Πώς θα αισθανόσουν αν γινόσουν ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του κόσμου; Πού να ξέρεις θα μου απαντήσεις; Θα σου πούμε ότι κάτι παραπάνω ξέρει ο Jeff Bezos, που είναι ένας από τους πλουσιότερους άντρες του κόσμου. Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της Amazon, ο Bezos απαντάει συχνά για το μυστικό της επιτυχίας του και έχουμε εδώ τη δική του τοποθέτηση σχετικά με την παραγωγικότητα.
Ειδικότερα, για αυτόν το «μυστικό» βρίσκεται κάπως παράδοξα για εμάς τους υπόλοιπους , δηλαδή στα όχι τόσο αυστηρά χρονοδιαγράμματα και στην παροχή χώρου για δημιουργική σκέψη. Συγκεκριμένα, δεν έχει τόσο αυστηρό πρόγραμμα καθώς θεωρεί ότι όλα και κάποια απρόβλεπτα συμβάντα μπορούν να συμβούν, επίσης πιστεύει στην ελευθερία που τη θεωρεί προϋπόθεση για καλύτερη εργασία. Οι συσκέψεις που κάνει διακρίνονται από brainstorming των συμμετεχόντων, μια μέθοδο που αποκαλεί «ακατάστατη σύσκεψη». Αυτές οι συνεδριάσεις δεν έχουν καθορισμένο χρονικό όριο, επειδή ο Bezos πιστεύει ότι η συνεχής παραγωγή ιδεών, η συζήτηση και η εξεύρεση λύσεων είναι απαραίτητα στοιχεία για την επίλυση προβλημάτων.
Το αυστηρό πρόγραμμα οδηγεί σε εξουθένωση
Ενώ κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι αυτή η προσέγγιση είναι αναποτελεσματική, ο Bezos έχει αντίθετη άποψη. Η δημιουργική σκέψη για τον Bezos είναι συνυφασμένη με την επιτυχία. Άλλοι μπορεί να επιμένουν σε κάθε λεπτομέρεια, αλλά οδηγεί σε εξάντληση. Η ελευθερία της σκέψης μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα των ατόμων. Ο ελεύθερος χρόνος, τα διαλείμματα και η αποσυμπίεση μπορούν να αφήσουν χώρο για περαιτέρω δημιουργία και σκέψη. Κάτι το οποίο δεν φαντάζει παράξενο, καθώς το brainstorming «απαιτεί» ξεκούραση. Στη συνέχεια προβληματίζεται σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ιδεών του. Τις μοιράζεται με την ομάδα του, καθώς συχνά «γεννιούνται» έτσι εντελώς νέες ιδέες, καθώς πιστεύει στη συνεργασία και στην εποικοδομητική κριτική μεταξύ των προσώπων. Ο Bezos πιστεύει ότι πρέπει να αφήνουμε ελεύθερη τη σκέψη μας και ότι αυτό είναι η πραγματική πρόκληση. Αυτό είναι το πραγματικό κλειδί για την παραγωγικότητα.