Οι Έλληνες μένουν με τους γονείς τους για αρκετά χρόνια μετά την ενηλικίωσή τους. Στοιχεία της Eurostat για το 2022 που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα δείχνουν ποια είναι κατά μέσο όρο η ηλικία που οι νέοι εγκαταλείπουν το πατρικό τους στην Ελλάδα, η οποία διαφέρει σημαντικά από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι νέοι στην Ελλάδα φεύγουν από το πατρικό τους μετά τα 30, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat
Στοιχεία της Eurostat για το 2022 που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 δείχνουν ότι στην Ελλάδα οι νέοι αργούν να εγκαταλείψουν το πατρικό τους σπίτι, σε σχέση με τους νέους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους κατά μέσο όρο σε ηλικία 30,7 ετών, όταν συνολικά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό συμβαίνει κατά μέσο όρο σε ηλικία 26,4 ετών.
Η Ελλάδα, ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική χώρα που σημείωσε μεγάλες ηλικίες. Στην Κροατία, οι νέοι φεύγουν από το πατρικό τους κατά μέσο όρο στα 33,4 έτη, στη Σλοβακία στα 30,8, στη Βουλγαρία και την Ισπανία στα 30,3, στη Μάλτα στα 30,1 και την Ιταλία στα 30. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της μέσης ηλικίας των νέων Ελλήνων που φεύγουν από το πατρικό τους μέσα σε διάστημα 10 ετών, κατά 1,7 έτη. Τέλος, οι χώρες με τις χαμηλότερο μέσο όρο ηλικιών καταγράφηκαν κυρίως σε χώρες της Σκανδιναβίας, και ειδικότερα στη Φινλανδία (στα 21,3 έτη), τη Σουηδία (στα 21,4 έτη), τη Δανία (στα 21,7 έτη) και την Εσθονία (στα 22,7 έτη).
Γιατί οι Έλληνες μένουν με τους γονείς τους ακόμα και σε μεγάλη ηλικία; Η απάντηση στο ερώτημα πρέπει να αναζητηθεί σε μια σειρά παραγόντων. Η εργασιακή ανασφάλεια και οι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με τη στεγαστική κρίση και την αύξηση των ενοικίων που προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών ως τουριστικών καταλυμάτων είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο.