκόµαστε σε έναν χώρο φιλόξενο, άνετο, µε καλό φαγητό, ωραία ακούσµατα και φυσικά, ωραία αισθητική. Και δίχως δεύτερη σκέψη, αυτό το έχουν καταφέρει. «Αγαπώ πολύ τη µαγειρική και προσπαθώ να µεταδώσω αυτή την αγάπη στον κόσµο µέσα από τη µαγειρική µου», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στην αγάπη αυτή έρχονται να προστεθούν ευχάριστα οι εξαιρετικές ποιοτικές πρώτες ύλες µε τις οποίες δουλεύει, θα συµπληρώσω εγώ. Κι αυτό γιατί στην Μικρά Αγγλία δεν θα βρεις τίποτε τυποποιηµένο. Δουλεύουν κυρίως µε ελληνικά προϊόντα και ανάλογα µε την εποχή. «Το µενού µας αλλάζει αρκετά συχνά αφού βαδίζουµε µε βάση την εποχικότητα. Ότι δεν είναι στην εποχή που διανύουµε, πολύ απλά δεν θα το δεις στο µενού».

Αν σου ζητούσα να µου κάνεις το τραπέζι τι θα µου ετοίµαζες τον ρωτώ; «Ριζότο µε σέλινο και αβγοτάραχο που είναι ένα από τα αγαπηµένα µου πιάτα, γλώσσα µε χόρτα εποχής και σάλτσα από ταραµά και χοιρινό καρέ µε σιτάρι και σάλτσα γραβιέρας. Αυτά πρέπει να τα δοκιµάσεις. Είναι γεύσεις που χαρακτηρίζουν το εστιατόριο και έχουν φτιαχτεί µε πολύ αγάπη».

Είχε δίκιο. Σήµερα που γράφω το κείµενο, κάµποσες µέρες µετά, νιώθω ακόµα την υπέροχη γεύση των πιάτων του στον ουρανίσκο µου. Κι αυτό είναι σίγουρα επιτυχία!

It offers the charm of noble Hydra, food that will leave you speechless, and a place emphasizing earthy elements that will instantly calm your soul. Do you need more reasons to love it? Of course, I’m talking about Mikra Agglia by Giannis Rappas and Ifigeneia Bakratsa, who have lovingly and passionately created a true landmark for the island! A place that proves that less is more! Mikra Agglia is the tranquility and aesthetics that we all need in our lives.

“We’ve created a menu based on comfort Greek cuisine and influenced by Mrs. Bakratsa’s grandmother’s recipes, which we’ve adapted to today. So we’re confident that you’ll love our dishes!” declares the chef, Vasilios Lekkos, with a smile. I can see the excitement in his eyes, and I’m ready to try them!

Originating from Chrysi Kastorias, a mountain village about an hour from Kastoria, with hospitable people and exceptional natural beauty, Vasilios decided very early on that he would become a chef. “If I did anything else, it would be like going against my nature!” he says. “My grandmother cooked wonderfully, and watching her make bread for the house, cheese for the family, and grow her own vegetables… was a magical process for me!”

Today and after his two-year journey in the kitchen of Mikra Agglia, he’s on a mission to make us feel like home, enjoy good food, nice music, and of course, beautiful aesthetics. And without a second thought, he’s already achieved this! “I love cooking very much, and I try to convey this love to people through my cooking,” he says.

To this love, I would add the excellent quality ingredients he works with. And that is because at Mikra Agglia, you won’t find anything standardized. They mainly work with Greek products and according to the season. “Our menu changes quite often as we follow the seasonality. What is not in season, you won’t see on the menu.”

If I asked you to prepare a meal for me, what would you make? I ask him. “Risotto with celery and bottarga, which is one of my favorite dishes, sole with seasonal greens and tarama sauce, and pork rack with wheat and graviera sauce. You absolutely must try all of the above! They are signature flavors of the restaurant and have been prepared with much love.”

He was right. Today, as I now write this article, several days later, I still feel the wonderful taste of his dishes in my mouth. And that is certainly a success!

You will find Mikra Agglia on Tobazi street in Hydra

For reservations call +30 22980 – 53007

Visit us online Facebook: Mikrà Agglia_restaurant, Instagram: mikra_agglia